![]() |
Bir Rüyâ Ki |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Rüyâ KiBİR RÜYÂ Kİ İR RÜYÂ Kİ[/url] Sultan Selim Hânın nedimi Hasan Can anlatır: “Merhum Cennet mekân Sultan Selim Hân, çoğu gece kitap mütâlaa ederler, uyumazlardı ![]() ![]() ![]() - Gece görünmedin; ne amelde idin? Ben de özür dileyerek dedim ki: - Birkaç gecedir uykusuz olduğumdan bu gece gaflet galip geldi ![]() - İmdi ne düş gördünse beyân eyle! - Arza değer bir düş görmedim efendim ![]() - Bu ne sözdür? Bir geceyi tamamen uyku ile geçüresün de bir rüyâ görmeyesin ![]() ![]() Ben ne kadar düşündümse aklıma görmüş olabileceğim bir şey gelmedi ![]() ![]() ![]() ![]() - Ağa hazretleri kalbiniz gamlı, gözünüz yaşlı görünür, sebebi nedür? - Bu gece rüyâmda gördüm ki, bu oturduğumuz kapıyı acele ile çaldılar ![]() ![]() ![]() “Şu gördüklerin Resûlullahın eshâbıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meğer, rüyâyı gören ben değil, Kapu Ağası Hasan imiş ![]() Oradan ayrılarak derhal gidip bunu Sultana arz ettim ![]() - Biz sana demez miyiz ki, emir verilmeden bir yere hareket etmeyiz ![]() Bundan sonra Arabistan seferi hazırlıklarına başlandı ve Mısır fethedildi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|