![]() |
Kardeşlikte İhlas |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kardeşlikte İhlasKARDEŞLİKTE İHLAS Allahu Teala için kardeşliğin gerçeklemesi için insan, kardeşine karşı sevgisinde samimi olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Rezzîn el-Ukaylî (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Mümin olman için gereken şartlardan birisi de nesebinden olmayan bir kimseyi ancak Yüce Allah için sevmendir ![]() Allah için sevmenin bir şartı da, bu sevginin, gözeteceği bir akrabalık veya artırmak istediği bir dünya nimeti için olmamasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah için sevdiği bir kardeşini ziyarete giden kimsenin yoluna Allah bir bekçi koyar ![]() -Nereye gidiyorsun? diye sorar ![]() -Şu köyde (beldede) bir (din) kardeşim var, onu ziyarete gidiyorum, der ![]() -O senin bir yakının olduğu için mi gidiyorsun? der ![]() -Hayır, der ![]() -Onun sana maddi bir iyiliği dokundu da teşekküre mi gidiyorsun? der ![]() -Hayır, ben onu sırf Allah rızâsı için seviyorum (ve bunun için ziyarete gidiyorum), der ![]() -Ben Allahu Teala'nın sana gönderdiği bir elçisiyim ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Bize rivayet edilen bir hadiste, Hz ![]() ![]() ![]() -İmanın en kuvvetli bağı hangisidir? diye sordu; Ashab: -Namazdır, dediler ![]() ![]() ![]() ![]() -Namaz güzeldir, fakat o değil, buyurdular ![]() -Hac ve cihattır, dediler; Hz ![]() ![]() ![]() -Güzel, fakat onlar değil, buyurdular ![]() -Ey Allah’ın Resûlü, bize siz söyleyin, dediklerinde; Hz ![]() ![]() ![]() -İmanın en kuvvetli bağı, Allahu Teala için sevmek ve O’nun için kızmaktır, buyurdu ![]() [size="4"] Ahmed, Müsned, IV, 11-12; Heysemi, ez-Zevaid, I, 53 ![]() ![]() [size="4"]Müslim, Birr, 12; Ahmed, Müsned, II, 292 ![]() ![]() [size="4"] Bkz: Ebu Davud, Sünnet, 3; Ahmed, Müsned, IV, 286, V, 146; Tabarani, el-Kebir, No: 11537; Beyhaki, Şuabu’l-İman, No: 13; Heysemi, ez-Zevaid, I, 88-89 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kardeşlikte İhlas |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kardeşlikte İhlas“En üstün ve en değerli amel, sevdiklerinizi Allah rızâsı için sevmek, sevmediklerinizi de yine Allah rızâsı için sevmemektir” (Terğîb) “Kardeşine gülümsemen, iyiliği emredip kötülükten sakındırman, yolunu şaşıranlara yol göstermen, yol üzerinde eziyet veren diken, kemik gibi şeyleri kaldırman, senin su kabından onunkine boşaltman sadakadır” (Terğîb) “Îmânı kâmil olan insan sevdiği kimseyi ondan menfaat gördüğü için değil, sırf Allah rızâsı için sevmelidir Gerçek îman da budur” (Terğîb-VI, 22) “Şüphesiz bir kısım adamlar vardır ki insanlara görünen işlerde cennet ehline yaraşan işler yaparlar Hâl bu ki onlar cehennem ehlidirler Ve yine insanlardan öyle kimseler vardır ki, insanlara görünen işlerde cehennem ehlinin yapacağı işleri yaparlar Hâl bu ki onlar cennet ehlindendir” (Buhârî-VI, H No: 110) |
![]() |
![]() |
|