![]() |
Düzenli Beslenme Nasıl Olur? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düzenli Beslenme Nasıl Olur?Sağlıklı bir yaşamın sırrı beslenmeden geçiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir ![]() Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır ![]() Besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında YETERSİZ BESLENME oluşur ![]() İnsanın yaşamı için 50? ye yakın besin öğesine gereksinimi vardır ![]() ![]() Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur ![]() Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur ![]() ![]() Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir önem taşır ![]() Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler ? Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir ![]() ? Hareketli ve esnek bir bedene, ? Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, ? Kuvvetli, gelişimi normal kaslara, ? Çalışmaya istekli kişiliğe, ? Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, ? Normal zihinsel gelişme, ? Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir ![]() Yetersiz ve Dengesiz Beslenenler ise; ? Hareketleri ağır ve isteksiz ? Sağlıksız genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman) ? Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına, ? Şişman veya zayıf vücut yapısına, ? Sıksık baş ağrısından şikayet eden ? İştahsız, yorgun, isteksiz bir yapıya sahiptir ![]() Yeterli ve dengeli beslenme için aşağıdaki 4 temel besin grubunda yer alan besinlerden önerilen miktarda tüketilmelidir ![]() SÜT GRUBU Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir ![]() Bu grupta yer alan besinler: Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler İçerdiği Önemli Besinler : Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır ![]() Başlıca Görevleri: Kalsiyumdan zengin olan bu grup kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar ![]() Her gün yetişkin bireylerin 2 porsiyon, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir ![]() SÜT GRUBU İÇİN ÖNERİLER Her gün yetişkin bireylerin 2 porsiyon, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir ![]() ![]() Yağsız veya yağı azaltılmış süt, yoğurt ve tuzu az peyniri tercih edin ![]() Çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler insanlarda brusella hastalığına neden olur ![]() ![]() Pastörize edilmiş veya UHT (uzu ömürlü süt) sütleri tercih edin ![]() ![]() Sütün az kaynatılması sütte bulunan mikropların tamamını öldürmez ![]() ![]() ![]() Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() Satın alınan plastik yoğurt kapları, daha sonra yiyecek saklama amacı ile kullanılmamalıdır ![]() Sütlü tatlı pişirildikten sonra ocaktan alınırken şekeri eklenmelidir ![]() ![]() Tarhana yoğurt, un veya yarmadan yapılan geleneksel bir besinimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() İshal tedavisinde yoğurt yenmesi ve tuzlu ayran içilmesi yaşam kurtarır ![]() EKMEK ve TAHIL GRUBU Bu grupta yer alan besinler Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır ![]() İçerdiği Önemli Besinler ve Başlıca Görevleri: Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKMEK ve TAHIL GRUBU İÇİN ÖNERİLER Tam tahıl ürünlerini tüketin ![]() Tüketilecek miktar bireyin ağırlık ve bedensel çalışma durumuna göre değişir ![]() ![]() Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir ![]() ![]() Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur ![]() ![]() İçerdiği Önemli Besinler : Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini, posa (kurubaklagiller) içerir ![]() Başlıca Görevleri: ? Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde görev alan besin öğelerini sağlarlar ![]() ? Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri bu grup tarafından sağlanır ![]() ? Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin öğeleri en çok bu grupta bulunur ![]() ? Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur ![]() Etleri pişirirken haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır ![]() ![]() Kurubaklagiller bileşimindeki minerallerin yararlılığı açısından C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir ![]() ET-YUMURTA- KURUBAKLAGİL GRUBU İÇİN ÖNERİLER ETLER ? Etler iyi kalite protein kaynağıdır ![]() ![]() ? Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir ![]() ? Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar diyetisyen kontrolünde yağsız kırmızı et ve derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler ![]() ? Omega?3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada 2 kez balık yenilmelidir ![]() ? Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer verilmelidir ![]() ![]() ? Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir ![]() ![]() ? Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır ![]() ![]() ? Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur ![]() ![]() ? Güvenilir yerlerden satın alınmalı; hemen tüketilmeyecekse soğukta veya dondurucuda saklanmalıdır ![]() YUMURTA ? Protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır ![]() ? Diyette protein miktarının kısıtlandığı böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda yumurta örnek protein içeriği nedeni ile önemli bir protein kaynağıdır ![]() ? Yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için özellikle akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir ![]() ? Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir ![]() ? Kalp-damar hastaları haftada 1-2 kez yumurta yiyebilirler ![]() ? Et yemeyenler et seçeneği olarak yumurta yiyebilirler ![]() ![]() ? Yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz ![]() ? Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasında yardımcı olur ![]() ? Satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtalarseçilmeli, buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır ![]() ? Yumurta bayatsa ve uzun süre pişirilirse sarısının etrafında yeşil renkte demirsülfür halkası oluşur ![]() KURUBAKLAGİLLER ? Posa içeriklerinin yüksek olması ve yağ içeriklerinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sıklıkla yer almalıdır ![]() ? Protein kalitesini arttırmak için tahıllarla birlikte tüketilmelidir ![]() ? Islatma ve iyi pişirme ile gaz yapıcı etkileri en aza indirilebilir ![]() ![]() ? Bileşimindeki minerallerin yararlılığı açısından C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir ![]() YAĞLI TOHUMLAR ? B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengindirler ![]() ![]() ? Evde saklarken kabuklu ve kabukları ayrılmış olanlar bir arada tutulmamalı, nemsiz ve serin ortamda saklanmalıdır ![]() SEBZE ve MEYVE GRUBU Bu grupta yer alan besinler Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır ![]() İçerdiği Önemli Besinler : Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler ![]() ![]() Başlıca Görevleri: Büyüme ve gelişmeye yardım ederler ![]() ? Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar ![]() ? Deri ve göz sağlığı için temel ögeler içerirler ![]() ? Diş ve diş eti sağlığını korurlar ![]() ? Kan yapımında görev alan ögelerden zengindirler ![]() ? Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler ![]() ? Doygunluk hissi sağlarlar ![]() ? Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltırlar ![]() ? Barsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar ![]() Çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin ![]() ![]() ![]() SEBZE VE MEYVE GRUBU İÇİN ÖNERİLER Çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin ![]() ![]() ![]() Meyveler de, içerdikleri besin öğeleri ve miktarı bakımından farklıdır ![]() ![]() ![]() Tüm sebze ve meyveler besin değeri içeriği ve ekonomik olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bulunduğu dönemlerde tüketilmelidir ![]() PİŞİRME İLKLERİ ? Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin ![]() ![]() ![]() ![]() ? Taze sebzeler önce ayıklanmalı, akan bol su altında iyice yıkanmalı sonra doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmelidir ![]() ? Sebzeleri yıkarken suda uzun süre bekletmemek gerekir ![]() ![]() ? Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesmek gerekir ![]() ![]() ? Sebzeler doğranmadan önce içinde pişirileceği sıcak karışım hazırlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ? Yeşil yapraklı sebzelerin su oranı çok yüksektir ![]() ![]() ![]() ? Sebzeleri mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirmek gerekir ![]() ![]() ? Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır ![]() ![]() ? Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir ![]() ![]() ? Sebzelerin pişme suyu çorbalara, yemeklere ve soslara eklenebilir ![]() ? Sebzeler pişirilirken asla soda eklenmemelidir ![]() ![]() ? Meyve ve sebzelerin sularını tüketmek yerine, tüm olarak tüketilmesi, ayrıca kabuklu yenilebilen meyvelerin kabukları ile yenilmesi posa tüketimini artırılmasını sağlar ![]() Çimlenmiş patateslerde kabuğa yakın kısımda bulunan ve zehirleyici etkisi bulanan solanin (bir alkaloid) maddesi miktarı artır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|