Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, doğru, şekilleri

Doğru Beslenme Şekilleri

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Doğru Beslenme Şekilleri




Rahatsızlıkların vücuttan uzak tutulmasının en faydalı ve sağlıklı yöntemi bağışıklık sistemini güçlendirmektir Bağışık sistemini güçlendirmekte doğru beslenmeden geçiyor Doğru beslenme şekillerinin nasıl olması gerektiğini öğrenerek tüm rahatsızlıkları vücudunuzdan uzak tutabilirsiniz




Rengarenk Kadın sitesinde, rengarenk giyindiğimiz bu yaz gününde yine mi sağlıklı beslenme demeyin Kaliteli, sağlıklı bir yaşam sürmenin birinci şartı olan yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenin ve hayata geçirin Ömrünüz boyunca bu sağlıklı alışkanlıklar size iyi ve kaliteli bir yaşamın kapılarını açacak


Her yaşta beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor Aksi takdirde ileriki yaşlarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir Bunun için yeterli ve dengeli beslenme bilincinin oluşması şart Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu başta obezite, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi hastalıkların oluşması artış gösteriyor


Sağlıklı beslenmek için çok özel koşullara gereksinim yoktur, besinlerin satın alınmasından itibaren, doğru şekilde saklanması, pişirilmesi ve tüketilmesi yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığını değiştirmenin birinci basamağını oluşturuyor Aşağıda belirttiğim ipuçlarını izleyerek herkes sağlıklı beslenebilir ve kendini birçok hastalığa yakalanmaktan alıkoyabilir


Yeterli ve Dengeli (Sağlıklı Beslenme) Beslenme nedir?
Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır




Sağlıklı beslenme için önemli İPUÇLARI!


Her öğün taze sebze-meyve tüketin
En iyi mineral, vitamin, posa ve fonksiyonel bazı moleküllerin (flavanoid, lykopen gibi) kaynaklarıdır Bedenin hastalıklara karşı direncinin oluşmasında önemli katkıları vardır Farklı sebze ve meyveler, farklı miktarlarda ve türde vitamin ve besin öğesi içerir Kanserden korunmada, vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmede, toksik maddelerin oluşumunu önlemede olumlu birçok etkileri vardır Değişik renk ve türdeki meyve ve sebzeleri tüketerek bütün bu olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz


Tam taneli tahıl ürünlerini tüketin
Besin değeri yüksek, vitamin-minerali kaybolmamış, daha fazla posa içeren tam taneli tahıllar; koroner kalp hastalığı, bağırsak hastalıkları ve bazı kanserlere karşı koruyucudurlar Kan şekerini hızla yükseltmezler ve bu özellikleriyle oluşabilecek insülin direnci ve tip 2 diyabeti önlemede yardımcı rol oynarlar Tokluk hissinin uzun sürmesi ve düzenli barsak çalıştırması sayesinde de her öğün tüketilebilecek önemli bir enerji kaynağıdır


Lifli besinleri tercih edin
Lif diğer bir adıyla posa besinlerin barsakta sindirilmeyen ve emilmeyen kısımlarıdır Posa içeren besinler düşük yağ ve enerji içerir Şişmanlık, barsak kanseri, hemoroid, kabızlık, diyabet, kalp hastalıklarından korunmada önemli rol oynar Yetişkin birey günde 25-30 gr posa almalıdır Burada dikkat edilmesi gereken konu, posanın besinler yolu ile alınmasıdır Posa içeren tabletler besinlerdekinin yerini tutamaz Bunun için kuru baklagilleri, taze sebze ve meyveleri tüketmeniz yeterli olacaktır Gelişigüzel besinlerinize eklediğiniz kepek; kalsiyum, demir ve çinko gibi minerallerin emilimini dolayısıyla vücuda olan faydalarının kaybolmasına neden olur


Sağlıklı yağları seçin
Günlük enerjinin %25-30?unu yağlardan almamız gerekiyor Doymuş yağlar kalp hastalığı riskini arttırırlar Bu nedenle zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı, soya yağı, kanola yağı gibi içinde tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bulunan yağ türlerini kullanabilirsiniz Yağda kızartma yönteminden kaçının Besinleri fırında veya kendi suyunda pişirin Böylece aşırı yağ tüketiminden kaçınabilirsiniz Aşırı miktarda sıvı yağ tüketimi de kalori alımını arttırdığından dikkatli tüketilmelidir, sonuçta 1 gr yağ 9 kalori içermektedir


