08-01-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ahmaklara Verilecek En Güzel Cevap Susmaktır
Ahmaklara Verilecek En Güzel Cevap Susmaktır
Bazı insanlar vardır, ben bazı arkadaşlarda bunu görüyorum ama bu genelde yaşlılarda olur: İlaç içmek, hastaneye gitmek adamın çok hoşuna gider İkide bir çevresinde en yakın sağlık ocağı neresiyse oraya gider, habire ilaç yazdırır Misal bir aspirin yazdırır Artık sağlık ocağının doktoru da gide gele onu tanımıştır O da hemen bir ilaç yazar ona Adam onla teselli bulur O ilacı alır, eve getirir, belki onu hiç kullanmaz da, evde atar bir köşeye Bir zaman geçti mi: “Gideyim bir ilaç yazdırayım, doktoru bir göreyim  ” diye, yine hastaneye gider
Bu adamın ilaç yazdırması gibi bazı arkadaşlar da var ki, senelerdir dikkat ediyorum, gelir gerek fakire, gerekse Mustafa Efendi'ye, bir halinden şikâyet eder Kendini şikâyet eder Sanki bunla bir teselli bulur, bir ilaç yazdırır yani “Ben şunu yapıyorum, ben şöyleyim, böyleyim  ” anlatır da anlatır Ben bıktım mesela bunlara ilaç yazmaktan Adama hastalığının nasıl geçeceğini söylersin, anlatırsın, bunu böyle yapman gerekir diye nasihat edersin, “tamam” der, gider Adamı takip ettiğimizde bakıyoruz ki ona dediklerimizin yapmıyor Aradan bir zaman geçer, bakmışsın yine o arkadaş gelmiş sıra bekliyor, ilaç yazdıracak İstediği aynı ilaç, aynı şeyleri söylüyor, şikâyetleri aynı şeyler, değişmemiş 3–5 ay geçer aradan yine aynı şikâyetle gelir Bununla sanki sûni bir teselli buluyorlar İşte gittim anlattım, bana bunları söylediler, tamam, bu kadar
Belki denileni hakikaten yapsa, bir daha o şikâyeti olmayacak Allah'ın izniyle Yok, onu yapmıyor, onu yedek parça gibi yanında tutuyor, her gelişinde onu çıkarıyor: “Benim bu derdim var, benim bu hastalığım var   ” Konuşmaktan buraya geldik de belli bir zaman sonra konuşma da tesir etmiyor Böyle oldu mu Şeyh Efendi'nin cevabı gündeme geliyor: “Ahmaklara verilecek en güzel cevap sükût etmektir ” Ahmağın cevabı sükûttur Ona bir şey konuşmayacaksın Niye? O adam hastalık hastası da o yüzden Hasta değil Hastalık hastası Ona: “Hadi git, Allah sana şifa versin Meşgul etme, gölge etme başka ihsan istemem ” diyeceksin
HÂCE-İ HÂCEGÂN
|
|
|