Tanzimat Fermanı Maddeleri Ve Özellikleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tanzimat Fermanı Maddeleri Ve ÖzellikleriTanzimat fermanının ne zaman, neden imzalandığı ve özellikleriyle ilgili önemli bilgileri merak eden kullanıcılarımız için araştırdık Yazımızdan yardım alarak tanzimat dönemi hakkında sorularınıza cevap bulabilirsiniz![]() Tanzimat Fermanı 1839 yılında Sultan Abdülmecit’in izniyle Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanıp, Gülhane Parkı’nda halka okunmuştur ![]() Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesinin en önemli nedeni, Avrupalı devletlerin içişlerimize karışmalarını önlemektir ![]() ![]() Fermanın Başlıca Maddeleri 1 Hiçbir kişi yargılanmadan cezalandırılmayacak, mahkemeler açık olacak, herkes yasalar önünde eşit olacak![]() 2 Tüm halkın can, mal ve namus güvenliği sağlanacak![]() 3 Vergiler herkesin gücüne göre alınacak ve devlet tarafından belli yöntemlerle toplanacak![]() 4 Askerlik, ocak şeklinden vatandaşlık görevi haline getirilecek ve belli esaslara bağlanacak![]() 5 Müsadere usulü kalkacak ve mülkiyet hakları tanınacak Herkes malı ve mülkünün sahibi olacak, dilerse alıp-satabilecek ve evladına miras bırakabilecek![]() Özellikleri Yasa gücü her gücün üzerinde kabul edilmiştir ![]() Tüm Osmanlı halkına yöneliktir ![]() Osmanlı Devleti’nde anayasacılılık fikrinin gelişmesini sağlamıştır ![]() Osmanlı Devleti’nde ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır ![]() Yönetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir |
|
|
|