Daha az şeker ve şekerli besin tüketin
Besinlerdeki şeker iki önemli kaynaktan sağlanır Biri doğal olarak besinden gelir (meyve ve süt şekeri gibi) diğeri ise sonradan eklenen şekerdir Sonradan eklenen şekerler boş enerji kaynağıdırlar Fazla tüketimi şişmanlığın temel nedenlerindendir Karbonhidratların çoğu nişastalı ve tam taneli tahıl grubu besinlerden seçilmelidir Çay kahve gibi içecekleri şekersiz tüketmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz


Daha az tuz kullanın
Sodyum bir besin öğesi ve pek çok yiyeceğin doğal bir parçasıdır Vücudumuzda sıvı dengesinin sürdürülmesi ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır Günlük gereksinimden fazla tüketilen tuz; hipertansiyon, osteoporoz oluşumu riskini arttırır Hemen tüm besinlerde sodyum olduğu düşünülürse dışardan almamız gereken tuz ½ çay kaşığı kadardır Beslenmede iyotlu tuz tercih edilmelidir Az tuzlu yemeklerin lezzetini kullanacağınız değişik baharatlarla arttırabilirsiniz


Alkol almaktan kaçının
Alkollü içecekler kalori verir ancak elzem besin öğesi sağlamaz Dolayısıyla besleyici değeri yoktur Fazlası zararlıdır ve besleyici yiyeceklerin tüketimini engelleyebilir Yetişkin kadınlar haftada birkaç kez 1-2 kadehin üzerinde alkol tüketmemeliler Hafif besinler içeren bir öğünde; bir bardak (100cc) şarap ya da bira (330cc) tüketilebilir Son yıllarda yapılan çalışmalar kırmızı şarabın içerdiği resvaratrol maddesinin kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin oluşmasının önlenmesinde rolü olduğu bildirilmiştir, bu faydalı özelliklerinden yine sınırlı miktarda alındığında yarar sağlayabileceğinizi unutmayın


Güvenli gıdaları tercih edin
Güvendiğiniz yerlerden besinleri satın alın Ambalajı bozulmuş, etiketsiz, son kullanma tarihi geçmiş besinleri almayın Besinleri hem hazırlarken hem de depolarken temizlik ve hijyene dikkat edin Pişirdiğiniz yemekleri o gün içinde tüketmeye özen gösterin Yemeği çok kaliteli hammaddelerden yapabilir, sağlıklı yöntemlerle pişirebilirsiniz ancak, servis tabağınız iyi durulanmamış ve deterjan kalıntısı barındırıyorsa yediğiniz besin güvenli gıda sınıfına girmez Bu tür ayrıntılarla birlikte bütün düşünerek dikkatli olmakta yarar var
Sokakta satılan sütleri kesinlikle satın almayın, içerisinde gözle görünmeyen binlerce bakteri tifo, paratifo ve brucella vb hastalıklara neden olabilmektedir Uzun ömürlü UHT tekniği ile ambalajlanmış sütleri kullanmaya özen gösterin Böylece besin değerini de kaybetmeden sağlıklı süt tüketmiş olursunuz


Farklı kaynaklardan protein almaya çalışın
Kuru baklagilleri tahıllarla birlikte alırsanız proteininden daha çok faydalanabilirsiniz Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt iyi protein kaynaklarıdır Her gün en az 1 öğününüzde 1 porsiyon et grubu besine yer vermek gerekmektedir


Kalsiyumdan zengin beslenin
Yeşil yapraklı sebzeleri, bezelyeyi, kılçığıyla pişirilmiş balığı ve tabi ki süt ve ürünlerini her gün dengeli bir şekilde tüketmelisiniz Günde ortalama 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketiminin beden yağlanmasının önlenmesinde önemli rol oynadığı yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır


Fiziksel aktiviteyle beslenmenizi dengede tutun
Gereğindenfazla yediğinizi düşündüğünüzde veya bazı kaçamaklardan sonra mutlaka 30 dak tempolu yürüyüş yapın Bu sizin psikolojik yönden de rahatlamanızı da sağlayacaktır


DytAysen ARICAN

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.