07-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalp Sağlığı Ve Beslenme Önerileri
Kalp Sağlığı İçin Beslenme Önerileri
1- Sigarayı bırakın, alkolü sınırlandırın
Damar sertliği olan hastaların tedavisinde öncelikle damar sertliğini mümkün olduğu kadar yavaşlatmak, geriletmek ve olabiliyorsa durdurmaya çalışmaktır Bu nedenle damar sertliği sorunu olan hastaların öncelikle sigarayı bırakması gerekir
Sigaraya hiç başlamamak, kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir Alkol, kalp hastalıkları ile direkt ilişkili olmasa da fazla tüketimi özellikle karaciğer yağlanmasına neden olduğu için kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etki yapar
2- Her gıdadan yeterli ve dengeli tüketin
Dengeli beslenmek ve her gıdadan gerektiği kadar almak sağlıklı bir kalp için çok önemlidir Sağlıklı kiloya ulaşmak için uygulanan diyet programları şeker hastalığı hariç ne kadar katı tutulursa tutulsun, insanlar tarafından tam anlamıyla uygulanmaz Bu nedenle katı bir diyet programı yerine ana hatları belirlenmiş bir beslenme programı daha etkilidir
Buna göre nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında detaylı bilgi için bir sonraki sayfaya bakın
Yağ kullanımı kısıtlı olmalı, yağ göz kararı ile değil ölçekle kullanılmalıdır
Kızartma alışkanlığı ortadan kaldırılmalıdır Bunun en önemli nedeni, kızartma sırasında yağın yanmasıdır Burada yağın kalitesinin ve türünün bir önemi bulunmamaktadır
Hamur işi, fast food, gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır Özellikle fast food tarzı besinlerle birlikte; salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etleri tüketmesi de engellenmelidir
Yarım yağlı süt tüketilmelidir Kutu sütler hijyen açısından güvenlidir
Yiyecekler “istenildiği kadar” tüketilmemelidir Meyve ve sebze yerken de kalori miktarlarına dikkat etmeli ve ölçülü tüketilmelidir
Kırmızı et tüketimi haftada bir, yağsız olarak tercih edilmelidir Bunun yanında tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, haftada iki kez çok yağlı olmayan balıklar yenmelidir Balık dışındaki deniz ürünleri tüketilmemelidir
Haftada 2-3 kez yumurta tüketilebilir Ancak hiçbir zaman yağda değil, haşlama olarak tercih edilmelidir Hijyen açısından sarısı kayısı kıvamında değil, katı kıvamda olmalıdır
3- Tavuğu derisini ayırarak pişirin
Tavuğun derisi, pişirilmeden önce alınmalıdır Deri ile pişirildikten sonra derisinin çıkarılarak tüketilmesinin bir yararı yoktur Çünkü pişme sırasında deri, yağın ete işlemesine neden olmaktadır
4- Günde en fazla 1 5 çay kaşığı tuz kullanın
Tuz kullanımının sınırlandırılması, kalp damar sağlığı ve tansiyon açısından çok önemlidir Türk toplumunda tuz tüketimi fazla olduğu için özellikle tansiyon ve mide sorunları hızlı bir şekilde artar
Vücudun ihtiyacı olan tuz, sebze ve meyvelerle yeterli miktarda alındığı için, masada tuzluk bulundurulmamalıdır Tuz tamamen bir damak zevkidir ve küçük yaşlardan itibaren tuzla tanışmayanlar için bu bir eksiklik değildir
5- Çaya şeker yerine bal koyun
Rafine edilmiş, işlenmiş şeker de kalp ve damar sağlığı açısından tehlikelidir Ancak gerçek ve içine herhangi bir katkı maddesi konulmamış olan bal, şeker kadar zararlı değildir Şeker gibi bal da tatlandırıcı olarak çayda kullanılabilir Avrupa kültüründe ise bal, yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır
6- Yemeklerde soğanı kavurmayın
Türkiye’de yağın yakılarak yemek pişirilmesi kültürü, soğanın yağda kavrulması, sağlıksız bir beslenme alışkanlığıdır Soğan yağda kavrulmamalı, tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmelidir Hangi yağ kullanılırsa kullanılsın, yakıldığı anda özelliği bozulur
7- Margarin yerine tereyağı yiyin
Yemeklerde ya da kahvaltıda kullanılan yağ, tamamen damak zevki ile ilgilidir Özellikle pilavda tereyağı ya da margarin kullanımı, kahvaltıda yenen tereyağı yeme alışkanlıklarından kaynaklanır Kızartmaların zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ile yapılması da bu beslenme tarzının bir parçasıdır
Son zamanlarda üretilen ve içinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bulunan margarinler kullanılabilir Ancak yine de mutlaka katı yağ kullanılacaksa, bu tercih tereyağından yana olmalıdır Kahvaltıda değil, ancak yemeklerde 1 5 çay kaşığı kadar tereyağı kullanılabilir
8- Patatesi yağda değil fırında kızartın
Özellikle patates kızartması, damak zevki açısından çok tercih kızartma türüdür Patates ince ve küçük dilimler halinde doğranıp, üzerine zeytinyağı gezdirilerek fırına atılabilir Patlıcan da kızartma yerine közlenerek tüketilebilir
Sebzelerin yarında kırmızı et, tavuk ve balık eti de kızartılmadan yenmelidir Fırında kendi suyuyla pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır
9- Kuzu yerine oğlak ve dana etini tercih edin
Kırmızı et mutlaka tüketilmelidir Ancak kalp ve damar sağlığı için yağsız dana eti ve oğlak eti haftada bir kez tercih edilebilir Tavuk, hindi ve balık da sınırsız değil, haftada iki gün tüketilebilir Özellikle damar sertliği sorunu olan hastaların özellikle et konusunda yemek yeme alışkanlıklarını mutlaka yeniden belirlemelidir
Et fırında pişirilecek ve salça kullanılacaksa, ev salçası tercih edilmemelidir Çünkü yüksek tuz oranına sahiptir Sebze yemeklerini parça etle pişirmekte bir sakınca yoktur Ancak etlerin yağsız olması çok önemlidir Akşam saat 20 00’den sonra yemek ve abur cubur yememelidir Yatmadan önce bir bardak yağsız süt içilebilir
10- Doktor eşliğinde düzenli egzersiz yapın ve check up yaptırın
40 yaş üzeri kadın ve erkekler yılda bir kez kardiyolojik check up’tan geçmelidir Kişi, ailesel olarak kalp hastalıkları açısından taşıdığı risk faktörleri, şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol gibi eşlik eden diğer hastalıklara göre check up programlarına alınmalıdır
Kardiyolojik tetkikler, kişiye özel yapılmalıdır Doktor, kardiyolojik check up’ta kişisel ayrımları yaptıktan sonra yine kişiye özel egzersiz programları da düzenleyebilir
|
|
|