Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
endülüs, yikildi

Endülüs Neden Yikildi?

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Endülüs Neden Yikildi?

M Necati Özfatura
ndülüs neden yikildi?[/url]

Milletler ve devletler canli organizmaya benzerler Milli ve dini degerlerinden koparak dis güçlerin saldirilarina karsi bagisikligini kaybeden bir devlet ve millet tarihten silinmeye mahkumdur

Bir virüs ya da mikrop bedeni ve bagisikligi zayif birini öldürdügü gibi; milli ve manevi degerleri erozyona ugrayan devlet ve milletlerin ya$amasi mümkün degildir Tarihte çok sayida Türk imparatorlugu, devlet ve beyliklerinin tamamina yakini milli ve manevi degerlerinden, öz kimliklerinden koptugu için yikilmistir

Tarik Bin Ziyad komutasindaki Müslümanlar 711 yilinda Ispanya'ya çiktilar Ve 3 yil içinde Ispanya'nın tamamına yakınını feth ettiler Hiristiyanlar daglik bölgeye çekildiler

732 yilinda Endülüs Devleti Güney Fransa'yi feth etti Ve Paris'e 100 km yaklasti 732 yilinda Endülüs'ün kazandigi Balat'u$ $üheder Sava$indan sonra Endülüs disa degil içe dönük hale geldi Yani cihadi birakti Iç sava$ ve iktidar kavgasina basladi Berberiler isyan ettiler Ve Araplari katlettiler

$amiyyün- Belediyyün Sava$lari (iç sava$) 10 yil devam etti Yeni kurulan Taife Sultanlari ile Endülüs bir yigin beyliklere bölündü Müslüman sultanlar kendi aralarinda sava$irken Ispanyollardan yardim aldilar Isbirligi yaptilar Müslümanlar zayiflayinca 3 bin ya da 300 Ispanyol, Asturias kralligini kurdu Hiristiyan dünyasi bu kralliga yardim ve destek oldu Kisa zamanda Müslümanlar feth ettikleri topraklarin yarisini Hiristiyan kralliga terk etmek zorunda kaldi Bu küçük Hristiyan kralligi ile cesaretlenen Hiristiyanlar Müslümanlarin Ispanya'dan atilmasi için bir hedef ve ideale sebeb oldular Hiristiyanlar bu ideale "Reconquista" adini verdi

Endülüs'ün yikilisinda; dini bütünlük kayboldu Merkezi otorite yok oldu Güçlü ordu ortadan kayboldu Bu $artlar altinda Endülüs Müslümanlari yorgun düstü Endülüs Müslümanlarinin dini, milli, sosyal ve kültürel dokulari bozulmaya basladi Ilk yillarda Hiristiyanlara tesir eden Müslümanlar bu sefer Hiristiyanlarin etkisi altinda kaldilar Kiz alip kiz verdiler Bu çözülme üst yöneticilerde de oldu Benü kasi Emiri Musa bin Musa kizini Navarra kralina verdi Kardesinini kizini da Kral Wannaca ile evlendirdi (Müslüman bir kiz Müslüman olmayan biri ile evlenince Islamdan çikar Günümüzde bu tehlike yaygindir Sirplarin 'Miloseviç'in' Bosna'da katliamindan önce ayni hata i$lenmi$ idi)

Daha sonra Endülüs yöneticileri kiyafetlerini Hiristiyanlar gibi yaptilar Endülüs emirlerinden Ibn Merdeni$ elbiselerinin yaninda atinin egerine kadar Hiristiyan kontlarina benzedi

(El- Abbadi, el- A'yad 146)da yazdigina göre: "Endülüs'ün halki Hiristiyanlarin yilbasi kutlamalarina istirak etmekle kalmiyor Toplumda içki alemleri revaç buluyordu Hatta bazi yörelerde ha$ha$ (uyusturucu) kullanimina rastlaniyordu" Endülüs emirlerinden I Hakim'in i$ret meclislerine agirlik vermesi, halkin sevdigi takva ehli alimlere ilgi göstermemesi Rabad isyanlarina sebeb oldu Kurtuba dogumlu Ibn Rü$t (1126) Endülüs'te Aristo'nun varisi oldu Aristo'nun eserlerini $erh etti ve ehl-i sünnet itikadini tahrip etti Vahye karsi akli öne çikardi

Osmanliyi yikmakla, hak din Islami bozmakla görevli Türkçe, Arapça ve Farsça'yi ana dili gibi bilen Ingiliz ajani Hempler "Hatiratim" isimli eserinde (sayfa 45) "800 yillik Endülüs'ü $araba alistirarak, aralarina fitne ve fesad sokarak, Kur'an-ı Kerim ve diger Islam kaynaklarini (sünnet, icma-i ümmet ve kıyas-ı fukahayı) tartisir hale getirerek ve dinlerinden kopararak yiktik ve topraklarini isgal ettik Osmanliyi ve digerlerini de bu silahlari kullanarak yikacagiz" demektedir

Anlayana bir cümlenin dahi yeterli olacagina inaniyorum

Not: Okuyucularimin Mübarek Kurban Bayramlarini tebrik ederim Duaciyim, dualarinizi beklerim

Alıntı Yaparak Cevapla

Endülüs Neden Yikildi?

