Çemenin Yararları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çemenin YararlarıKöy taraflarında yapılan çemen muthiÅŸ tadıyla gerçekten de damak tadına hitap ediyor Daha önce çemen yediniz mi bilmiyorum fakat yemenizi kesinlikle tavsiye ederim Hem vücut için önemli faydaları var hemde tadı güzel Çemen; Trigonella foenum türünün yağı alınmış olgun tohumları kullanılır Tohum 3-5 mm uzunlukta,sert köşeli üzeri ince pürtüklü,esmer kırmızımsı veya sarımsı esmer renkli,kokusuz ve hoÅŸ olmayan tattadır Akdeniz bölgesinde doÄŸal olarak yetiÅŸir Boyotu ve poyotu adıyla da bilinir Tüm dünyada kültürü yapılmaktadır![]() Çemenin Kullanım Alanları; SaÄŸlıkta:Tohumları Mısır?da doÄŸumu teÅŸvik edici olarak kullanılırdı Yağı alınmış tohumları kolesterol düzeyini dengeler ve yükselmesini engeller Laksatif,besleyici,lezzet düzeltici,balgam söktürücü,süt artırıcı özelliktedir Diyabet,dizanteri,diyare,kronik öksürük,karaciÄŸer ve dalak büyümesi,iÅŸtahsızlıktan oluÅŸan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı kullanılmaktadır![]() Gıdada:Önemli bir besin kaynağıdır Pastırma çemeninin ana maddesidir Öğütülmüş tohumu mutfakta baharat karışımı olarak,turÅŸularında,çorbalarda,salatalar,güveà §ler, soslar ve etlerde kullanılır![]() |
|
|
|