![]() |
Müminlerin Hesaba Gizli Çekilmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müminlerin Hesaba Gizli ÇekilmesiMÜMİNLERİN HESABA GİZLİ ÇEKİLMESİ Adamın biri İbn Ömer’e (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sizden biriniz (hesap vermek üzere) rabbine yaklaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah (s ![]() ![]() “Kim dünyada bir müminin hatasını, kusurunu gizlerse, Allah da kıyamet günü onun kusurlarını (diğer mahlûkattan) gizler” [2] Böyle bir durum ancak, müminlerin ayıplarını örten, onların kendisine karşı yapmış oldukları kusurlu davranışlara tahammül eden, kötülüklerinden bahsetmeyen, işittikleri vakit hoşlanmayacakları gıybet türü işlerle uğraşmayan müminler içindir ![]() ![]() Bilfarz Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ruh hali içerisinde, bütün mahlûkat gözlerini sana dikmiş bir vaziyette, kimi zaman insanların üzerlerinden kimi de safları yararak, çekilerek götürülen bir at misali hesaba götürüldüğünü düşün ![]() Sonra yine bu ruh hali içinde kendinin görevli melekler tarafından, hesap vermek üzere Rahmân’ın Arş’ına götürüldüğü ve oraya varınca seni Allah’ın huzuruna bıraktıklarını ve ardından Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradaki ürkekliğini ve utancını bir düşün! Acziyetini hatırla! Âh, hangi ayakla onun huzurunda durabileceğimi, hangi dille cevap vereceğimi ve hangi akılla düşüneceğimi bir bilebilseydim keşke! Sonra Allah Teâlâ’nın yapmış olduğun günahlarını teker teker sana sayarken nasıl utanacağını ve rezil rüsva olacağını düşün ![]() ![]() “Ey kulum! Yarattıklarımdan utanarak onların önünde güzel işlerde bulundun da benim gözümün önünde çirkin fiiller yaparken hiç utanmadın mı? Senin için kullarımdan daha mı düşüktüm ki benim nazarımı hafife aldın ve onların nazarını büyük gördün? Sana nimetlerimi bahşetmedim mi? O halde seni bana karşı aldatan neydi? Benim seni görmediğimi mi zannediyordun? Yoksa huzuruma çıkmayacağını mı?” Resûlullah (s ![]() ![]() “Âlemlerin rabbi, her birinizi arada bir perde ve tercüman olmaksızın sorguya çekecektir” [3] Bir diğer hadislerin de şöyle buyurmuştur: “Her biriniz arada bir perde olmaksızın aziz ve celil olan Allah’ın huzurunda duracaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O halde sizden kim olursa olsun yarım hurma ile (onu sadaka vererek) ya da güzel bir söz söyleyerek kendini cehennemden korusun ![]() İbn Mes’ud (r ![]() “Sizden kim olursa olsun, dolunay gecesi (dışarı çıkıp) ay ile baş başa kaldığı gibi (yarın kıyamet günü de) rabbi ile baş başa kalacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mücâhid (rah) der ki: “Kul şu dört şeyden hesaba çekilmedikçe rabbinin huzurundan ayrılamaz: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() Ey zavallı kimse! O gün ne büyük bir tehlike ve mahcubiyet içinde olacağını bir düşün! Zira o gün sen ya Allah Teâlâ’nın, “Dünyadayken kulumun günahlarını örttüğüm gibi bugün de bağışlıyorum” demesiyle karşılaşacak, bununla sevinecek ve gelmiş geçmiş bütün insanlar bu durum ile sana gıpta edecek, ya da Allah Teâlâ’nın: “Bu günahkâr kulu alın kelepçeleyin ve cehenneme atın” demesiyle karşılaşacaksın ![]() ![]() O vakit başına gelen musibet, çektiğin hasret ve yanına kalmayacak olan o âdî dünyayı âhirete tercih etmenden dolayı duyacağın pişmanlık pek büyük olacaktır ![]() [1] Buhârî, Mezâlim, 2; Müslim, Tevbe, 52; Nesâî, es-Sünenü’l-Kübrâ, nr ![]() ![]() ![]() [2] Müslim, Zikir, 38; Tirmizî, Kırâat, 12; Ebû Dâvûd, Edeb, 68; Nesâî, es-Sünenü’l-Kübrâ, nr ![]() ![]() ![]() [3] Buhârî, Rikâk, 49; Müslim, Zekât, 67; Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâmet, 1; İbn Mâce, Mukaddime, 185; Ahmed b ![]() ![]() [4] Buhârî, Tevhîd, 36; Müslim, Zekât, 67; Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâmet, 1; İbn Mâce, Mukaddime, 185; Ahmed b ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|