|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ilk, spor, uygulamaları, yapılacak, yaralanmalarında, yardım |
![]() |
Spor Yaralanmalarında Yapılacak İlk Yardım Uygulamaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Spor Yaralanmalarında Yapılacak İlk Yardım UygulamalarıSpor Yaralanması ve İlk Yardım Spor Yaralanmasında İlk Yardım Uygulaması ![]() Spor yaralanmalarında ilk yapılması gerekenler: İlk olarak, buz uygulaması yapmak gerekiyor ![]() Fakat bu uygulamanın da doğru şekilde yapılması önemli ![]() ![]() Örneğin; zedelenen uzvun büyüklüğüne bağlı olarak bir parmağa 3-5 dakika buz uygulaması gerekirken, bu süre bir dizde 15-20 dakikayı bulabiliyor ![]() Buz uygulamasında yapılan bir diğer hata da buzun doğrudan cilde uygulanması ![]() ![]() Buz uygularken ciltle buz arasında koruyucu bir havlu ya da bez konulmalı ![]() ![]() Bu tedavi yöntemi ödemi çözmek, ağrıyı azaltmak ve hücrelerin ölmesini engellemek için uygulanıyor ![]() ![]() ![]() Hekime başvuran hastaya uygulanan tedavi: Basit sorunlar 3-10 gün arasında yine basit buz uygulaması ve bazı ağrı kesici ilaçlarla geçiyor ![]() ![]() ![]() Hangi spor dallarında, hangi sakatlanmalar daha sık görülüyor? Futbolda genelde ayak bileği burkulması ve dizde dönmeye bağlı olarak adale yaralanmaları, kasık ve baldır, arka hamstring denilen arka adalelerde zorlanmalar, birinci ve ikinci derecede yırtıklar ile üçüncü derecede total kopukluklar görülüyor ![]() Basketbolda daha çok ayak bileği burkulması, diz dönmesi, dizle ilgili bağ yaralanmaları oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Teniste de yine basketboldakine benzer sakatlıklar yaşanıyor ![]() ![]() Kayakta düşmeye bağlı olarak kırıklar ya da bağ yaralanmaları görülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzmede omzu ilgilendiren sorunlar görülebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|