Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
münafık

Münafık

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Münafık






Münafık



Münafık, sözlük anlamı itibarıyla, tükenen, saklanan, yer altında yol alan köstebek gibi manalara gelir


Kur'an'da ise "hakikatte iman etmediği halde öyle görünen, inanç ve davranışlarında ikiyüzlü olan" kişiler için kullanılır "Menfaat ve itibar elde etme maksadıyla kendisine dindar süsü verme" manasına gelen "riya" ise hem bazı müminlerin ahlaki zaafını hem de gerçekte iman etmemiş olan münafıkların Müslüman hatta dindar görünmek için sergiledikleri sahte davranışları ifade eder


Münafık, Müslümanlar için kâfirden daha tehlikelidir Çünkü onlardan görünerek bir kısım reflekslerinin gevşemesine ve rahat davranıp hata etmelerine sebep olur Bu yüzden Kur'an onu "Cehennemin en alt tabakasına" yerleştirir Onun bu davranışları Cenab-ı Hakk'ı öyle gazaplandırmıştır ki "artık orada onlara yardım eden hiç kimse olmayacaktır" (Nisa, 4/145)


İlk örnekleri Medine'de görülen münafıklar, tarih boyunca hiç eksik olmamıştır Nebiler Serveri'nin Medine'ye hicretinin kendi iktidarlarını ellerinden aldığını düşünenler, Allah Resûlü'ne açıktan cephe almaya cesaret edemediklerinden "nifak"ı tercih ettiler Onlar Müslümanları her zaman zor durumda ve yüz üstü bıraktılar Uhud'da savaşın başlayacağı sırada "biz yokuz" deyip cepheyi terk eden, başta Hendek Savaşı olmak üzere daha pek çok gazve ve seriyyede Efendimiz'i yalnız bırakan onlardı "Peygamber'e maddi yardımda bulunmayın" diye kapı kapı dolaşıp insanları infaktan vazgeçirmeye çalışan onlardı Efendiler Efendisi'nin (sallallahu aleyhi ve sellem) pâk zevceleri, muallâ validemiz Hz Âişe'ye iftira atanlar onlardı Müslümanları Evs-Hazrec, Muhacir-Ensar diye ayrıştırıp çatıştırmak isteyen onlardı Günümüz münafıklarında da aynı ruh hali ve aynı karakter vardır Peki, münafık kimdir?


Münafık, inanmadığı halde inanmış gibi görünür Her zaman duruma göre hareket edip sürekli ikiyüzlü davranır O aslında bir ruh hastasıdır Her zemin ve şartta farklı bir tavırda bulunur Her yerde değişik bir görüntü sergiler Onun asıl renginin ne olduğunu, gerçek düşüncesini ve kanaatini anlamak neredeyse imkânsızdır Münafık, kendine göre ters görüp "öteki"leştirdiği herkese düşmanca duygular besler Herkesin kendisine kayıtsız şartsız bağlanmasını ister Ama bu duygularını her zaman dışarı vurmaz Münafık, çok defa dinî, millî değerlere saygılı görünerek ehl-i imanı aldatmaya çalışır Her zaman sinsi davranır Yeri gelince herkesi dostça kucaklar ama fırsat bulunca da arkadan hançerlemeyi ihmal etmez "Takiyye"nin kralını kendisi yapar


Münafık, konuşurken yalan söyler Bugün söz verdiği bir konuda ertesi gün cayar İtimat ve güveninize hıyanetle karşılık verir Ve en kötüsü, her zaman en haince düşmanlık duygularını dostane tavırlar içinde icra eder Yüzünüze güler; fırsatını bulunca da yılan gibi ısırır ve akrep gibi sinsice sokar Ne var ki, bu yaptıklarında asıl aldanan kendisidir Zira mü'minler firasetlidirler ve iman nuru ile gördükleri her şeyi doğru görürler Bediüzzaman Hazretleri'nin ifadeleriyle "Ehl-i iman ne kadar âmî ve cahil de olsa, aklı derketmediği halde, kalbi öyle hodfüruş adamları gördüğünde soğuk görür ve onlardan nefret eder"


Münafık, aciz bir korkaktır Çok defa kendi dünyasında mevhum düşmanlar icat eder Onları düşündükçe tir tir titrer Her ses ve sözden irkilir Her hareketi, hatta kendisine yardım maksadıyla yapılan iyilikleri bile kendi aleyhine bir tecavüz hamlesi gibi görür Her kıpırdanışı, aleyhine bir baskın teşebbüsü şeklinde yorumlar ve bar bar bağırarak etrafında kıyametler koparır Bu tipleri Kur'an bize şöyle anlatır: "Sen onları gördüğünde kılıkları, kıyafetleri karşısında hayrete düşer ve bunları bir şey zannedersin Konuşmaya kalktıklarında kendilerini dinletirler, sen de dinlersin Ne var ki böyleleri, içleri bomboş kuru kütükler gibidirler Her sesten ürker, her sayhadan pirelenir ve her şeyi aleyhlerinde sanırlar" (Münafikûn, 63/4)


Münafık, kendi gibi düşünmeyenleri aptal ve beyinsiz kabul eder Elinden geldiğince onlardan uzak durmaya çalışır Meşrû-gayri meşrû her vesileyi değerlendirir; çalar-çırpar Haram-helal demeden yer-içer İnsanlarla münasebetlerinde fevkalade bencil ve nefisperesttir Menfaat ve çıkarlarına dokunabilecekleri vehmiyle bazen aynı kulvarda koşan herkesi hatta en yakınlarını bile düşman kabul eder ve hemen onlara karşı savaş vaziyetine geçer


Mü'minler, bu tipleri iyi tanımalı ve böylelerine karşı müteyakkız bulunmalıdırlar Kendilerini de durumlara düşmekten korumalıdır Bunun için de sürekli birbirlerine iyiliği, hayrı, ibadeti, takvayı tavsiye edip ona teşvikte bulunmalı, kötülüklerden de vazgeçirmeye çalışmalıdırlar Kendi hayatları adına nifaka düşmekten ürperdikleri gibi, dostlarını da bu mevzuda sürekli uyanık tutmalıdırlar


16 Nisan 2010, Cuma

SÜLEYMAN SARGIN


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.