Prof. Dr. Sinsi
|
Enerji Veren Besinler Nelerdir?
Beslenmenin hem vücut direnci hemde fiziksel gelişim açısından büyük önemi vardır Beslenmenizde doğru değişiklikler yaparak güne daha enerjik başlayabilir, hem iş hemde sosyal yaşamınızda başarılı olabilirsiniz Enerji veren besinlerin neler olduğunu değerli site kullanıcılarımız için araştırdık Uzmanların açıklamış olduğu bilgileri uygulamanızı kesinlikle tavsiye ediyorum

Beş kadından biri demir eksikliğinden dolayı yeterli enerjiye sahip değil Fakat demir açısından zengin gıdaları daha fazla tüketmek, eğer bedenin onu işleyemiyorsa bir işe yaramaz Pittsburgh’daki Nutrition CheckUp merkezinin sahibi olan Heather Mangieri, bitkisel besinlerden gelen demir emiliminin bedenlerimiz için zor olduğunu söylüyor
Öyleyse nohut gibi baklagillerden gelen onca demir boşa mı gidiyor? Eğer onlara bir parça kırmızı biber eklersen hayır Kırmızı sebzelerdeki C Vitamini bitkisel kaynaklı demirin çözülmesinde bir anahtar görevi görür, böylelikle kan hücreleri, demirden yararlanabilir Közlenmiş kırmızı biberi ev yapımı humusla birlikte yiyebilir (ya da humusa batırmak için öncelikle kırmızı biber kullanabilirsin) Kırmızı biber ve nohudu ayrıca salatalarına da ekleyebilirsin
Ispanak ve Avokado
Daha iyi görme gücü
Cleveland’deki Case Western Reserve üniversitesi’nden Profesör Hope Barkoukis, “Ispanak, her ikisi de göz koruyucusu olan lutein ve A Vitamini deposudur Avokado ise yalnızca çok daha fazla lutein ve A Vitamini içermekle kalmaz, besinlerin emilimi için bedenin ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağları da verir” diyor
Taco veya tortillanın içine ince kıyılmış marul yerine ıspanak koy, sonra da guacamole ekle Ya da; limon suyu, zeytinyağı ve favori baharatlarını -mesela bir parça sarımsak, tuz ve biber- eklediğin avokado sosunu ıspanak salatasıyla karıştır
Brokoli ve yumurta
Daha az pms
Her ayın belli günlerinde sen de acı çekenlerdensen yediklerinde bazı değişiklikler yapma vaktin gelmiş olabilir Archives of Internal Medicine’ın yaptığı bir araştırmaya göre, PMS sorunu yaşayanlara benzer şekilde, depresyondaki kadınların kalsiyum ve D Vitamini oranının yüzde 30 ile 40 daha az olduğunu ortaya koydu
Bunu tamamlamak için ne mi yapmak gerekir? Cevap: brokoli ve yumurta Brokoli, besinlerde bulunan kalsiyumun en kolay emilen formlarından birini içerir Yumurta ise doğadaki en iyi D Vitamini kaynaklarından birisidir Bu besin ikilisiyle brokolili frittata (İtalyan omleti) yapabilirsin
Domates ve Zeytinyağı
Daha pürüzsüz cilt
Likopen, oldukça güçlü bir antioksidandır ve en fazla domateste bulunur Güneşin zararlı etkilerinden korunmana yardımcı olur Fakat Mangieri, cildini desteklemek için onu tek başına yememeni, zeytinyağı eklemeni söylüyor Akdeniz’in bu en önemli mahsulünün içerdiği sağlıklı yağlar, likopenin daha iyi emilmesine olanak sağlıyor Zeytinyağının kendine özgü cilt koruma sırları da vardır The American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir çalışma, daha fazla zeytinyağı tüketenlerin cildinde daha az kırışıklık olduğunu ortaya koydu Bu, büyük olasılıkla cilt yaşlanmasına neden olan oksidatif strese karşı koruyucu bir içeriğe sahip olmasından kaynaklanıyor
Bu iki besin, bruschetta ya da Caprese gibi İtalyan yemeklerinde bir arada kullanılıyor Daha fazlasını almak için domateslere zeytinyağı ekleyerek 100 derece fırında üç saat boyunca pişirebilirsin Isıtmak daha fazla likopenin serbest kalmasına yardımcı olur
Yoğurt ve öğütülmüş keten tohumu
Daha iyi sindirim
