![]() |
Ruhun Hakikati Ve Ölümden Sonraki Hali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ruhun Hakikati Ve Ölümden Sonraki HaliRUHUN HAKİKATİ VE ÖLÜMDEN SONRAKİ HALİ Evet, ölüm gerçeğinin üzerindeki perdeyi kaldırıp onun hakikatini tam anlamıyla kavramak mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir çok âyet ve hadis ölümle beraber ruhun yok olmayıp hem zatı hem de idrak özellikleri ile beraber varlığını sürdürdüğünü açıklamıştır ![]() ![]() “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük bedir muharebesinde Kureyş’in reisleri öldürülüp de (akrabaları sahiplenmediği için) cesetleri bir kuyuya atıldıklarında, Resûlullah (s ![]() ![]() “Ey falan oğlu falan! Ben rabbimin bana vaad ettiğini (yardımı) gerçekten gördüm; sizler de rabbinizin vaad ettiklerini gerçek olarak buldunuz mu? diye seslendi ![]() ![]() ![]() “Ey Allah’ın Resûlü! Onlar ölüler, onlara mı sesleniyorsunuz?” diye sorunca, Resûlullah (s ![]() ![]() ÖLÜLER İŞİTİR VE GÖRÜR MÜ? “Nefsimi kudret elinde bulunduran yüce Allah’a yemin olsun ki, onlar bu sözleri sizlerden daha iyi işitmektedirler, fakat konuşmaya takatleri yoktur” [url=http://www ![]() ![]() ![]() İşte bu hadis ölen kimsenin şaki dahi olsa ruhunun varlığını devam ettirdiğine ve idrakinin olduğuna bir delildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kabir ya cehennem çukurlarından bir çukur ya da cennet bahçelerinden bir bahçedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadis de, ölümün sadece bir hal değişimi olduğuna, kişinin şaki ve saîd olduğunun ölümünün hemen ardınd belli olduğuna, ertelenenin ise sevap ya da azap çeşitlerinin olduğuna bir delildir ![]() [color="RoyalBlue"] Buhârî, Tefsîr, 13; Müslim, Sıfatü’l-Kıyâme, 32; Tirmizî, Tefsîr, 18; Nesâî, es-Sünenü’l-Kübrâ, nr ![]() ![]() [color="RoyalBlue"] Âl-i İmrân 3/169–170 ![]() [color="RoyalBlue"] Müslim, Cenne, 76; Nesâî, Cenâiz, 117; Ahmed b ![]() ![]() ![]() ![]() [color="RoyalBlue"] Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâme, 26; Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, nr ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|