|  07-28-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  İstiklal Marşı Hakkında Kompozisyon Örneği 

istiklal marşı kompozisyon

İstiklal Marşı’nın Kabulü
 Türkiye’de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920’de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı
  Maarif Vekili Dr  Rıza Nur’u ziyaret eden İsmet İnönü, Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti  Yarışma Maarif Vekaletinin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da “Türk şairlerinin nazarı dikkatine” sunuldu  
 Yarışmaya 724 parça şiir katıldı
  Fakat hiçbirisi milli marş olmaya layık görülmedi  Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da ağızlarda dolaşıyordu  Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif’in yarışmaya katılmasını sağladı  Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi  Cevap olarak Mehmet Akif’in şiirinin beğenildiği bildirildi  
 Maarif Vekaleti tarafından gönderilen İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı
  Başkanvekili Hasan Fehmi Efe’nin başkanlığındaki toplantıda ele alınan marşın tab ve tevziine karar verildi  
 Marş, Hamdullah Suphi tarafından Meclis’te okundu
  Büyük bir coşkuyla dinlenen marş, sık sık alkışlarla kesildi  Marşın kabul edilmesi, 12 Mart 1921 tarihindeki toplantının öğleden sonraki oturumunda ele alındı  
 Akif’in marşının oya sunulması kararlaştırıldı ve “Oy birliği ile kabul edildi
  ” Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi  Kahraman orduya ithaf edilen marş, İstiklal marşı olarak kabul edildi  Akif “Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim  Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır  Ben yalnız gördüğümü yazdım” dedi ve bu marşı Safahat’a almadı   | 
	|  |   |