Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
allahın, günah, işlemekten, muhammed, sasi

Allah'ın, Hz. Muhammed (S.A.S)'İ Günah İşlemekten

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Allah'ın, Hz. Muhammed (S.A.S)'İ Günah İşlemekten

PEYGAMBERLERİN MA'SUMİYETİ

Allah'ın, Hz Muhammed (sas)'i, Çocukluğundan İtibaren Günah İşlemekten Koruması:

Yüce Allah, efendimiz Hz Muhammed (sav)'i çocukluğundan itibaren korumuş ve onu, küçüklüğünde ve gençliğinde -kendisine Peygamberlik gelinceye kadar geçen zaman zarfında- her türlü cahiliyye davranışlarından da korumuştur Daha sonrada Onun üzerine, nimeti (olan İslam dinini) tamamlamış[10] ve aynı zamanda en mükemmel bir tamamlama şekliyle risalet yükünü şereflendirmesiyle ona masumiyeti/günah istememeyi tamam kılmıştır

İbn Hişanı, "es-Siretü'n-Nebeviyye" adlı kitabında konuyla ilgili olarak şöyle der:

"Resulullah (sav), cahiliyye pisliklerinden ve kusurlarından uzak olarak büyüdü Yüce Allah O'nun -O, kavminin idaresi altında olduğu halde- Peygamber olmasını istediğinden dolayı cahiliyyenin bu pislik kusurlarından korudu ve gözetti Ergenlik çağına ulaşınca, kavminin üstün adamı, en ahlaklısı, en iyi geçimlisi, en iyi komşu, en doğru sözlü, en güvenilen, kişileri kötü duruma düşürecek huylardan, çirkin şeylerden en uzak duran kimse oldu Kavmi içerisinde "el-Emin" (güvenilir) adıyla anılıyordu Allah, bütün iyi özellikleri onda toplamıştı -Bana anlatıldığına göre- zaman zaman Hz Peygamber (sav), Allah'ın, kendisini küçüklükte koruduğundan ve cahiliyye dönemindeki durumundan bahsederdi Resulullah (sav), Yüce Allah'ın, kendisini korumasıyla ilgili olarak şöyle der:

"Kureyşli çocuklarla birlikte oynuyordum Çocuklarla, bazı oynayacağımız oyunlar için taşlar taşıyorduk Diğer çocuklar, peştemallerini alıp omuzuna koymuş olduklarından dolayı avret yerleri gözüküyordu Bende -onlara bakarak-peştemalimi kaldırıp omuzumun üzerine koyarak taş taşıyordum ki, tam bu sırada bana biri kuvvetlice vurarak: 'Peştemalini bağla' dedi Bunun üzerine peştemalimi omuzumdan indirip eski halinde bağladım Daha sonra arkadaşlarımızın arasında yalnız ben, peştemalli olduğum halde omuzumda taş taşmaya devam ettim"[11]

Süheylî, bu rivayete, şu taliki (dipnotu) yazmıştır: "Bu olay (hadisi şerifte de anlatıldığı üzere[12], Kabe'nin bina edildiği -yani Resulullah (sav) 35 yaşında olduğu- bir sırada geçmiştir Bu olay şöyledir: 'Resulullah (sav), kavmiyle birlikte Kabe'ye taş taşıyordu Kureyşliler, taşları, boyunlarına bağladıkları peştemallerin üzerine koyup götürüyorlardı Resulullah (sav)'de, peştemali sağlam olduğu halde taşı omuzunun üzerine koyup taşıyordu Resulullah (sav)'in bu durumunu gören amcası Abbas, Ona:

- "Ey kardeşimin oğlu! Peştemalini omuzuna kaldırıp yapsan da ha iyi olmaz mı? der Resulullah (sav), amcasının bu isteğini yerine getirerek peştemalini omuzuna bağlayarak taş taşımaya başladı Böyle bir şekilde Resulullah (sav)'in avret yerleri gözüküyordu Bu sırada birdenbire yüzüstü yere düştü Peşi sıra,'peştemalim!"Peştemalim!'di ye seslendi Daha sonra peştemalini -eskisi gibi- bağladı ve taş taşıma ya devam etti"[13]

İbn İshâk'm anlattığı bu olay, -eğer sahîh ise- Resulullah (sav) 'in küçüklüğünde olmuştu Resulullah (sav), bu taş taşıma işini iki defa yapmıştı Birisi, -yukarıda anlatılan olay ki- küçüklüğünde olmuş ve diğeri ise (yani bu olay) gençliğinde olmuştur[14]

[10] Yüce Allah, peygamberine nİmetuıi tamamlamasına dair şöyle buyurmaktadır: "Bugün dininizi kemale erdirdim, üzerinize olan nimetini tamamladım ve size din olarak İslami seçtim" (Mâide: 5/3) (ç)

[11] ibn Hişam, es-Siretü'n-Nebeviyye, 1/194

[12] Buharî, Hacc 42, Meoakibu'l-Ensar 25; Müslim, Hayz 76, 77 (340); Müsned, 3/ 295, 310, Bu hadis, Cabir b Abdullah'tan rivayet edilmiştir, (ç)

[13] Süheylî, Ravdu'1-Unf, 2/ 180

[14] Bu rivayetlerinde gösterdiği gibi, Hz Peygamber (sa v), tezi uygun olmayan davranışlarda bulunmaya kalkışmış Fakat anında müdahale yapılmış ve bu dava-nışları yapmaktan vazgeçmiş ve davranışlarında ısrar etmemiştir Kısacası; bu oly-lar, Hz Peygamber (sav)'in masumiyetine zarar verebilecek nitelikte değildir Bu konu, ileride daha geniş açıklanacaktır, (ç)

Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 108-110

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com