07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Endonezya Yemek Kültürü
endonezya mutfağı - geleneksel endonezya yemekleri - endonezya mutfağının özellikleri17 000'den fazla adanın üzerine kurulmuş olan Endonezya'nın mutfağı pirince, ete, balığa, deniz ürünlerine ve sebzeye dayanır
Endonezyalılar her öğün, buna sabah da dahildir mutlaka pirinç yerler Onların ana yemeği pirinçtir Pirincin yanında chilly sos (acı sos) ile yaptıkları diğer yemekleri yerler Acı sos Endonezya Mutfağı'nda çok önemlidir Hatta beyler evlenirken, iyi acı sos yapan eş seçerler
Çünkü iyi acı sos yapmak bir ölçüdür ve bu sosu iyi yapan, iyi eş olur derler Endonezya adalardan oluşan bir ülke olduğu için, tüm adalara özgü değişik mutfaklar vardır Örneğin, Sumağa, Java, Kalimantan, Sulavizi ve Iriyanjaya gibi bölgelerde yemekler büyük farklılıklar gösterir Ama milli yemekleri diyebileceğimiz "gadu gadu" hemen her yerde yapılır Bu karışık sebze demektir Endonezyalılar yerfıstığı, tereyağı, chilly sos ile hazırladıkları sosu, bu yemeğin üzerine dökerek yerler
Endonezya Mutfağı Hint, Portekiz, Arap, Hollanda ve İngiliz Mutfaklarının etkisinde kalmıştır
Adaların kıyı şeritlerinde bu etkiler daha baskındır İç bölgelerde ise kendi yeme alışkanlıklarını korumuşlardır Geleneksel tadın kaynağı taze kökler, otlar, hindistan cevizi sütü ve ham şekerdir
Endonezya Mutfağı'nın dünyanın en zengin çeşnili ve en lezzetli mutfaklarından biri yapan, tüm yukarıda bahsedilen ülke mutfaklarının etkisinin yerel ve geleneksel mutfakla karışarak ortaya çıkardığı sentez bir mutfak olmasıdır
Endonezya pek çok etkiyi yansıtır Biberin acısını, taze hindistan cevizinin, ham şekerin, yerfıstığının aromasını ve tatlılığını yemeklere verirken, aynı anda yeşil limonun, "tamarind"in ve "lemon-grass"ın ekşiliğini de verir
Endonezya'da yemeklerin yanında mutlaka acı biber ile hazırlanmış "Sambal" olur
Endonezyalılar "soya fasulyesi"ni ve ürünlerini çok kullanırlar Tofu, yani soya fasulyesi sütünden elde edilen peynir, 2000 yıl önce bir Çin imparatoru tarafından keşfedilmiştir O dönemde ilaçlar üzerinde çalışan bilginler soya sütünün "Coagulation" yani "jöleleşmesi, kesilmesi" sonucunda peynirleştiğini görmüş ve böylece "Tofu" bulunmuştur Tofu, hem Çin'de hem de Çin Mutfağı'nın etkisinde kalmış olan mutfaklarda çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır Özellikle süt ürünlerinin tüketilmediği bir bölgede üretilmiş olan Tofu "kalsiyum" bakımından çok zengindir Tofu'nun yemeklerde kullanımı çok çeşitlidir Aynı zamanda ülkemiz dışında, özellikle Uzak Doğu Ülkelerinde çok ucuz bir gıda maddesidir Aynı zamanda Tofu vejetaryen mutfakta da vazgeçilmez bir temel gıda maddesidir
Endonezyalıların kullandıkları pişirme teknikleri de yine bölgelere göre değişir Iriyanjaya'da genellikle ızgara yapılır Java'da ve doğu Java'da ise buharda ve tencerede pişirmek yaygındır
Endonezyalılar yemeklerinde hemen hemen 100'ün üzerinde değişik baharat kullanırlar Tamarind (demirhindi ağacının meyvesi), sarımsak, köri, zencefil, safran, limon yaprağı ve değişik kökler bunların en önemlilerindendir
Endonezyalılar özellikle safranı çok kullanırlar Kuzu, tavuk, balık etlerini ve pirinci genellikle safranla pişirirler
Genelde hafif tatlılar seven Endonezyalılar, tatlılarında en çok hindistan cevizi sütü, süt ve jöle kullanırlar
Endonezya kahve ve çay üretir Onun için bu ülkede kahve ve çay çok tüketilir Endonezya'da da bayram ve festivaller aileler için çok önemlidir Toplumsal bir boyutu olan ve temelini eski ve yeni dinlerden alan bu bayramlarda, festivallerde, halk bol ve değişik özellikle de bu festivallere özgü yemekler yapar ve tapmaklara götürür Genelde tanrılar için hazırlanan bu yemekler geceleri fakir halk tarafından alınarak tüketilir Bu da Endonezyalıların beklentisiz bir paylaşma yöntemidir
alıntı
|
|
|