Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nikah, sözü, vadi

Nikah Sözü (Vâ'di)

Eski 12-21-2007   #1
[KAPLAN]
Icon47

Nikah Sözü (Vâ'di)

NIKÂH SÖZÜ (VÂ'Dİ)

Iki veli, kendi aralarında, çocuklarımıza evlendirelim, diye sözleştiklerinde bu söz geçerli midir?

Söz verme, vaadleşme (muvada'a) ayrı bir şey, evlendirme akdi ayrı bir şeydir Velinin, küçük çocuğunu ona sormadan evlendirme yetkisi vardır Böyle küçük bir çocuğu evlendiren veli, eğer çocuğun Babası, ya da dedesi ise, artık o çocuğun büyüyünce o nikâhı kabul etmemesi kısaca muhayyerliği de söz konusu değildir Evlendirenler başkaları ise, çocuklar büyüyünce muhayyer olurlar, istemezlerse bu evliliği kabul etmezler (Mavsilî NI/134)

Ama dediğimiz gibi, söz vermek, evlendirmek, demek değildir Nikâhın kendisine has şartları ve söz kalıpları vardır "Kızımı oğluna vereceğim Tamam, ben de alacağım" demek nikâh değil, vaadleşmedir Sözünden dönmek her ne kadar çirkin bir davranış ise de, hukuken bu bağlayıcı değildir Yani o zaman öyle demiştim ama, şu anda o fikrimden caydım, derse, hiçbirşey gerekmez ve o ana kadar da çocuklar nikâhlı olmuş olmazlar Ancak özellikle günümüz şartlarında bu kabil bir davranış, Islâmca övülecek ve hoş görülecek bir davranış olmaz Evlenme yaşının beklenmesi ve tarafların rızalarının alınması tavsiye olunur Aksi halde büyük mağduriyetler söz konusu olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com