![]() |
Bağışıklığı Güçlendiren Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağışıklığı Güçlendiren YiyeceklerSağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanın yolu doğru beslenmeden geçiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk havaların kendini göstermesiyle kapımızı çalan grip, nezle, solunum yolu enfeksiyonları gibi pek çok hastalığa karşı direnç göstermenin en sağlıklı ve doğal yolu yeterli ve dengeli beslenmektir ![]() Vücudumuzu savaşçı askerler gibi koruyan savunma mekanizmamız olan bağışıklık sistemimiz, bedenlerimizin çeşitli mikroorganizmaların neden olabileceği enfeksiyonlara karşı direnç göstermesini sağlar ![]() ![]() Sağlıklı ve dirençli bir vücuda sahip olmak için öncelikle her bireyin kendi ihtiyacı kadar enerji ve besin öğesi içeren bir beslenme alışkanlığı edinmesi gerekir ![]() ![]() ![]() İşte özellikle kış aylarında sofralarımızdan ve beslenmemizden eksik etmememiz gereken besin ve besin öğeleri: C VİTAMİNİ Turunçgiller, limon, portakal, mandalina, kivi, greyfurt, brokoli, maydanoz, kuşburnunda bolca bulunan C vitamini hem kuvvetli antioksidan özellik göstermesi hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken vitaminlerden A VİTAMİNİ-KAROTENOİDLER-BETAKAROTEN Yeşil-sarı sebze ve meyveler, havuç, kayısı, şeftali, kabak, domateste bulunan A vitamini, karotenoidler ve betakarotenler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rol oynar ![]() ![]() E VİTAMİNİ Ceviz, fındık, badem, ayçiçeği yağı, zeytinyağında bulunan E vitamini mutlaka her gün yeterli miktarlarda alınması gereken vitaminlerdendir ![]() ![]() OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ İmmun sistemi destekleyen diğer önemli besin öğesi omega 3 yağ asitleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MİNERALLER Çinko, bakır, demir, manganez ve selenyum immun sistemi güçlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca probiyotik ve prebiyotik besinlerden tüketmek, fonksiyonel besinleri beslenme alışkanlıklarına eklemek enfeksiyonlara karşı direnç gösteren bir metabolizma için faydalı olacaktır ![]() Bunların yanında et, tavuk,balık gibi et ürünlerinden yeterli , günlük süt ve süt ürünü ihtiyacını karşılayacak , salata sebze ve meyvelerden zengin , tahıl ve kurubaklagil içeren bir beslenme alışkanlığına ve hareketli bir fiziksel aktiviteye sahip olmak, su ve sıvı tüketimini ihmal etmemek, sigara ve alkolden uzak durmak gerekmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|