Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çankırının, tarihi, turistik, yerleri

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri



Çankırı'nın Tarihi ve Turistik Yerleri


Çankırı ilinde turizm sektörü henüz gelişmemiştir Turizm bakımından çok zengin târihî eserlere sâhip olmasına rağmen konaklama ve alt yapı tesisleri azdır

Çankırı Kalesi: Şehrin kuzeyinde Karatekin Tepesi üzerindedir Romalılar, Bizanslılar Danişmendliler, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde kullanılan kale, sağlamlığı ile ün yapmıştır Günümüzde yıkık vaziyettedir Kale içinde Romalılar döneminden kalma tüneller ve Danişmend kumandanlarından Emir Karatekin’in türbesi vardır

Eskipazar Hisarı: Selçuklular devrinde yapılmıştır Günümüzde harâbe hâlindedir

Ulu Câmi: Kânûnî Sultan Süleymân tarafından mîmâr Sâdık Kalfa’ya yaptırılmıştır 1522’de yapımına başlanan câmi, 1558’de bitirilmiştir Zelzeleden zarar gören câmi, 1936’da tâmir edilmiş ve ilk yapı özelliğini kaybetmiştir

İmâret Câmi: 1397’de Candaroğlu Kasım Bey tarafından yaptırılmıştır 1916’da tâmir görmüştür

Ali Bey Câmii: Ali Bey Mahallesindedir 1609 târihli kitâbesi vardır Mihrab ve minberi alçıdan olup, süslemesizdir

Mirahor Câmii: 1797’de Tüfekçibaşı İsmâil Ağa tarafından yaptırılmıştır Günümüzde harab bir hâldedir

Taşmescid (Şifâhâne): Selçuklu Sultanı Alâeddîn Keykubâd tarafından 1335’te sağlık tesisi olarak yapılmıştır Bir bölümü kalmıştır

Çerkeş, Eskipazar ve Ilgaz ilçelerinde çeşitli kaya mezarlar vardır

Mesire yerleri:

Ilgaz Dağları: Şiirlere ve türkülere konu olan Ilgaz Dağları, ormanlarla kaplı, yaylalarının havası ve suyu çok güzel olan bir dinlenme yeridir Ilgaz Dağı millî park îlân edilmiştir Çamlık, Fidanlık ve Korgun; ağaçlık, soğuk ve bol suları, temiz havası ile meşhur mesire yerleridir Başdut köyünde kayalara oyulmuş mağaralar vardır

Kaplıcaları:Çankırı, şifâlı sular bakımından oldukça zengin bir bölgedir Fakat, bu suların bir çoğundan tesis yetersizliği sebebiyle faydalanılamamaktadır

Acısu: Kurşunlu’nun 5 km kuzeybatısında Hacımuslu köyü yakınlarındadır Mîde, barsak, karaciğer, safrakesesi ve pankreas hastalıklarına faydalıdır Vücudun asit-baz dengesini düzenler

Şerâfettin İçmesi: Eskipazar’ın Beytarla köyündedir Karaciğer, safrakesesi, pankreas, mîde, barsak hastalıklarında faydalıdır

Akkaya Hamamı: Eskipazar’ın İmamlar köyü yakınlarındadır Kronik iltihaplarla, romatizma ve akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir

Şıhlar Nezle Suyu: İl merkezine 20 km uzaklıkta Bozaklı köyündedir

Kazancı Mâden Suyu: Ilgaz ilçesinin Kazancı köyündedir Mâden suyu, karaciğer, safrakesesi, mîde ve barsak rahatsızlıklarının tedâvisinde kullanılır

Bozan Hamamı: Ilgaz ilçesinin, Aşağı Bozan ve Yukarı Bozan köyleri arasındadır Sindirim sistemi rahatsızlıklarında faydalıdır

Ilısılık Mâden Suyu: Ilgaz ilçesinin Ilısılık köyündedir Mîde, karaciğer, barsak ve safrakesesi rahatsızlıklarında faydalıdır

Çavundur Kaynakları: Kurşunlu ilçesinin Çavundur köyündedir Banyoları deri hastalıklarına iyi gelir

Bayramören İçmesi: Bayramören ilçesindedir Mîde, karaciğer, safrakesesi ve barsak hastalıklarında faydalıdır

