![]() |
Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?Kalsiyum kemik gelişimi açısından büyük önem taşıyor ![]() ![]() Güçlü kemik ve diş oluşumu, A,C,D ve E vitaminleri, fosfor ve magnezyum elementlerinin emilimi, depolanması, ve metabolik fonksiyonları ile ilgili hayati önem taşır ![]() ![]() ![]() B12 vitamininin kullanımına yardımcı olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besin kaynakları Brokoli, lahana, keçi boynuzu, havyar, peynir, süt ürünleri, incir, fındık, yeşil lifli sebzeler, karalahana, süt, pekmez, hardal otu, yulaf, maydanoz, kuru erik, somon ve sardalya balığı, deniz ürünleri, susam, karides, soya, pancar, yoğurt ![]() Eksiklik belirtileri Çocuklarda raşitizim (zayıf kemik gelişimi, çarpık bacaklılık), zayıf diş oluşumu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek doz ve toksik etkisi Fosfor-kalsiyum dengesizliği ciddi bir durum olan aralıklı kas kasılmalarına, eklemlerde ve dokularda kireçlenmelere, kabızlığa, bulantı, aşırı mide etkinliğine, şişkinliğe, önceden böbrek rahatsızlığı olanlarda böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yan etkiler Olası yan etkiler; düzensiz kalp atışı, yüksek tansiyon, iştahsızlık, eklem ağrısı, kabızlık, depresyon, ağız kuruluğu, baş ağrısı, susama hissi, ağızda metalik tat, sık idrara çıkma, mide bulantısı, kusma, kas ağrısı, deride döküntü ![]() Etkileşimler Tütün, alkol, kahve, çay, ıspanak ve karnabahar kalsiyum emilimini azaltabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|