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Endülüs Neden Yikildi?

Gönül Bahçesi

Mehmet Oruç

Endülüs fâciâsının sebebi

Bugün de, İspanya’da Müslümanların hoşgörüsüne, medeniyete hizmetlerine karşılık Hıristiyanların yaptıkları barbarlıklardan ve Endülüs Devletinin yıkılış sebeplerinden bahsetmek istiyorum

Hıristiyan İspanyollar, Endülüs devletini yıkınca, görülmemiş bir vahşet ile ilim merkezi olan Endülüs’teki Müslümanları yok ettiler Sonra da eşsiz sanat eserlerini tahrip ettiler ve bu arada şâheser câmiyi yıkmaya başladılar Önce minârelerdeki altın ve zümrütle işlenmiş nar şeklindeki başlıkları indirerek yağma ettiler

Tavandaki o haşmetli, güzel tahta süsleri söktüler Yerdeki güzel mermerleri kırıp parçaladılar Yerlerine âdî taşlar dizdiler Duvarlardaki bütün güzel süslemeleri yerle bir ettiler Sütunları yıkmaya çalıştılar Fakat, ancak bir kısmını devirebildiler Geri kalan sütunları kireçle badana ettiler

Nihâyet, en son bir vahşet olarak, 1523 senesinde câminin içine bir kilise yapmaya karar verdiler Bunun için, o zaman İspanya ve Almanya İmparatoru olan 5 Charles’ten izin istediler Aldıkları bu izin ile kilise yapmak için, birçok sütunlar daha yıkıldı Yapılan kilise, câminin ortasında haç şeklinde 52x12 metre ebâdında çirkin bir binâ olarak kendini gösterdi Charles, bizzat Kurtuba’ya gelerek bu kiliseyi gördü Çok üzüldü ve:

Yaptığınız vahşeti görünce, size bunun için izin verdiğime çok pişman oldum Dünyada bir benzeri bulunmayan, bu güzel eseri böylece tahrip edeceğinizi bilseydim, size müsaade etmez ve hepinizi cezâlandırırdım Yaptığınız bu çirkin kilise, eşi her yerde bulunan âdî bir binâdan ibârettir Hâlbuki, bu haşmetli câminin bir benzerini yapma imkânı yoktur” dedi

Bugün bu haşmetli binâyı ziyâret edenler, harap olmasına rağmen, İslâm mimârîsinin bu büyük eserinin güzelliği, büyüklüğü karşısında hayrân kalmakta, ortada bir cüce gibi görünen kilisenin hâline acımakta ve böyle bir haşmetli eserin bu hâle gelmesine müteessir olmaktadırlar

Şimdi de, bu muazzam medeniyetin birkaç bin çapulcu ile nasıl yok edildiği üzerinde duralım Müslümanların bu yıkımda, ne derece sorumlulukları vardı?

Endülüs Emevi Devleti’ni ayakta tutan, yaşatan, büyük ve başlıca kuvvet, îmân kuvveti idi ve İslâm dîninde, çok kuvvetli bulunan adâlet, iyilik, doğruluk ve fedâkârlık kudreti idi

Önceleri Müslümanlar bu kuvveti dinlerinden alıyorlardı Dinin emrettiği şekilde yaşadıkları için her işlerinde başarı sağlıyorlardı Fakat sonra, İslâm ahlâkını, Allahü teâlânın emirlerini bıraktıklarından, hattâ Ehl-i sünnet i’tikâdını bozarak, İslâmiyeti içerden yıkma gafletine düştüklerinden Pirene dağlarını aşamadılar Ümeyye devleti böylece çöktü

Sözde Müslüman olup da, Allahü teâlânın emirlerine uymamanın cezâsını buldular

Vaki olanda hayır vardır Olanlardan ibret almak lazımdır İspanya fâciası olmasaydı, felsefeci İbnürrüşd’ün ve İbni Hazm’ın bozuk fikirleri, belki din ve îmân hâlini alıp dünyaya yayılacak, bugünkü hazîn levha, yüzlerce sene önce meydana çıkacaktı

Zaten tarihî hadiselere kronolojik olarak bakıldığında, beşeriyeti ıstıraptan, felâketten kurtaran, Fâtımîler, Resûlîler gibi, İslâm ismini taşıyan, îmânı ve ameli bozuk devletler olmamış Emevîler, Tîmûroğulları ve Osmânlılar gibi, Ehl-i sünnet olan ve dînine sarılan milletler olmuştur

Bunlar, İslâm ilimlerinin din ve fen kollarında insanlığa ışık tuttular Fakat, ne yazık ki, sonraları, bunlarda da İslâmiyet gevşemeye başladı Devlet başkanlarını şehîd ettiler Birçok önemli işler, din câhillerinin, masonların baskısı altında kaldı Allahü teâlânın emrettiği gibi sevgiyi saygıyı terkettiler, çalışmayı bıraktılar

Bozuk, batıl inancın uzun süre ayakta kalması mümkün değildir Osmanlı’nın uzun süre ayakta kalmasının sırrı işte buradadır Ehli sünnete sahip çıktıkları için altı asır hüküm sürdüler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com