Daha iyi sindirim bağırsakların, bazıları dost, bazıları pek de öyle olmayan 400 çeşitten fazla bakteriye ev sahipliği yapar Kötü olanlar iyi olanlardan sayıca fazla olduğunda, sindirim sistemi yavaşlar ve bağırsaklar tembelleşir Yoğurt, içerdiği probiyotik ve yararlı bakterilerle, sindirim sisteminin sağlıklı olmasına ve tekrar çalışmasına yardım eder
Ancak sadece bunları yiyip, gerisini boş veremezsin Probiyotikler, hayatta kalmak ve büyümek için özellikle keten tohumu gibi besinlerde bulunan liflerle beslenmeye ihtiyaç duyar Bunları birlikte tükettiğin zaman midede sağlıklı bir denge sağlamış olursun Şundan daha kolay bir yol yoktur: Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu probiyotik yoğurdun üzerine serp Biraz süslemek istersen, meyveli ve yoğurtlu parfeye keten tohumlu granola ekleyerek çıtırlık katabilirsin Ayrıca salatalara da eklendiğinde çok güzel lezzet kattığını söylemeden geçmeyelim
Yulaf ezmesi ve elma
Daha sağlıklı kalp
Yulaf ezmesinin içerdiği iki süper madde, kalbini korumaya yardım eder Kolesterol düşürücü bir lif olan beta-glukan ve zararlı serbest radikallerden gelen kötü kolesterolü engelleyen ve bir antioksidan olan avenanthramides Kalp sağlığın için kahvaltıda bir değişiklik yap ve müsliye elma ekle (bütün besin değerlerini barındıran kabuğuyla birlikte)
Elma, flavonid ve serbest radikalleri kovan temel antioksidanlarla doludur Biraz tereyağında elma parçalarını tarçınla birlikte sotele Sonra küçük küçük doğra ve sıcak yulaf ezmesinin içine karıştır
Tavuk ve tatlı patates
Daha güçlü bir bağışıklık sistemi
Enfeksiyon savaşçısı A Vitaminini tatlı patatesten daha fazla içeren bir besin bulmak zordur
Fakat tavuk ve sığır eti gibi et ürünlerinde bulunan çinkoyu yeterince almazsan, A Vitamini almak, kibrit olmadan ateş yakmaya çalışmaya benzer
Barkoukis, “A Vitamininin bedeninde dolaşabilmesi için çinkoya ihtiyacın vardır” diye açıklıyor “Yeterince çinko almazsan A Vitaminini kullanamazsın ” öyleyse tatlı patatesi mikrodalga fırında pişir, yanında önceden hazırlanmış tavuk sote ve peynirle birlikte servis yap Ya da tavuk ve tatlı patatesle yapılan çorba tarifleri araştır
Makarna ve balzamik sirke
İyi bir mide
Biraz makarna yediğinde, birkaç saat sonra kendini aç mı hissediyorsun? Makarnaya biraz sirke eklemeyi dene Phoenix’deki Arizona State üniversitesi, College of Nursing and Health Innovation’dan Beslenme Bölümü Yöneticisi Carol Johnston, “Sirkedeki asetik asit, sindirim sistemini yavaşlatır ve karbonhidratlı gıdalardan gelen glikozu emer
Böylece kan şekerin daha yavaş yükselir ve düşer” diyor “Bu da açlık kontrolü sağlar, yani sonradan daha fazla yemezsin ” Arizona eyaletinde yapılan bir araştırmaya göre, karbonhidrat içeren bir tabak yemeğe iki çorba kaşığı sirke eklemek, açlık kan şekerini yüzde 20 oranında kesiyor Tam buğday makarnasına zeytinyağı ve balzamik sirke ekle Ya da makarna salatasını aromalı sirkeyle karıştırmayı dene
Yeşil çay ve limon suyu
Kansere karşı koruma
Yeşil çay kanser savaşçısı katesinlerin bir numaralı kaynağıdır Fakat kanser hücrelerine etki edebilecek olan bu maddelerin, midene ulaştıktan sonra sadece yüzde 20’si hayatta kalır ve sindirim sırasında etkisini yitirir
Purdue üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yeşil çay demlenirken içine sıkılan limon suyunun, çaydaki katesinlerin etkisini güçlendirdiğini ve özümsenmesini 13 kat arttırdığını ortaya koydu
Daha fazla kanser koruması için, şekerle karıştır (bir tatlı kaşığı sadece 16 kalori içerir) Tatlı maddeler katesinleri üç kat daha kolay emilir bir duruma getirir Siyah çay yerine yeşili tercih etmeye devam!
|