08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İbadetlerde Devamlılık
وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ
İBADETLERDE DEVAMLILIK
Muhterem Müslümanlar!
Bir Ramazan ayını daha geride bırakmış bulunuyoruz Oruç tutarak nefislerimizi terbiye ettik Ramazan ayı boyunca sabrı, yardımlaşmayı, paylaşmayı ve kardeşliği daha iyi bir şekilde öğrendik Dünya nimetlerinin geçici olduğunu, ahiret nimetlerinin ise kalıcı olduğunu anladık Ramazan ayında yaptığımız ibadetleri ve kazandığımız güzel hasletleri Ramazan sonrasında da devam ettirmeliyiz Zira ibadetler sadece belli bir süre yapılıp sonra terk edilen şeyler değildir Allah’a ibadet ömür boyu sürecek bir durumdur Nitekim yüce Allah şöyle buyuruyor: “ Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine itaat et ”(1)
Aziz Mü’minler!
İnsanın yaratılış gayesi Allah’a ibadet etmektir Allah’u Teala; “İnsanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım ”(2) buyurmaktadır Ramazan ayında oruç tuttuk, namazlarımızı da cemaatle beraber kıldık Cemaatle beraber namaz kılma alışkanlığımızı ömür boyu devam ettirmeliyiz Zira cemaatle namaz kılmanın tek başına kılınan namazdan 27 derece daha faziletli olduğunu unutmamamız gerekir Ramazanda kazandığımız bir diğer alışkanlık da sabırdır Sabrın hayatımızın tamamında olması gerekir İbadetlere devam etmede sabırlı olacağımız gibi günah işlememe noktasında da sabırlı olmalıyız Toplumsal ilişkilerimizde de sabrın çok önemli bir yeri vardır Aile hayatında, iş hayatında insanlarla ilişkilerimiz de, trafikte, zor zamanlar da hep sabırlı olmalıyız Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin Muhakkak Allah sabredenlerle beraberdir ”(3)
Ramazanda kazandığımız diğer bir haslette yardımlaşmadır İyilik, güzellik ve hayırlı işler de sürekli yardımlaşmak dinimizin emridir Allah şöyle buyuruyor: “İyilik ve tak
Yardımlaşma hem maddi hem de manevi olabilir Müslüman her zaman ihtiyaç sahiplerine yardım eder Ramazanda fitre vererek fakirlere yardım ettiğimiz gibi bundan sonrada fakirlere ve muhtaçlara yardım etmeyi alışkanlık haline getirelim Peygamberimiz: “Kim din kardeşinin ihtiyacını giderirse; Allah’ta onun ihtiyacını giderir ”(5) buyurmaktadır
Muhterem Müslümanlar!
Ramazan’da oruç tutarak nefsimizi arındırdık Ramazan dışında da gücümüz yettiği kadar nafile oruç tutalım Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor: “Her kim ki Ramazan orucunu tutup altı gün de Şevval ayından ilave ederse yılın tamamını oruçlu gibi geçirmiş olur ”(6) Ramazanda en çok yaptığımız şeylerden biri de günahlarımıza tövbe edip Allah’tan af ve mağfiret dilemektir Allah’ın af ve mağfiretini her zaman istemeliyiz Tövbemizde samimi olmalıyız Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Ey Müminler! Hep birden Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz ”(7) Peygamberimiz de: “ Günahtan tövbe eden günahsız gibidir ”(8) buyurmaktadır
Ramazanda nimetlerin kıymetini öğrendik Allah’ın bize verdiği nimetleri yine O’nun istediği şekilde kullanmamız gerektiğini anladık Ramazanda iftar sofralarımızda misafir ağırladık Bundan sonra da hep misafirlere ikramda bulunalım Peygamberimiz; “Allah’a ve ahirete inanan misafirine de ikram etsin” Bir ay boyunca Kur’an okuyup mukabele dinledik Bundan sonra da Kur’an okuyup O’nu anlamaya çalışalım O’nunla amel edelim
Değerli Mü'minler!
Ramazan’da aç ve susuz insanların halini anladık Böylece insanlara ve bütün canlılara karşı şefkatli ve merhametli davrandık Bu şefkat ve merhamet duygularımızı sürekli canlı tutalım Özetle ramazanda yaptığımız ibadetleri ve kazandığımız ahlaki güzellikleri bundan sonra da devam ettirelim Hutbemi bir hadisle bitiriyorum: “Allah katında amellerin en güzeli, azda olsa devamlı olanıdır ”(9)
HAZIRLAYANINADI:Naci ÖZANCİ ÜNVANI: Dağpınar Beldesi Merkez C İ H DİGOR/KARS
[1]Hicr 99 [2]Zariyat 56 [3]Bakara 153 [4]Maide 2 [5]Buhari, Mezalim 1087 [6]Müslim, Sıyam 204 [7]Nur 31 [8]İbni Mace, Tövbe 4250 [9]Müslim, Fezail, 75vada (Allah’ın yasaklarından sakınmak üzere) yardımlaşın ”(4)
|
|
|