![]() |
Turşu Hastalıkları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşu HastalıklarıTurşuların tuzlu suyunun hazırlanış şekilleri ve Turşu Hastalıkları ![]() ![]() ![]() Ev turşularında kullanılacak kapların seçimi önemlidir ![]() ![]() Turşuların tuzlu suyunun hazırlanış şekilleri : 1-%5 tuzlu su yapmak için : 50 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer tuzu tartmak mümkün değil ise; o zaman % 5 lik tuzlu su pratik olarak şöyle yağılabilir : Suyun her litresi için tuzdan 3 yemek kaşığı dolusu ölçülerek alınır ve 1 litre suda eritilir ![]() 2-%6 lık tuzlu su yapmak için : Her bir litre için 60 gr ![]() ![]() ![]() 3-% 10 luk tuzlu su için : 1 litreye 100 gr ![]() ![]() 4-%12 lik tuzlu su için : 1 litre suda 120 gr ![]() ![]() Turşu Hastalıklarının Sebepleri : Turşularda görülen hastalıklar, daha çok şu sebeplerden ileri gelmektedir : -Turşunun tuzu az ise, -Turşunun ekşiliği(asidi) az ise, -Olma sırasında turşu kabının içinde fazla hava kalmış ise, -Turşunun bulunduğu yer, gerek olma aşamasında, gerekse olduktan sonra çok sıcak ise(30 derecenin üzerinde, -Turşuda kullanılan su, fazla mikroplu olup da daha önceden en az 10 dakika kaynatılmamış ise, -Turşunun kurulduğu kap iyice temiz yıkanmamış ve iyi cins bir kap değil ise, turşularda hastalıklar görülebilir ![]() Turşu Hastalıkları : 1-Çiçeklenme : Turşuların üzerinde ince beyaz bir zar şekilinde görülen bu hastalığı 1 çiçek mayaları yaparlar ![]() ![]() 2-Küflenme : Turşu kabının içinde fazla hava varsa ve turşunun ekşiliği ile tuzu da az ise o zaman küf mantarları üreyerek küflenme yaparlar ![]() ![]() ![]() 3-Salyalanma : Bir çeşit bakteri taradından yağılan bu hastalık, genellikle tuzu ve ekşiliği az olan turşularda görülür ![]() 4-Yavanlaşma : Bunu da yine bazı bakteriler yapmakta olup, turşunun asidini parçalayarak ekşiliğinin azamasına veya yok olmasına dolayısıyla da turşu tadının kaybolmasına neden olurlar ![]() Önemli Tavsiye : Kaplaması zayıf olan tenekeler turşudaki asit tarafından kolayca aşındırılır ve sağlık yönünden tehlikelidir ![]() ![]() ![]() Örnek bir turşu yapılışı : Lahana turşusu : Gerekli Malzeme : 3 ufak baş beyaz lahaba 1 baş sarmısak 8-10 adet nohut tanesi 2 yemek kaşığı toz şeker 1 adet limon Yeterince % 6lık tuzlu su Yapılışı : 1-Turşu kurmada genellikle beyaz ve ufak başlı lahanalar kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Lahanalar ister çiğ, isterse haşlanmış olsunlar, turşu kavanozuna konurken aralarına yarım kilo kadar sivri biber, az miktarda kereviz yaprağı ile soyulup ikiye bölünmüş sarımsak dişleri, 7-8 nohut tanesi, 2 yemek kaşığı şeker, halka şeklinde dilimlenmiş bir limon, çabuk olması için de kabın dibinde tülbente sarılmış az miktarda ekmek içi veya ekmek mayası konulur ![]() 3-Üzerine baskısı yerleştirildikten sonra % 6 lık tuzlu su ile kap ağzına kadar doldurulur ![]() ![]() ![]() Not : Lahana turşusu yukarıdaki şekilde kurulur ise de daha önce kurulup tanesi yenilip, suyu kalmış olan kelek veya salatalık turşusunun suyuna, bu lahanalar basılıp yapılabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|