Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadolu, bölgesindeki, ekonomik, ekonomisindeki, faaliyetlerin, yeri, ülke

İç Anadolu Bölgesindeki Ekonomik Faaliyetlerin Ülke Ekonomisindeki Yeri

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İç Anadolu Bölgesindeki Ekonomik Faaliyetlerin Ülke Ekonomisindeki Yeri

İç Anadolu Bölgesindeki Başlıca Ekonomik Faaliyetler

Türkiye topraklarının %21'ini kaplar Tarım alanları en geniş bölgemizidirÜlkemizin "tahıl ambarı" olarak adlandırılırTürkiye ekonomisine en önemli katkısı tarım sektöründedir

Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını ön plana çıkarırNadas ihtiyacı duyulur Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırıştır Tarım iklim şartlarına bağlıdırözellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar oluşturur

Buğday, arpa, çavdar, şekerpancarı, patates, yeşil mercimek, nohut, ve elmanın en fazla yetiştirildiği bölgemizdir

Özellikle ülkemizde üretilen patates, nohut ve şeker pancarının büyük bir bölümü bu bölgeden karşılanır

HAYVANCILIK:

Arazi yapısı ve bitki örtüsü küçükbaş hayvancılığına daha uygundur Bölge toplam hayvan sayısının en fazla olduğu bölgemizdir İç Anadolu Bölgesi'nde yağış azlığı nedeni ile gür otlaklara rastlanmaz Bozkır denilen bitki örtüsü hakimdirBu nedenle bölge küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir Özellikle koyun, kıl keçisi ve tiftik(Ankara) keçisi beslenir

MADENCİLİK:

Madenler açısından fazla zengin değildir Lüle taştı(Eskişehir), krom, linyit (Ankara), kaya tuzu(Nevşehir), civa(Konya), bor mineralleri (Eskişehir) başlıca çıkarılan madenlerdir Tuz Gölü'nden önemli oranda tuz üretimi yapılmaktadır

SANAYİ:

Sanayisi gelişme yolundadır Sanayi kuruluşlarının, Marmara ve Ege Bölgesi'nden sonra en fazla olduğu bölgemizidir

Sanayi kuruluşları Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Konya ve Kayseri'de yoğunlaşmıştır

Petrol arıtma tesislerinden Orta Anadolu Petrol Rafinerisi Kırıkkale'de kurulmuştur

TURİZM

Turizmin en fazla geliştiği dördüncü bölgemizdir Çünkü bölge; doğa, tarih ve kültür değerleri açısından çok zengin bir bölgemizidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com