![]() |
Sahabeden Duâlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sahabeden DuâlarHz ![]() ![]() ![]() - Ebubekir duasında şöyle derdi: “Ey Allah’ım! Ömrümün hayırlısı ömrünün sonu, amelimin hayırlısı, sonraki amellerim ve günlerimin hayırlısı, sana kavuşacağım gün olsun ![]() - Sözüne inandığım birisi bana, Ebubekir’in şöyle dua ettiğini haber verdi ![]() “Her şeyde nimetin tamamını senden istiyorum ![]() ![]() ![]() - Hz ![]() “Ey Allah’ım! Bana iman, yakîn, sağlık, afiyet ve iyi bir niyet ver ![]() Hz ![]() ![]() “Ey Allah’ım! Beni gafil bir şekilde yakalamandan, gaflet içerisinde bırakmandan ve gafillerden kılmandan sana sığınıyorum” diye dua ederdi ![]() Hz ![]() “Ey Allah’ım! Amelimi salih kıl ![]() ![]() - Hz ![]() Yarabbi! Beni ebrarlarla beraber öldür ![]() ![]() ![]() ![]() - Hz ![]() Ey Allah’ım! Bana afiyet ver, beni affeyle ![]() - Ben babamın “Ey Allah’ım! Bana yolunda şehitlik mertebesi ver ve bana Peygamber’inin şehrinde ölmeyi nasip et” diye dua ettiğini işittim ![]() “Peygamber beldesinde olursan nerde şehid olacaksın?” dedim ![]() “Allah, dilediğini her yerde yapar” dedi ![]() - Hz ![]() “Yarab! Benim zulüm ve küfrümü affet” diye dua etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hz ![]() Ey Allah’ım! Eğer beni saaddette yazmışsan orada beni sabit kıl ![]() ![]() ![]() ![]() - Hattab’ın oğlu Ömer’i gördüm, kıtlık zamanında Rasûlullah’ın mescidinde gece yarısı namaz kılıyor ve “Yarab! Bizi kıtlıkla helak etme ![]() ![]() - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i benim günahım yüzünden helak etme![206] - Hz ![]() Yarab! Beni bir rekat namaz kılmış veya bir kere secde etmiş bir kimsenin eliyle öldürtme ki, kıyamet gününde o bir rekat namazla ve tek secde ile benimle tartışmasın ![]() - Hz ![]() ![]() ‘Yarab! Yaşım ilerledi, kuvvetim zayıfladı, yardımcılarım yeryüzüne yayıldı ![]() ![]() - Hz ![]() ‘Ey insanlar! Ben bir dua edeceğim, siz de amin deyin” dedi ve şöyle dua etti: Allah’ım! Benim mizacım serttir, beni yumuşat ![]() ![]() ![]() - Hz ![]() “Allah’ım! Şu kulun dünyadan ayrılmış, dünyayı geride kalanlara bırakmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hz ![]() “Yarab! Aile efradını, malını ve aşiretini sana teslim etti ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() “Belanın meşakkatinden, şekavetin varlığından, düşmanların sevinmesinden sana sığınıyorum ![]() ![]() - Kulağıma geldiğine göre Hz ![]() “Ey Allah’ım! Günahlarım sana zarar vermez ![]() - Hz ![]() “Yarab! Senden bu ayda; hayır, fetih, yardım, bereket, bol rızık, aydınlık, temizlik ve hidayet dilerim ![]() ![]() - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “Yarab! Bu senin kulundur ve iki kulunun da evladıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() “Hz ![]() ![]() “Yarabbi! Geri dönmeyen bir iman, bitmeyen bir nimet ve huld cennetinin en yüksek derecelerinde Peygamberine arkadaş olmayı istiyorum”[217] - Bir gece namaz kılıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() “İste! Allah sana verecektir” dedi ![]() ![]() “Benim bir duam vardır, onunla dua edersen Allah isteklerini verir” diyerek “Yarab! Senden sarsılmayan bir iman…” diye başlayan yukarıdaki duayı okudu” diye kaydedilmiştir ![]() ![]() - Hz ![]() ![]() “Senin demin yaptığın dua nedir? Bana tekrarlar mısın” diye sordu ![]() “Ben Allah’a hamd ve sena ettikten sonra “Senden başka ilah yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Abdullah b ![]() Ey Rabbimiz! Aramızı ıslah eyle, bizi İslâm’ın yollarına hidayet eyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Abdullah b ![]() Ey Allah’ım! Herkesi kapsayıcı ve vermiş