Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asv’e, çıkmı, hazreti, karşı, muhammed, ömer

Hz. Ömer (Ra) Hazreti Muhammed (Asv)’E Karşı Çıkmı

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz. Ömer (Ra) Hazreti Muhammed (Asv)’E Karşı Çıkmı

Hz Ömer (ra), bazı konularda Hazreti Muhammed (asv)’e karşı çıkmış mıdır?

Yazar: Sorularla İslamiyet, 20-7-2009

Hz Ömer (ra) kadar Allah’ın Resulüne (asv) karşı saygılı olan çok az sahabî vardır “Bütün hayatı boyunca yaptığı kulluk görevinin değeri, hicret esnasında kaldıkları mağarada Hz Ebu Bekir’in Resulullah (asm) ile birlikte geçirdiği o bir tek gecesine denk gelmez anlamına gelen meşhur sözü bu konuda önemli bir belgedir

Hz Ömer (ra) hayatı boyunca hiçbir zaman Resulullah (asv)’a -isyan anlamına gelen bir şekilde- karşı çıkmamıştır Bütün yaptığı şey, işin mahiyetini ve hikmet tarafını öğrenmekten ibarettir

Mesela, hicretin 6 yılında, umrenin iptalinden çok daha önce Resulullah (asm)’ın Mekke’nin fethedileceğine dair gördüğü rüyanın neden gerçekleşmediği hususudur Aynı soruyu Hz Peygamber(asv)’e sorduğu gibi, Hz Ebu Bekir (ra)’e de sormuş ve cevabını aldıktan sonra tatmin olmuştur Nitekim, her ikisi de Ömer’e “Bu rüyanın işaret ettiği Mekke fethinin mutlaka bu yılda olacağına dair bir şey söylendi mi?” sorusunu sordular ve cevap “Hayır!” Yolda Hz Ömer (ra)’in “Acaba yaptığım bu davranışla Resulullah’ı incitim mi?” diye korkup titremesi ve hakkında tehdit eden bir vahyin inmesinden çekinmesi ve bu sebeple de yolda Resulullah (asv)’dan hep uzak bir tarafta kalmaya özen göstermesi, onun cennetle tebşir edilen bir kimse olamaya layık bir imana sahip olduğunu göstermektedir

Hz Üsame (ra), çok genç ve bir de azatlı bir kölenin çocuğudur Arap aristokrasisi açısından bakıldığında onun komutan olması anlaşılır bir şey değil Onun için sadece Hz Ömer (ra) değil, başka sahabeler de başta bu işi hazmedememişler Tabii ki, bunun bir çaresi varsa, bu iş bir vahiy mahsulü değilse, Hz Peygamber (asm) de razı olursa, yerine başka birinin gelmesini arzulamışlar Fakat bu arzı hiçbir zaman bir nümayiş, bir direniş fikrine dönüşmemiştir Bedir Savaşı'nda, bir sahabinin fikrine uyarak ordunun yerini değiştiren Hz Peygamber (asm)’in bu konuda da fikrini değiştirebilir ümidini taşımış olabilirler Fakat Efendimizin (asv) son kararı olduğunu öğrenince, onun fermanlarına karşı “boyunlarının kıldan ince” olduğunu göstermişler

Son konunun doğruluğu tartışmalı olmakla beraber, yine bunu bir karşı çıkış olarak değerlendirmek elbette mümkün değildir

İlave bilgiler için tıklayınız:

Müslümanlar için büyük bir sadakat imtihanı olan Hudeybiye Antlaşması, Sahabeler ve özellikle de Hz Ömer’in bu anlatlaşma karşısındaki tavrı ve bu antlaşmanın nasıl bir fetih olduğuPeygamberimiz’in (sav) Müslümanlar için büyük bir tehdit olan Bizans üzerine Üsame Ordusunu hazırlaması hakkında Peygamber Efendimiz (asm) hasta iken vasiyetini yazmak için kağıt istediği, ama Hz Ömer'in buna mani olduğunu konusPeygamberimizin (asv), "Benden sonra peygamber gelseydi, Ömer olurdu" sözünün açıklamasıHz Ömer hakkında bilgi vevrir misiniz?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com