Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arzusu, babanın, gül

Gül Babanın Son Arzusu!..

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gül Babanın Son Arzusu!..

Gül Baba’nın son arzusu!
ül Babanın son arzusu![/url]

Sultan İkinci Bayezid Han, dinlenmek için gittiği avdan dönüyordu Bir an önce saraya varmayı düşünürken atını durdurdu, havayı kokladı ve derin derin nefes alıp ferahladıktan sonra sordu:

- Bu güzel kokular da nereden gelir böyle?

Vezirlerinden biri cevap verdi:

- Devletlü Padişahım! İstanbul kuşatmasına katılan gazilerimizden tabiat âşığı biri vardır ki, ona Gül Baba derler Ak sakallı, nur yüzlü bir ihtiyardır Şu yamaçları güllerle ve dahi türlü çiçeklerle donattı Bu hoş kokular O’nun bahçesinden gelmektedir

- Merhum babamın bu gazi askerini ziyaret etmek isterim!

“Dilersen seni saraya alayım”

Hemen Gül Baba’nın kulübesine doğru yürüdüler Değerli misafirlerin geldiğini gören Gül Baba koştu, onları kapıda karşıladı

Padişah atından indi ve onun gösterdiği mindere oturdu ve o mübareğin kendi elleriyle pişirdiği kahveyi yudumlayıp yorgunluğunu giderdi Sonra da sohbet esnasında ona şöyle bir teklifte bulundu:

- Dilersen seni saraya alayım Artık çalışma da yaşlılık günlerini dinlenerek geçir, deyince Gül Baba;

- Sağolun Sultanım! Burada oturmak benim için daha iyidir, diye cevap verir

Sonra Padişah ve yanındakiler oradan ayrılırlar

O gece kurulan dostluk devam eder Padişah, canı sıkıldıkça Gül Baba hazretlerini ziyaret eder

Bu ziyaretlerden birinde, Gül Baba hazretleri, Sultan Bayezid-i Veli’ye iki gonca gül verir ve;

-Padişahım! Kendimi iyi hissetmiyorum Bu güller, fakir gönlümün hediyesi olsun Lütfen kabul buyurun, der

Padişah da gülleri alır ve çok duygulanır:

-Böyle deme Gül Baba! Allah sana uzun ömürler versin Ama emr-i Hak vaki olmadan nasıl bir eser bırakmak istersin? diye de sormadan edemez

“Ruhumu şâd etmek istersen!”

Gül Baba hazretleri, oturduğu yerden hafifçe doğrulur, ileride görünen tepeyi işaret ederek der ki:

-Ruhumu şâd etmek istersen, karşıdaki tepeye bir mektep yaptır Sultanım Bu mektebin arması da sarı-kırmızı olsun!

Bundan kısa bir müddet sonra da vefat eder

Bunun üzerine Sultan II Bayezid Han, o yıl Galatasaray Sultanisi’ni yaptırır Gül Baba vefat edince, o gül bahçesinin ortasında açılan kabrine defnolunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com