08-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
'Fast Food'u 18 Yaşından Küçükler Yemesin
'Fast food'u 18 yaşından küçükler yemesin' önerisi
Kansere karşı önlem  
04 Nisan 2010 Pazar, 10:08:00
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof Dr Süleyman Türk, ''Kanserden uzak durmak için, fast fooda negatif ayrımcılık yapmalı, ateşe doğrudan temasla yanmış yiyecekler tüketmemeliyiz'' dedi
Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser vakalarındaki artışın ürkütücü boyutlara ulaştığına, 2020 yılına ilişkin yapılan tahminlerde her 5 kişiden birinin kansere yakalanacağının öngörüldüğüne dikkati çekti
Tüm kanser vakalarının üçte birinin sebebinin sigara olduğunu, ancak yanlış beslenme alışkanlıkları ve kanserojen içeren gıdalar almanın da kanser vakalarında çok önemli etkenlerden olduğunun, bugün bilimsel kabul gördüğünü belirten Prof Dr Türk, ''Özellikle pişilirken yanan gıdalar ve içine atılan kimyasallarla kızartma ömrü uzatılan trans yağların kanserojen etki yaptığı, pek çok kanserin nedeni olduğu artık bilimsel olarak kanıtlandı'' dedi
Prof Dr Süleyman Türk, çoğu yağda kızartılarak üretilen ''fast food türü beslenme şeklinin, önce şişmanlığa ardından da kansere neden olduğu'' ile ilgili hemen her gün yeni bir bilimsel makale yayınlandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Her şeyden önce, kanserden uzak sağlıklı bir yaşam için, kendimizin, çocuğumuzun ve etki ettiğimiz kişilerin beslenmesine dikkat etmemiz gerektiğini bilmemiz çok önemli  Burada fazla kızarmış döner ve çocuğumuzun adeta 'vazgeçilmez' olarak gördüğü barbekü (mangal) da dahil, fast food yiyecekleri kesinlikle terk etmemiz gerekiyor Kanserden uzak durmak için, fast food'a negatif ayrımcılık yapmalı, ateşe doğrudan temasla yanmış yiyecekler tüketmemeliyiz Bu yiyecekler bizim ve çocuklarımızın sağlığı açısından o kadar büyük risk taşıyor ki  Sigara uygulaması gibi, 18 yaşından küçük çocukların tek başlarına fast food'tan alışveriş yapmalarına izin verilmemeli Çocuğunuz ısrarlarına dayanamıyor, çok uzun aralıklarla da olsa bu şekilde gıdalar tüketiyorsa, kanserojen maddenin panzehirinin süt olduğu iyi bilinmeli  Çocuklarımıza günde bir bardak süt içirmemiz, zararlı beslenmeye karşı onları kanser riskinden büyük oranda korur ''
-KANSERE KARŞI BESİN SİLAHLARI-
Yapılan araştırmalarda, kanserden koruyan ve vücuda besinlerle alınan kanserojen maddelerin yok edilmesine yardımcı olan besinlerin bir kısmının net şekilde bilindiğini vurgulayan Türk, şöyle konuştu:
''Biz kanserden koruyucu besinleri, bu işle ilgilenen hekimler olarak net bir şekilde biliyoruz, ancak günümüzdeki bilgi karmaşası nedeniyle insanlar neye ve kime inanacaklarını şaşırıyorlar Süt, özellikle çocuklar için, ileri yaşlarda kanserden korunmaları açısından çok önemli  Gerekiyorsa devlet eliyle, ilköğretim çağındaki tüm çocukların günde bir bardak süt tüketmeleri sağlanmalı  Çünkü içilen süt, örneğin bir hamburgerden, bir patates kızartmasından alınan kanserojenleri parçalıyor, vücuda zarar vermeden yok ediyor
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Süleyman Türk, kanserden korunmak için ayrıca sürekli doğal besinler kullanılması, sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulunurken, şunlara dikkat çekti:
''Ancak şu çok önemli, her sebze ve meyvenin kanserden koruyucu etkisi, doğal olarak yetiştiği dönemde çok fazladır Bu nedenle her gıda en ucuz en bol olduğu, en çok üretildiği dönemde tüketilmeli  Kırmızı ve siyah renkli sebze meyveleri özellikle öneriyoruz, çünkü bu renk pigmentine sahip besinlerin kanserojenlerle savaşım gücü çok yüksek Kışın karnabahar, kara lahana, kırmızı halana; yazın ise en başta domatesi öneriyorum Domatese kırmızı rengi veren maddenin 'müthiş kanserden koruyucu etki yaptığı' artık bilimsel bir gerçek ''
AA
|
|
|