Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
koca, paşa, sinan

Koca Sinan Paşa

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Koca Sinan Paşa

Koca Sinan Paşa 1520 yılında Arnavutluk'ta doğdu Küçük yaşta devşirme olarak saraya alınan Sinan Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın Çaşnigirbaşılığına kadar yükseldi Malatya Sancakbeyliği ile saraydan ayrıldı Kastamonu, Gazze ve Nablus Sancakbeyliklerinde bulundu Erzurum, Halep ve Mısır'da beylerbeylik görevini yaptı Yemen'de çıkan isyanı bastırıp "Yemen Fatihi" olarak ün kazandı 1504 yılında Tunus'un fethini tamamladı İran'a savaş açılmasını savundu Sokullu Mehmed Paşa'nın karşı koymasına rağmen, bu isteği kabul edildi

İran savaşının ikinci yılında ölen Mustafa Paşa'nın yerine İran serdarı oldu Sokullu Mehmed Paşa'nın öldürülmesinde sonra 1580 yılında sadrazam oldu İran savaşlarındaki başarısızlığı yüzünden serdarlıktan ve sadrazamlıktan azledildi 4 yıl süren sürgün hayatından sonra Şam beylerbeyliğine tayin edildi 1588 yılında ikinci defa sadrazam oldu Kanal projelerini gündeme getirdi fakat başarılı olamadı 1591 yılında azledilen Sinan Paşa, Malkara'ya sürüldü 18 ay sonra Siyavuş Paşa'nın yerine üçüncü kez sadrazam oldu Avusturya savaşlarında Tata ve Yanık kalelerini aldı Bu sırada Osmanlı tahtına Sultan Üçüncü Mehmed'in geçmesi ile görevinden azledildi Ancak aynı yıl dördüncü defa sadrazamlığa getirildi Ferhad Paşa'yı idam ettirdi Avusturya cephesi serdarlığına, oğlu Mehmed Paşa'yı getirdi Eflak Voyvodası Mihail'in üzerine yürüyen Sinan Paşa, başarı gösteremediği için tekrar azledildi ve Malkara'ya sürüldü 10 gün sonra tekrar sadrazam oldu Avusturya seferine hazırlanılırken, 1596 yılında öldü

osmanlı700

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com