Kükürt Köyü Kaynağı: Kurşunlu ilçesine bağlı Kükürt köyündedir Sindirim sistemi rahatsızlıklarında faydalıdır

Hışıldayı İçmesi: Kurşunlu ilçesine 30 km uzaklıkta Melan Deresi yakınındadır Sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarının tedâvisinde faydalıdır




Alıntı Yaparak Cevapla

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri



Öncelikle Çankırı hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim fakat yazmış olduğunuz yazı da bilgi hatası vardırŞıhlar nezle suyu olarak belirttiğiniz şifalı su Bozaklı köyünde ve Çankırı il merkezine 20 kmuzaklıkta değildirBu şifalı su Korgun ilçesi Şıhlar köyüne olup il merkezine 30 kmuzaklıktadır


Alıntı Yaparak Cevapla

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri




ComR@De Nickli Üyeden Alıntı

Öncelikle Çankırı hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim fakat yazmış olduğunuz yazı da bilgi hatası vardırŞıhlar nezle suyu olarak belirttiğiniz şifalı su Bozaklı köyünde ve Çankırı il merkezine 20 kmuzaklıkta değildirBu şifalı su Korgun ilçesi Şıhlar köyüne olup il merkezine 30 kmuzaklıktadır



Çankırıyı bilmiyorum bilgiler internetten alınma yanlışlar varsa Çankırıyı bilenler tarafından doğrularını öğrenebilirz Teşekkürler


Alıntı Yaparak Cevapla

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri



Çok Güzel Olmuşş Ödevim Vardı İşime Yaraadı Teşekkür Ederim Ama Yöresel Yemelerinide Koysaydınız Daha Güzel Olurdu Bence Eeee Bnde Bi Çankırılı Olarak Şehrimizin Herşeyini Koymanızı İsterdim :)


Alıntı Yaparak Cevapla

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri




ÇankırıLeeeee Nickli Üyeden Alıntı

Çok Güzel Olmuşş Ödevim Vardı İşime Yaraadı Teşekkür Ederim Ama Yöresel Yemelerinide Koysaydınız Daha Güzel Olurdu Bence Eeee Bnde Bi Çankırılı Olarak Şehrimizin Herşeyini Koymanızı İsterdim :)




Çankırı Yemek Kültürü

Çankırı yöresinde geleneksel beslenme biçimi etkinliğini sürdürmektedir Yöre insanının beslenme alışkanlıklarında Orta Anadolu özellikleri görülür Beslenmenin temelinde buğday ve buğday ürünleri bulunmaktadır Tarhana, bulgur, keşkek, yarma, erişte vb yiyecekleri ev ekonomisi çerçevesinde yöre halkı kendisi üretir Anadolu'nun pek çok yerinde olduğu gibi kimi yiyecek maddeleri kurutulmak, salamura yapılmak, turşu kurularak ve diğer bazı usûllerle kışa hazırlanır Kıyma, kavurma, sucuk gibi et ürünleri, kurutulmuş fasulye, patlıcan, biber gibi sebzeler, konserveler, değişik meyvelerden reçeller bunlar arasındadır
Hamura çeşitli maddeler katılarak sacda, yağda, fırında ve tencerede pişirilerek çok sayıda yemek yapılmaktadır Tava çöreği, yazma çöreği, bükme, gözleme, cızlama, tatar böreği, iri hamur, mantı, pıhtı, çullama bunların başlıcalarıdır Tarhana, toyga, şaştımaşı, tutmaç, yarma, dene, cümcük gibi çorbalarda ana madde buğday ürünleridir Yaş ve kuru sebzeler beslenmede ikinci sırayı alır Hayvani besin tüketimi sınırlıdır
Kentsel alanlarda hazır yiyecekleri kullanma alışkanlıkları gelişmekle birlikte evde hazırlanan geleneksel yiyeceklerin ucuza gelmesi ile dağıtım ağının hazır yiyecekleri bütün yerleşme birimlerine ulaştıracak düzeyde olmaması da durumu etkilemektedir


Alıntı Yaparak Cevapla

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri



güzeldi hep böyle güzel olsun


Alıntı Yaparak Cevapla

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri

Eski 07-31-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çankırı'nın Tarihi Ve Turistik Yerleri



Güzel bayıldım proje ödevim vardı öğretmen beğendiiii


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.