![]() |
İlk Yardımda Yapılması Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardımda Yapılması Gerekenlerİlk Yardımda Yapılacaklar Nelerdir Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişinin hayatını kurtarmak ve doktora ulaştırılıncaya kadar, o andaki durumunun daha kötüye gitmesini önlemek için mevcut malzemelerle yapılan yardıma ilk yardım denir ![]() ![]() ![]() B ![]() Yaşamı boyunca insan, ilkyardımı gerektiren durumlarla her zaman karşılaşabilir ![]() ![]() C ![]() * TEŞHİS: Teşhis için önce hastanın veya yaralının hikâyesi öğrenilir ![]() ![]() * TEDAVİ: Hasta için en uygun ilkyardım, zamanında ve zarar vermeden uygulanır ![]() * TAŞIMA: Teşhis ve tedavi yapıldıktan sonra en yakın sağlık kurumuna uygun koşullar içinde taşınır ![]() D ![]() * Hasta veya kazazedenin emniyetini sağlayın * Yatırıp, dinlendirin ![]() * Kaza yerini işaretleyin ![]() * Paniği önleyin, kalabalığı dağıtın ![]() * Temiz hava sağlayın, hastayı sıcak tutun, sıkı giysilerini gevşetin ![]() * Hasta veya kazazedeyi iyice muayene edin ![]() * Müdahaleyi süratle, sakin ve gerektiği kadar yapın ![]() * Düzenli solunum sağlayın ![]() * Kanamayı durdurun ![]() * Şoku önleyin ![]() * Bilinci yerinde olmayanlara yiyecek ve içecek vermeyin * Gerekiyorsa tıbbi tedavi için doktor sağlayın ![]() * Bilmediğiniz durum varsa, ısrar etmeyin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardımda Yapılması Gerekenler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardımda Yapılması Gerekenlerİlk Yardımın Temel İlkeleri ve Temel Kuralları Bilinçsizce yapılan müdahaleler, yarardan çok zarar getirebileceği kaçınılmaz bir gerçektir ![]() Erken müdahale gerektiren bir durumun gecikmesine, önemli bulguların kaybolmasına sebep olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeyden önce ilkyardım uygulaması yapacak iseniz sakin olmalısınız ve yardımda bulunacağınız kişiyi sakinleştirmelisiniz ![]() ![]() ![]() Yanan yeri 15 dakika suya tutun Yanıklarda ilkyardım olarak; yanan bölgeye yapışabilecek giysi varsa hemen çıkarılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kanamalarda yaralıyı sakinleştirin Kanamalarda öncelikle sakin olmalı ve müdahale ettiğiniz kişiyi de sakinleştirmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşen kişi hareket ettirilmemeli Kanayan bölgeye yabancı cisim batmışsa çıkartılmaya çalışılmamalıdır, çevresi gazlı bezle veya temiz bir bezle kapatılarak acil servise başvurulmalıdır ![]() ![]() ![]() Kimyasal madde içildiyse ne yapmalıyız? Kimyasal maddenin içilmesi, yutulması durumunda ağız bol suyla yıkanıp çalkalanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen ağrı kesici almayın Karın ağrısı olan durumlarda hekim önermediği sürece kesinlikle ağrı kesici kullanılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|