Karpuzdan Çorba Ve Tatlı Yapılır Mı? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karpuzdan Çorba Ve Tatlı Yapılır Mı?Hatice Kübra Tongar Alışılagelmiş tüm tariflerinizi unutun! Bu tarifler daha önce mutfağınıza girmedi, anneniz hatta kayınvalideniz bile bu tarifleri denemedi! Basmakalıp mutfak deneyimlerinizi bir anda alt üst edecek farklılıkta dört tarif, siz maharetli hanımların eşlerinizin midesinden kalbine uzanan yolda çok sağlam bir temel atacak… Yazın sıcak yüzünü fazlasıyla hissettirdiği şu günlerde, ne biz hanımların canı ocağın başına geçip yorucu menüler hazırlamak ister, ne de sıcakların vücudumuza kaybettirdiği suyun yerini yağlı yiyecekler, kızartmalar doldurabilir Yaz akşamlarımızı süsleyen hafif menülerin ya da piknik örtülerimizi bereketlendiren çeşit çeşit aperatiflerin en vazgeçilmez çeşidi ise muhakkak ki karpuzdur Yaz sıcaklarının bizleri suya hasret bırakan yüzü kendini belli ettiğinde, bizler için bol sulu, tatlı mı tatlı, besleyici ve hafif bir karpuz diliminden daha lezzetli ne olabilir ki? Hamile bayanların aşerme listelerinin ilk sırasını her ne kadar erik almış olsa da, karpuz da hiç yadırganamayacak bir rekabet içerisinde eriğin tahtına göz dikmiş durumda… Uzmanlar, kan basıncının dengelenmesinden, sağlıklı zayıflamaya kadar çok sayıda faydası olan ve “tam bir sağlık kaynağı” olarak manavlarda yer alan karpuzun, yaz aylarında bol bol tüketilmesini öneriyor ![]() Karpuz, yüzde 95’ini oluşturan suyla, hem vücudumuzda tam bir detoks etkisi yapıyor, hem de böbreklerimizin çalışmasına ve vücut toksinlerinin idrar yoluyla bedenden atılmasını sağlıyor Bu özellikleriyle diyetlerin de bir numaralı meyvesi olan karpuz, kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor ve birçok kanser türüne karşı adeta koruyucu bir kalkan görevi görüyor ![]() Vitamin zengini İçeriğinde bol bol B, C vitamini ve anti oksidan içeren karpuz, ayrıca barındırdığı “Likopen” maddesiyle de kan basıncını düzenleyip kalbi enfarktüse karşı adeta bir zırh gibi koruma görevi üstleniyor ![]() Yazın gelmesiyle hanımların bir numaralı gündem maddesi haline gelen “diyetler” ise, karpuzun içeriğindeki bol su ve sıfıra yakın şeker oranı sayesinde bir dert olmaktan çıkıveriyor Uzmanların yağ ve kolesterol içermediği ve kalorisi de çok düşük olduğu için yaz rejimlerinde ısrarla önerdiği karpuz, adeta bir şifa pınarı olarak marketlerdeki “best seller” unvanını bu yaz da hiçbir meyveye kaptırmayacak gibi gözüküyor ![]() Karpuzu nasıl tüketelim? Karpuzun içeriğindeki saymakla bitmeyen şifalardan tam anlamıyla faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır: - Karpuzu yemeklerden hemen sonra tüketmeyin ![]() - Bu durum şişkinliğe ve sindirim sıkıntısına sebep olabilir ![]() - Karpuzu olabildiğince aç karnına ve bolca tüketin ![]() - Eğer yemekten önce yeme fırsatınız olmuyorsa, bu mucize meyveyi yemekten çok sonra tüketmeyi tercih edebilirsiniz ![]() Karpuzla renklenen hafif tarifler Siz, karpuzun en yakın dostu yalnızca beyaz peynir mi sanırdınız? Yoksa karpuzla yaptığınız en farklı tarif meyve salatası mıydı? İşte tüm bildiklerinizi alt üst edecek farklılıkta leziz karpuz tarifleri… Karpuz Güzellemesi Malzemeler 1 adet ufak karpuz 3 çorba kaşığı buğday nişastası 1,5 su bardağı su 1 su bardağı toz şeker Hazırlanışı - Karpuzun çekirdekleri çıkarın ![]() - Lokmalık şekilde doğrayıp, geniş bir kaba yerleştirin ![]() - Diğer yanda su, nişasta ve şekeri, orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin ![]() - Biraz ılıdıktan sonra karpuzların üzerine bu kıvamlı karışımı dökün - Buzdolabında soğuttuğunuz bu hafif tatlıyı, yaz akşamlarında servis edebilirsiniz ![]() - Afiyet olsun ![]() Karpuzlu Shake Malzemeler Küp şeklinde doğranmış 2 dilim karpuz 10 adet buz parçası 4 çorba kaşığı vişneli dondurma Hazırlanışı - Karpuz parçalarını temiz, derin bir çırpma kabına koyun ![]() - Karıştırıcı yardımıyla sıvı hale gelene kadar çırpın ![]() - Buz parçalarını ve 4 çorba kaşığı vişneli dondurmayı ekleyerek karıştırıcıdan geçirin ![]() - Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek bu tarifi soğuk olarak tüketin ![]() - Afiyet olsun Çikolatalı Karpuz Malzemeler Orta boyda bir karpuz 1 bardak vişne suyu 100 gram sütsüz çikolata 2 çorba kaşığı toz şeker Hazırlanışı - Karpuzun kapağını kestikten sonra içini oyup çıkarın ![]() - Çekirdeklerini ayıklayın ve ufak parçalar halinde doğrayıp, porselen bir kâseye koyun ![]() - Toz şekeri üzerine ilave ederek harmanlayın - Küçük kare şeklinde doğranmış çikolata ve vişne suyunu da karışıma ilave edin ![]() - Hazırladığınız karpuzlu karışımı iyice karıştırın ve bu karışımı içi boşaltılmış karpuza doldurun ![]() - Kapağını da kapattıktan sonra servis saatine kadar buzdolabında saklayın ![]() - İşte şık sunumu ve leziz tadıyla, yaz gecelerinin vazgeçilmezi olacak bir karpuz tatlısı… - Afiyet olsun ![]() Pirinçli Karpuz Çorbası Malzemeler 1 su bardağı Amerikan pirinci 1 adet 3 kiloluk karpuz 2 su bardağı kaymaksız yoğurt 1/2 demet dereotu Hazırlanışı - Bir tencerede pirinci 10 dakika haşlayıp suyunu süzün ![]() - Karpuzun etli kısımlarının suyunu karıştırıcı yardımıyla sıkın ![]() - 2 su bardağı karpuz suyu, 1 bardak haşlanmış pirinç ve 2 bardak yoğurdu iyice çırpın ![]() - Kâselere boşaltıp buzdolabında 20 dakika soğumaya bırakın ![]() - Üzerini kıyılmış dereotuyla süsleyerek soğuk servis yapın ![]() - Afiyet olsun ![]() |
|
|
|