![]() |
Mü’Minin Niyeti Amelinden Daha Hayırlıdır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mü’Minin Niyeti Amelinden Daha HayırlıdırMü’minin Niyeti Amelinden Daha Hayırlıdır En büyük kurtuluş vesilesi ihlâs ve sadâkattir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem kalpteki riyâ ve nifak gibi nice hasletler vardır ki, onlar yüzünden insan lânete uğrar ve yüce rahmetten kovulur ![]() ![]() Bu cümleden olarak bazan bir adamın irşadı, kalbi kırık birisinin gönlünün alınması veya bir mazlumun gözyaşlarının dindirilmesi, bin adamın irşadı kadar insanı yüce mertebelere ulaştırır ve kendisine Yüce Allah’ın rızâsını kazandırır ![]() Evet nice gönüller vardır ki, onların fethedilmesi bir beldenin hatta bir ülkenin fethedilmesinden daha önemlidir ![]() ![]() Gerek Yüce Allah katında en faziletli mertebenin ne olduğunu bilmek gerekse mü’minin niyetinin amelinden çok daha hayırlı, çok daha önemli ve çok daha etkili olduğunu öğrenmek istersen, aklın ve kalbinle birlikte şu hadîs-i şerîfin ifâde ettiği hakikatleri anlamaya çalış ![]() İmâm Tirmizî’nin rivâyet ettiği bir hadiste, Rasûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır: “ ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Müslümanlar, Allah katındaki en yüksek mertebenin ne olduğunu kavradıkları ve o doğrultuda hareket ettikleri, sonra da amelleriyle yetinmeyip “Mü’minin niyeti amelinden daha hayırlıdır ![]() ![]() * * * Kâdı Iyâz’ın Şifâ-i Şerîfinde, şöyle bir kıssa anlatılır: Horasan krallarından ve komutanlarından bir zât, vefatından sonra rüyâda görülür ![]() ![]() - Allah beni bağışladı ![]() ![]() - Allah hangi amelinden ötürü seni bağışladı? diye sorulur? O da, - Amelimden ötürü değil; niyetimden ötürü Allah beni bağışladı, der ve bunun mânâsını şöyle anlatır: Bir gün başlarında bulunduğum ordumu teftiş etmek üzere bir tepenin üstüne çıkmıştım ![]() “Keşke, bu ordumla birlikte Rasûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem zamanında yaşasaydım da, Uhud gibi savaşlarda bu ordumla Onu korusaydım ve Ona yardımcı olsaydım ![]() İşte Allah, beni bu niyetimden ötürü bağışladı ![]() Bundan anlaşılıyor ki, hadîs-i şerîfin haykırdığı “Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır ![]() ![]() ![]() Yeter ki, bizler elimizdeki imkânları değerlendirdikten sonra, bununla yetinmeyerek kalbimizi niyet plânında “gerek zaman gerekse mekân bakımından bütün insanlığa hitap edecek ve bütün dünyayı kucaklayacak bir şekilde” devreye sokalım ve yüce tevhid hakikatinin bütün gönülleri fethetmesi ve küfür ile şirkin her türlü şevketlerinin sönmesi için yüce bir himmete ve geniş bir niyete sahip olalım ![]() * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
Mü’Minin Niyeti Amelinden Daha Hayırlıdır |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mü’Minin Niyeti Amelinden Daha HayırlıdırEvet en büyük kurtuluş vesîlesi ihlâstır ![]() Şimdi de ihlâsın ve samimiyetin ne kadar sağlam bir kurtuluş vesîlesi ve ne kadar kuvvetli bir şefaatçi olduğunu bilmek ve Allah’ın rızâsını kazanmanın ihlâsa bağlı olduğunu anlamak istersen, sahip oldukları ihlasları sayesinde mağaradan kurtulan üç kişinin örnek hallerini ifade eden şu ibretli hâdiseyi dikkatle oku ve düşün ![]() Buhârî ve Müslim’in Abdullah b ![]() ![]() ![]() - Sizden evvel geçenlerden üç kişi yola çıktılar; geceyi geçirmek için mağaraya sığındılar ![]() ![]() Bunun üzerine birbirlerine şöyle dediler: - İyi amellerimizi vesile yaparak Allah’a duâ etmekten başka sizi bu kayadan (buradan) hiçbir şey kurtaramaz ![]() İçlerinden birisi şöyle dedi: - Allahım! Benim ihtiyar annem ve babam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahım! Eğer bu işi Senin rızan için yaptı isem, bu kaya yüzünden başımıza gelen belâyı bizden uzaklaştır ![]() Bunun üzerine kaya bir parça açıldı; fakat oradan çıkamadılar ![]() İkincisi şöyle dedi: - Allahım! Amcamın bir kızı vardı ki, bana insanların en sevimlisi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahım! Eğer bu işi (çok kritik bir anda haramdan uzak durmayı) sırf Senin rızanı kazanmak için yaptı isem, içinde bulunduğumuz dehşetli hâli üzerimizden gider ![]() Bunun üzerine mağaranın ağzındaki kaya bir parça daha açıldı; fakat yine oradan çıkmaya güçleri yetmedi ![]() Üçüncü şahıs da şöyle dedi: - Allahım! Ücretle amele tuttum ve ücretlerini verdim; lakin onlardan biri ücretini almadan bırakıp gitti ![]() ![]() ![]() - Ey Allah’ın kulu! Ücretimi ver, dedi ![]() - Şu gördüğün deve, öküz, koyun ve köleler senin ücretinden üremiştir ![]() ![]() - Ey Allah’ın kulu benimle alay etme, dedi ![]() - Seninle alay etmiyorum, dedim ![]() Bunun üzerine o da malları aldı ve hepsini sürüp götürdü de geriye hiçbir şey bırakmadı ![]() “Allahım! Eğer bunu senin rızan için yaptı isem içinde bulunduğumuz şu dehşetli hâlden bize kurtuluş ihsan et ve üzerimizdeki belayı defet ![]() Derken taş mağaranın ağzından kaydı, onlar da oradan yürüyerek çıktılar ![]() Azîzim! Bütün bunlardan anlaşılıyor ki, Yüce Allah katında en fazla geçerli olan çâre ve insanın kurtuluşuna en kuvvetli bir vesile olan husus, Yüce Allah’a karşı ruh olgunluğu, vicdan duruluğu, kalp sâfîliği, his hüşyarlığı, niyet sıhhati ve amel salâhatidir ![]() Öyle ise bizler niyetimizi sık sık tashih etmeli, ihlâs ve samimiyetimizi sık sık gözden geçirmeli ve amellerimizi sık sık Kitâbullah’a ve Sünnet-i Seniyye’ye arz etmeliyiz ki, hizmet ve ticaret kuşağında kaybeden nasipsizlerden ve tırmanma şeridinde iken ayağı kayıp da gayyâyı boylayan ve maksuduna varma ve maksadına erme yolunda bir kısım mağaralarda mahsur kalan bedbahtlardan olmayalım ![]() |
![]() |
![]() |
|