Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ile, isa, meryemin, mesih, müjdelenmesi

Hz. Meryem'in Hz. Mesih İsa (As) İle Müjdelenmesi:

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz. Meryem'in Hz. Mesih İsa (As) İle Müjdelenmesi:

Hz Meryem'in Hz Mesih İsa (as) İle Müjdelenmesi:

Hz Meryeni, kız çocuklarının ulaştığı ergenlik çağma eriştiğinde 13 yaşında idi

Günlerden bir gün Mescid'de bulunduğu yerden dışarı çıktı İstirahat ve dinlenmek için Beytü'l-Makdis'in doğu tarafına doğru yürüdü[23] Yürürken farkında olmadan ev halkından ve kavminden uzaklaşmıştı O sırada birdenbire parlak yüzlü güzel ve yakışıklı bir delikanlı yanma çıkageldi Hz Meryem, (o gelen adamdan) korktu ve ürperdi Kendisine bir şey yapacağından endişelendi Ansızın karşısına çıktığından dolayı ve onun hayal olabileceğini düşündüğünden, onun bu durumu hakkında şüphe duydu Kendisine yardım edecek ve destek verecek kimsenin bulunmadığı bir yerde, onun, kendisine bir kötülük edeceğinden korkarak ondan uzaklaşmaya başladı ve ona:

"Ben, senden Rahman'a sığınırım Eğer (Allah'tan) korhıyorsan, (bana dokunma!) dedi" (Meryem: 19/18)

Hz Meryem, kendisine bulunduğu yerde görünen bu adamı, sıradan normal bir kimse olduğunu zannetmişti Halbuki bu kimsenin, Allah'ın peygamberlik ve hikmet vereceği, şan ı-nm yüce olacağı ve temiz bir çocuk müjdelemek için gönderdiği bir melek olabileceği aklına hiç gelmemişti Daha sonra o kimseye bir baktı ki, o, insan şekline girmiş Cebrail (as)

Melek, Hz Meryem'in korkusunu ve ürpertisini giderip ona kalbini rahata kavuşturacak hakikati haber verdi Daha sonrada gömleğinin yakasından rahmine ulaşacak şekilde Hz Meryem'e üfledi İşte Hz Meryem, bu üfleme üzerine Hz İsa (a s)' a hamile kaldı

Nitekim Yüce Allah'ta, bu olayı şöyle anlatmaktadır:

"Kitap'ta (Kur'ân-ı Kerîm'de) Meryem (e dair anlattığımız kıssayı da müşriklere) anlat Hani Meryem, ailesinden ayrılarak (Beytü'l-Makdis'in) doğu yönünde bir yere (ibadet etmek için yalnız başına bir kenara) çekilmişti Onlardan gizlenmek içinde bir perde germişti Derken Bizde ona ruhumuzu (Cebrail'i) göndermiştik (Cebrail) ona tam bir insan şeklinde görünmüştü (Meryem, onun, birdenbire çıka gelmesine ve o-nun, kendisine bir şey yapacağından korkarak) "Ben senden, rahman (olan Allah)'a sığınırım Eğer (Allah'tan) korkuyor-san (bana dokunma)" dedi O da: "Ben, Rabbinin sana (günahlardan arınmış yahut hayr üzere yetişmiş) tertemiz bir oğul vermek için (müjdelemek için) gönderdiği bir elçiden başka bir şey değilim," dedi"[24]

Tefsircilerin naklettiğine göre; Hz Meryem'in elbisesinin yakasından rahmine ulaşacak şekilde üfleyen ve bu üfleme ile Hz Meryem'in Hz İsa (as)'a hamile kalmasını sağlayan, R u-hu'1-Emin veya Ruhu'I-Kudüs diye bilinen Hz Cebrail (as)'dir

Vahyi peygamberlere indirenin ve Hz Meryem'in hamile kalmasını sağlayanın Hz Cebrail (as) olduğuna, Yüce A1-lah'ın şu ayeti kerimesi delil olarak getirilmiştir:

"(Ey Muhammed) uyarıcılardan olman için kalbine Kuran-, Ruhu'l-Emin (Cebrail) indirdi " (Şuara: 26/193-194)

Buna göre bütün peygamberlere ve bizim peygamberimize vahyi indiren hiç şüphesiz Hz Cebrail (as)'dır

Ebu Hayyân, "el-Bahru'1-Muhît" adlı tefsir kitabında Cebrail'in, Hz Meryem'e, melek şeklinde değil de insan şeklinde görünmesinin nedeni ile ilgili olarak şöyle der:

"Melek, Hz Meryem'e, kendisine söyleyeceği sözleri bi 1-dirmek ve sözlerinden dolayı kendisinden ürküp kaçmasın diye ona insan şeklinde göründü Eğer Hz Meryem'e, melek şeklinde görünseydi, Hz Meryem, ondan kaçardı O zaman da meleğin, kendisine söyleyeceği sözleri dinlemeye kadir olamazdı

Bu olay, Hz Meryem'in iffetli ve son derece haramdan sakınan bir kadın olduğuna delildir Zira Hz Meryem, güzel ve yakışıklı bu delikanlıdan Allah'a sığınmıştı Cebrail'in Hz Meryem'e böyle güzel bir şekilde gelmesi, Hz Meryem'i ve iffetini denemek içindi"[25]

Hz Meryem, kendisine böyle tenha bir yerde gelenin, insan değil de bir melek olduğunu anlayınca rahatladı ve sevindi Fakat meleğin, kendisini bir çocukla müjdelemesi ile ilgii sözüne şaşırdı Çünkü kendisi, bekardı ve evlenmemişti Üstelik insanlardan hiçbiri ona yaklaşmamıştı İffetli ve hiçbir günaha da bulaşmamıştı Bekarlığı da devam etmekteydi Kendisine bir erkek yaklaşmadığı halde çocuğunun olması nasıl mümkün olurdu?

Yüce Allah, Hz Meryem'in bu durumunu kendi dilinden Şöyle haber vermektedir:

"Meryem: 'Bana bir insan yaklaşmamışken ve üstelik ben, kötü bir kadın olmadığım halde nasıl oğlum olur' dedi " (Meryem: 19/20)

Hz Meryem'in bu sözü üzerine Cebrail'in ona cevabı şu oldu: "Bu, Allah'ın bir dilemesi ve istemesidir Şanı Yüce A1lah, hiçbir şeyden aciz değildir Bir işi yapmak istediğinde o işe sadece "ol" der ve o da anında oluverir

Nitekim Yüce Allah, Cebrail'in Hz Meryem'e söylediği bu sözler ile ilgili olarak şöyle buyurmaktadır:

"Cebrail: 'Bu böyledir Çünkü Rabbin, 'Bu (işi yapmak) bana kolaydır Onu (senden doğacak çocuğu) insanlar için bir mucize ve katımızdan da bir rahmet kılacağız Hem bu, önceden kararlaştırılmış bir iştir diyor' dedi, " (Meıyem: 19/21) [26]

[23] Bkz: Meryem: 19/16 (ç)

[24] Meryem: 19/16-19

[25] Ebu Hayyân el-Endelusî, el-Bahru'1-Mubît, 6/180

[26] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 455-458

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com