![]() |
Nalıncı Baba (Padişahın İşi Ne) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nalıncı Baba (Padişahın İşi Ne)Sultan Murad Han o gün bir hoştur ![]() ![]() ![]() ![]() -Hayrola efendim, canınızı sıkan bir şey mi var? -Akşam garip bir rüya gördüm ![]() -Hayırdır inşallah? ![]() ![]() -Hayır mı şer mi öğreneceğiz ![]() -Nasıl yani? -Hazırlan, dışarı çıkıyoruz ![]() Ve iki molla kılığında çıkarlar yola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sırada yerde yatan bir ceset gözlerine batar ![]() -Kimdir bu? Ahali -Aman hocam hiç bulaşma, derler ![]() ![]() ![]() -Nerden biliyorsunuz? -Müsaade et de bilelim yani ![]() ![]() Bir başkası tafsilata girer: -Biliyor musunuz, der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hele yaşlının biri çok öfkelidir: -İsterseniz komşulara sorun, der ![]() ![]() ![]() Hasılı, mahalleli döner ardını gider ![]() ![]() ![]() -Nereye? -Bilmem, bu adamdan uzak durmayı yeğlersiniz sanırım ![]() -Millet bu, çeker gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -İyi ya, saraydan birkaç hoca yollar kurtuluruz vebalden ![]() -Olmaz, rüyadaki hikmeti çözemedik daha ![]() -Peki ne yapmamı emir buyurursunuz? -Mollalığa devam ![]() ![]() ![]() ![]() -Aman efendim, nasıl kaldırırız? -Basbayağı kaldırırız işte ![]() -Yapmayın etmeyin sultanım, bunun yıkanması paklanması var ![]() ![]() ![]() ![]() -Merak etme ben beceririm ![]() ![]() -Şurada bir mahalle mescidi var ama ![]() ![]() -Olmaz, vefat eden sen olsaydın nereden kalkmak isterdin? -Ne bileyim, Ayasofya'dan, Süleymaniye'den, en azından Fatih Camii'nden ![]() ![]() ![]() -Ayasofya ile Süleymaniye'de devlet erkanı çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve gelirler camiye ![]() ![]() Padişah bakır kazanları vurur ocağa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sultanım, der ![]() ![]() ![]() ![]() -Nasıl yani? ![]() ![]() -Heyecana kapıldık, sorup soruşturmadan buraya getirdik cenazeyi ![]() ![]() ![]() -Doğru, öyle ya, neyse ![]() ![]() ![]() ![]() Vezir cüzüne, tesbihine döner, padişah garip maceranın başladığı noktaya koşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Hakkını helal et evladım, der ![]() ![]() Sonra eşiğe çöker, ellerini yumruk yapar, şakaklarına dayar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Biliyor musun oğlum? Bizim efendi bir alemdi, vesselam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Niye? -Ümmet-i Muhammed içmesin diye ![]() ![]() ![]() -Hayret ![]() ![]() ![]() -Sonra, malum kadınların ücretlerini öder eve getirirdi ![]() -Ben sizin zamanınızı satın aldım mı? Aldım, derdi ![]() ![]() ![]() ![]() çeker gider, ben menkıbeler anlatırdım onlara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bak sen! Millet ne sanıyor halbuki ![]() ![]() ![]() -Milletin ne sandığı umrunda değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Öyle imam kaç tane kaldı şimdi? -İşte bu yüzden Nişancı'ya, Sofular'a uzanırdı ya ![]() ![]() ![]() -Bakasın efendi, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() -Doğru, öyle ya? ![]() ![]() -Kimseye zahmetim olmasın, deyip mezarını kendi kazdı bahçeye ![]() ![]() -Peki o ne dedi? -Önce uzun uzun güldü, sonra: -Allah büyüktür hatun, dedi ![]() |
![]() |
![]() |
|