![]() |
Nerede, Ne Zaman Hangi Duaları Okumalıyız…. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nerede, Ne Zaman Hangi Duaları Okumalıyız….Nerede, Ne zaman Hangi Duaları Okumalıyız… ![]() ![]() De ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin!” [Furkan 77] Efendimiz (sav) sahabelerine dönerek; “Allah’a günahsız dillerle dua edin” buyurdu ![]() ![]() “Rabbinize alçak gönüllüce ve gizlice dua edin ![]() ![]() “Gerçek dua ancak o’nadır ![]() ![]() ![]() Dua şartlarına uygun yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acele etmediğiniz müddetçe her birinizin duası kabul edilir Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: “Acele etmediği müddetçe her birinizin duasına icabet olunur ![]() ![]() Babanın duası, peygamberin ümmetine duası gibidir “Ananın, babanın çocuğuna olan ve mazlumun, zalime olan bedduaları, reddolunmaz ![]() Peygamber Efendimiz, “Babanın çocuğuna duası, peygamberin ümmetine duası gibidir” buyurdu ![]() ![]() Annenin duası daha çabuk kabul olunur Aynı şekilde anne de, çocuğuna hayır ile dua etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin duaları Efendimiz sabah kalkınca bu duayı okurdu “Allah’ım! Senin yardımınla sabaha girdik, Senin yardımınla akşama kavuştuk, Senin yardımınla diriliyor ve Senin kudretinle ölüyoruz ve (kıyamette) varış sanadır ![]() Akşam olunca İbn-i Mesud’un rivayetiyle, Resulullah (sav) akşam olunca şu duayı okurdu: “Elhamdülillah geceye erdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbnu Mes’ud (ra) devamla, Resulullah (sav)’ın sabah olunca şu duayı okuduğunu söyledi: “Elhamdülillah sabaha erdik ![]() ![]() Yemekten Sonra “Bizi nimetleriyle yediren ve içiren ve bizi İslâm üzere bulunduran Allah’a hamd olsun ![]() Elbise giyerken “O Allah’a hamd olsun ki, benden bir kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve (bunu) bana rızık olarak verdi ![]() Su içerken “Bize tatlı soğuk su içiren ve günahlarımız sebebiyle onu içilmez tuzlu su yapmayan Allah’a hamd olsun ![]() Aynaya bakarken “Allah’a hamdolsun ![]() ![]() Uyumadan önce “Senin adını anarak ölür ve dirilirim (uyur ve uyanırım) Allah’ım!” (Buhari) Zalime beddua edilebilir Bir Müslüman’ın kâfir olması için dua edenin kendisi kâfir olur ![]() ![]() ![]() ![]() Mazlumun duası Mazlumun bedduasından sakınılması gerekir ![]() ![]() Ebüdderdâ hazretleri buyurdu ki: “Mazlumun bedduasından, ahından ve yetimin gözyaşlarından sakının ![]() Hz ![]() ![]() Evden çıkarken Ümmü Seleme Validemizin rivayetiyle, Resulullah (sav) evinden çıktığı zaman şu duayı okurdu: “Allah’ın adıyla Allah’a tevekkül ettim ![]() Eve girerken Ebu Mail Eş’ari’nin rivayetiyle Resulullah evlerine girerken şöyle buyururdu: “Allah’ım! Her giriş ve çıkışımda Senden hayır diliyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|