![]() |
Cemaatin Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cemaatin FaziletiCemaatin Fazileti Hadîsler Cemaatle kılınan namaz tek olarak edâ edilen namazdan yirmiyedi derece daha üstündür ![]() Allah Rasûlü bazı namazlarda cemaate katılmayan kimseleri farkedince 'Yerine namaz kıldıracak bir kişiyi tayin ederek, gidip cemaatten (özürsüz olarak) geri kalan kimselerin evlerini yakmayı düşündüm' buyurdular ![]() Cemaatten (özürsüz olarak) geri kalan kimselere gidip onların evlerini, kucak dolusu odunlarla yakarak başlarına yıkayım ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Yatsı cemaatine gelen, o gecenin yarısını ibadetle ihyâ etmiş sayılır ![]() ![]() Bir namazını cemaatle kılan, göğsünü ibadetle doldurmuş olur ![]() Said b ![]() ![]() Muhammed b ![]() a) Kaydığım zaman beni doğrultacak bir kardeş, b) Meşrû ve helâl bir rızık, c) Cemaatle kılınıp da yanlışlarımı affettiren ve fazileti bana yazılan bir namaz' ![]() Rivayet edildiğine göre, Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Hasan Basrî şöyle demiştir: 'Âlimlerle sık sık ihtilâtta bulunmayan (görüşüp konuşmayan) bir imamın arkasında namaz kılmayınız' ![]() İbrahim Nehaî de 'İlmi olmadığı halde imamlık yapan bir kimse, içinde bulunduğu denizi elindeki kapla ölçmeye kalkışan kimseye benzer ![]() ![]() Hatem-i Esem şöyle buyurmuştur: 'Cemaatle namazı kaçırdığım için sadece Ebu İshak el-Buharî taziyette bulundu ![]() Eğer bir çocuğum ölseydi, en az onbin kişi başsağlığı dilerdi ![]() ![]() İbn Abbas (r ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre (r ![]() ![]() Rivayet ediliyor ki: "Meymun b ![]() ![]() Hz ![]() İftitah tekbirini kaçırmadan kırk vakit namazı cemaatle edâ eden kimse için Allah Teâlâ, biri nifaktan, öbürü de ateşten olmak üzere iki beraat kararı çıkarır ![]() Rivayet olunduğuna göre, kıyamet gününde en parlak yıldızdan daha parlak bir yüze sahip bir kavim haşrolunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet edildiğine göre, selef-i salihînden herhangi biri, cemaatin birinci tekbirini kaçırırsa, üç gün müddetle nefsine taziyede bulunurmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 26) Buhârî ve Müslim, (İbn Ömer den) 27) Buhârî ve Müslim 28) Müslim, (merfû olarak); Tirmizî, (Hz ![]() 29) Irâkî bu hadîsi merfû olarak görmediğini, Said b ![]() ![]() 30) Tirmizî, (Enes'den) 556 İhya-i Ulûm'id-Din Kitabu Esrar'is-Salât ve Mühimmâtihî/I ![]() |
![]() |
![]() |
|