olduğun nimetinle senden istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Abdullah b ![]() Yarab! Eğer beni şekavet ehlinden yazmış isen, merhametinle benim ismimi oradan sil, beni saadet ehlinin arasına yaz ![]() - İbn Mes’ud şöyle dua ederdi: Yarab! İman, yakîn, fehm ve ilmimi artır ![]() - Bir gün sabah namazını kıldıktan sonra mescidden dönerken İbn Mes’ud’a uğramak için kapısına geldik, içeri girmek için izin istedik ![]() ![]() “Bizim gaflet içinde olduğumuzu mu sanıyorsunuz?” dedi ![]() “Ey cariye, güneş doğdu mu bir bak” dedi ![]() “Hayır, doğmadı” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() “Bize bugünü veren ve ondaki ayak kaymalarını bağışlayan -sanıyorum- bizi ateşle azaplandırmayan Allah’a hamd ve senalar olsun” dedi ![]() - Abdullah b ![]() “Ey Allah’ım! Bu çarşının hayrından ve ehlinin hayrından senden istiyorum ![]() ![]() - İbn Mes’ud bir köye girmek istediğinde “Ey Allah’ım! Ey göklerin Rabbi! Göklerin gölgelendirdiği nesnelerin Rabbi! Şeytanların ve şeytanların saptırdığı kimselerin rabbi! Bu köyün hayırlısını ve oradaki nesnelerin hayırlısını senden istiyorum ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() “Yarabbi! Beni nefsimin cimriliğinden koru! “ Bundan başka birşey de söylemiyordu ![]() “Niçin başka birşey söylemiyorsun, sadece bunu söylüyorsun?” dediğimde “Ben nefsimin cimriliğinden korunduğum zaman, artık hırsızlık yapmam, zina yapmam ve artık herhangi bir kötülük de işlemem” dedi ![]() ![]() ![]() Muaz ve Bilâl’in Duaları - Muaz b ![]() “Ey Rabbim! Gözler uyudu, yıldızlar battı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim evim mescidin etrafındaki en yüksek evdi ![]() ![]() ![]() “Ey Allah’ım! Sana hamdediyorum, Sen’in dinine saldıran Kureyşlilere karşı Sen’den yardım istiyorum” der ve ezanı okurdu ![]() ![]() - Bilal yatağına girdiğinde “Ey Allah’ım! Günahlarımdan vazgeç ![]() ![]() Zeyd b ![]() ![]() ![]() ‘Ey Allah’ım! Senden ailem ile kölelerimi besleyebilecek kadar zenginlik istiyorum ![]() ![]() - Sa’d b ![]() Ey Allah’ım! Sana hamdetmeyi bana nasip et ve bana şeref ihsan et ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Derdâ’nın Duaları - Ebu Derdâ şöyle dua ederdi: Ey Allah’ım! Kalbin paramparça olmasından sana sığınıyorum ![]() ![]() ![]() - Ebu Derdâ “Yarab! Canımı ebrarlar arasında al ![]() ![]() - Ebu Derdâ “Yarab! Beni kötü bir amelle deneme ki, kötü bir kişi olarak tanınmayayım” diye dua ederdi ![]() - Ebu Derdâ “Alimlerin kalbinin bana lanet ermesinden sana sığınıyorum” diye dua ederdi ![]() ![]() - Ebu Derdâ, bir gecenin başlangıcında mescide doğru gitti ![]() ![]() Ey Allah’ım! Ben korkuyorum, beni koru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir ihtiyarin yüksek sesle “Ey Allah’ım İçine herhangi bir şeyin katılmadığı şerden sana sığınıyorum” diye dua ettiğini duydum ![]() ![]() ![]() - Ebu Derdâ “Ey Allah’ım! Kardeşim Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() Ey Allah’ım! Dinin ile, sana ve peygamberine itaat etmekle beni koru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İbn Ömer sabahladığında şu duayı okuyordu: Ey Allah’ım! Beni, sabahlarda taksim ettiğin her hayırda nasibi en büyük olan kullarından eyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() Ey Allah’ım! Senden gökler ve yerleri aydınlatan yüzünün nuruyla, beni korumanı, himâyen ve gölgenin altında yaşatmanı istiyorum ![]() - İbn Abbas şöyle dua ederdi: Yarabbi! Beni kanaat sahibi eyle ![]() ![]() ![]() - İbn Abbas’ın “Yarab! Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fudale b ![]() ![]() Ey Allah’ım! Kaza ve kaderine razı olmayı, ölümden sonraki hayatın serinliğini, senin veçhine bakmanın lezzetini, zarar vermeksizin, fitneye kapılmaksızın, sapıtmaksızın seninle konuşmanın şevkini senden istiyorum ![]() - Ebu Hureyre’nin ölüm hastalığında Mervan kendisini ziyaret ederek “Ey Eba Hureyre! Allah sana şifa versin” dedi ![]() “Yarab! Sana kavuşmayı bana sevdir ![]() ![]() ![]() [194] İmam Ahmed, Zühd, (Hasan’dan) ![]() [195] Kenz, I/303 (Said b ![]() ![]() ![]() [196] İbn Ebî Dünya (Abdulaziz b ![]() ![]() [197] Kenz, I/303 (İbn Ebi Dünya, Ebu Yezid el-Medainî’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/130 ![]() [198] İbn Ebi Şeybe ve Ebu Nuaym ![]() [199] İmam Ahmed, Zühd (Hasan’dan) ![]() [200] İbn Sa’d ve Buhari (Amr b ![]() [201] Kenz, I/303 (İmam Ahmed, Zühd, Ebû Âliye’den) ![]() [202] İbn Sa’d ve Ebu Nuaym (Hz ![]() ![]() [203] İbn Ebi Hatim (Hz ![]() ![]() [204] Kenz, I/304 (Le’lekâî, Ebu Osman en-Nehdî’den) ![]() [205] İbn Sa’d, III/319 (Said b ![]() ![]() [206] İbn Sa’d, III/320 ![]() [207] Müntehab, IV/413 (Buhari, İmam Mâlik, İbn Rahuye ve Ebu Nuaym, Zeyd b ![]() ![]() [208] Ebu Nuaym, Hilye, I/54 (Said b ![]() ![]() [209] Ebu Nuaym, Hilye, I/53 (Esved b ![]() ![]() [210] Ebu Yâ’lâ (Said b ![]() ![]() [211] Kenz, VIII/119 (Beyhaki, Kesir b ![]() ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/130-132 ![]() [212] Kenz, I/304 (Yusuf el-Gadi’den) ![]() [213] Kenz, I/305 (Dineverî, Süfyan-ı Sevrî’den) ![]() [214] Kenz, IV/326 (İbn Neccar’dan) ![]() [215] Kenz, VIII/119 (Beyhaki, Ömer b ![]() ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/132-133 ![]() [216] Tefsir-i İbn Kesir, IV/339 (İbn Cerir, Ebu Heyyâc el-Esedî’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/133 ![]() [217] Kenz, I/307 (İbn Ebi Şeybe, Abdullah b ![]() ![]() [218] Ebu Nuaym, Hilye, I/127 (Ebu Ubeyde, babası İbn Mes’ud’dan) ![]() [219] Ebu Nuaym, Hilye, I/128 (Avn b ![]() ![]() [220] Buhari, Edeb, s ![]() ![]() ![]() [221] Heysemi, X/185 (Taberani, Ebü’l-Ahvas’dan) ![]() [222] Taberani (Ebu Kılabe’den) ![]() [223] Heysemi, X/185 (Taberani, Abdullah b ![]() ![]() [224] Heysemi, X/118 (Taberani, Ebu Vail’den) ![]() [225] Heysemi, X/129 (Taberani, Süleym b ![]() ![]() [226] Heysemi, X/135 (Taberani, Katade’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/133-135 ![]() [227] Heysemi, X/185 (Ebu Nuaym, Sevr b ![]() ![]() [228] Bidaye, III/233 (İbn İshak, Urve yoluyla) ![]() [229] Heysemi, X/125 (Taberani, Bilâl’in eşi Hind’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/135 ![]() [230] Heysemi, X/125 (Taberani’den) ![]() [231] İbn Sa’d, III/614 (Urve’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/135-136 ![]() [232] Ebu Nuaym, Hilye, I/219 (Bilâl b ![]() ![]() [233] Ebu Nuaym, Hilye, I/220 (İsmail b ![]() ![]() [234] Ebu Nuaym (Lokman b ![]() ![]() [235] Ebu Nuaym, Hilye, I/223 (Hasan b ![]() ![]() [236] Ebu Nuaym, Hilye, I/224 (Abdullah b ![]() ![]() ![]() [237] Buhari, Edeb, 99 (Temame b ![]() ![]() [238] Kenz, I/306 (Hakim’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/136-137 ![]() [239] Ebu Nuaym, Hilye, I/308 (Nâfi’den) ![]() [240] Ebu Nuaym, Hilye, I/304 (Abdullah b ![]() ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/137 ![]() [241] Heysemî, X/184 (Bezzar, Said b ![]() ![]() [242] Buhari, Edeb, s ![]() ![]() ![]() [243] Tefsir-i İbn Kesir, III/513 (Tavus’dan) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/137-138 ![]() [244] Heysemî, X/77 (Taberani, Ümmü Derdâ’dan) Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/138 ![]() [245] İbn Sa’d, IV/339 (Makburi’den) ![]() Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 4/138 ![]() |
![]() |
![]() |
|