![]() |
Motosikletlerde Fren Ve Durma Mesafesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Motosikletlerde Fren Ve Durma MesafesiMerhabalar Tehlikeyi sezdikten sonra tam frenleme yaparak motorun durmasına kadar geçen süreyi ve yolu merak ettim ve biraz araştırma yaptım ![]() ![]() Motorun tam durmasına kadar geçen sürede neler yapıyoruz, neler oluyor? 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Bu beş aşamadan sonra durma sağlandığı için bunların toplam süresi DURMA SÜRESİ olarak adlandırılıyor ![]() Fren ve durma süresinin hesaplanmasında kullanılan önemli değişkenlerden birisi de aracın ve yok koşullarına göre değişen tutunma katsayısı ![]() ![]() ![]() ![]() Motosikletlerde ise şöyle: Sadece arka fren kullanıldığında: 4,0 Sadece el freni kullanıldığında: 6,5 Her iki frenle optimal frenlemede:10,0 Hesaplamada kullanılan diğer değerleri ise şöyle: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() Bloklama süresi motosikletin teknik özelliklerine göre 0,2 ile 0,4 s arasında değişebiliyor ![]() Bu değişkenlerle yaptığım hesaplardan bazı örnekler vermek istiyorum ![]() ![]() Hız: 10 km/s Fren mesafesi 0,68 m Durma mesafesi 2,86 m Hız: 50 km/s Fren mesafesi 22,61 m Durma mesafesi 33,90 m Hız: 100 km/h Fren mesafesi 93,42 m Durma mesafesi 116,10 m El ve arka freni birlikte kullanarak ideal bir frenleme gerçekleştirdiğinizi düşündüğümüzde bu rakamlar şöyle oluyor ![]() Hız: 10 km/s Fren mesafesi 0,14 m Durma mesafesi 2,18 m Hız: 50 km/s Fren mesafesi 8,18 m Durma mesafesi 19,32 m Hız: 100 km/h Fren mesafesi 35,59 m Durma mesafesi 58,12 m Bu değerler otomobillerle karşılaştırıldığında şöyle söylenebilir ![]() -- Sadece arka frenleri kullandığınızda otomobile göre durma mesafeniz iki katına çıkar -- Sadece ön frenlerle yaklaşık olarak otomobille aynı mesafede durursunuz ![]() -- El ve arka frenleri ideal olarak kullanmayı öğrendiğinizde ise otomobillerden yaklaşık %25 daha kısa mesafede durabilirsiniz ![]() Bu değerler ideal zemin ve yol koşulları için verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Frenleriniz her daim keskin olsun! alıntıdır |
![]() |
![]() |
|