![]() |
Antioksidanlar Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antioksidanlar Nelerdir?Antioksidanların sağlık açısından faydaları büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araba egzozu, sigara dumanı, güneş ışınları, çevre kirliliği, yiyecek ve içeceklerdeki koruyucular ve katkı maddeleri sürekli olarak hücrelere saldırarak onlara zarar verirler ![]() ![]() İçinde bulunduğumuz 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudumuz Neden Meyve ve Sebzeye İhtiyaç Duyar Vücut için büyük risk oluşturan serbest radikallerin oluşumuna, petrokimya ürünleri, X ve UV ışınları, sigara dumanı, hava kirliliği hatta yiyecek ve içeceklerde bulunan koruyucular ve katkı maddeleri gibi bazı bileşikler neden olmaktadır ![]() Serbest radikallerin bir başka ortaya çıkma nedeni de oksijendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hücrelerin kendi kendini tamir etme özelliği azalır ![]() ![]() Vücutta her gün yaşanan bu yıpratıcı etkinin ortadan kaldırılmasının en etkin yolu ise ancak Yüce Allah'ın benzersiz örneklerle donattığı doğadaki sebze ve meyvelerin tüketilmesidir ![]() Antioksidan içerikleri bakımından neden özellikle koyu renk sebze ve meyveler tavsiye edilir? Bitkiler de insan derisi gibi güneşin zararlı etkilerinden korunmak için pigmentlerini artırırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Antioksidanları Tanıyalım Antioksidanlar, vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir ![]() ![]() Antioksidanlar, hücrelere ve bağışıklık sistemine saldıran ve ?serbest radikaller? diye adlandırılan moleküllere karşı koruyucu bir kalkan oluştururlar ![]() ![]() Antioksidanlar ve İnsan Sağlığı * İnsan vücudundaki her hücre, günde ortalama 10 bin serbest radikalin saldırısına maruz kalır ![]() * Bazı uzmanlara göre antioksidan üretimi 25 yaşından itibaren yavaşlamaktadır ![]() ![]() * Sebzeler ve meyveler pişirilince antioksidan değerleri azalır ![]() ![]() * Antioksidanlar yalnızca sebze ve meyvelerde bulunmaz ![]() ![]() * Likopen, yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada ve pankreas kanseri gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda son derece etkili bir antioksidandır ![]() ![]() * Enginar, antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğer hastalıklarında tedavilere ek olarak verilebilmektedir ![]() ![]() * Üzüm çekirdeği, bağ dokusunu güçlendirir ![]() ![]() ![]() Antioksidanlar İnsanlar İçin Özel Yaratılmıştır Yüce Allah?ın kullarına büyük bir rahmeti olan sebze ve meyvelerin ortak noktası, yoğun antioksidan içerikleridir ![]() ![]() Bunların arasında ise özellikle A, C ve E vitaminleri, çinko, selenyum, koenzim Q10 ve melatonin; kanser, kalp hastalıkları, felç ve katarakt gibi hastalıkları önlemekte ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır ![]() ![]() Aynı zamanda vücudumuzda da üretilerek cildi koruyan, halsizliği ve hafıza zayıflığını önleyen antioksidanlar, Allah'ın insanların yaşaması için kusursuzca yarattığı nimetlerden biridir ![]() ![]() ?Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız?? (Nahl Suresi, 18) Antioksidanlara Örnekler C Vitamini Hücrelerdeki zararlı reaksiyonların oluşmasını engeller ![]() ![]() ![]() Önemli Besin Kaynakları: Turunçgiller ve suları, kiraz, çilek, vişne, koyu yeşil sebzeler (ıspanak, kuşkonmaz, yeşil biber, Brüksel lahanası, brokoli ve diğer yeşil sebzeler), kırmızı ve sarı biber, domates ve domates suyu E Vitamini Yağda çözünen ve karaciğerde depolanabilen bir antioksidandır ![]() ![]() Önemli Besin Kaynakları: Zeytinyağı, soya yağı, mısır ve ayçiçek yağı gibi bitkisel sıvı yağlar, fındık, tüm tahıllar, buğday ve tohumu, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, soya fasulyesi, bezelye, mercimek, koyu yeşil yapraklı sebzeler Selenyum Vücudu kanserden koruyabilen glutatyon peroksidaz adlı antioksidan enzimi aktive eder ![]() Önemli Besin Kaynakları: Yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, tüm tahıllar, buğday tohumu, süt ve süt ürünleri, balık ve birçok sebze? Beta Karoten Serbest radikallerin oluşumunu önler ![]() Önemli Besin Kaynakları: Koyu turuncu, kırmızı, sarı ve yeşil renkteki çeşitli sebze ve meyveler (lahana, brokoli, ıspanak, domates, havuç, kayısı, kırmızı ve sarı biber ve greyfurt gibi) İlmi Mercek Dergisi |
![]() |
![]() |
|