07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pakistan Yemek Kültürü
pakistan mutfağı - geleneksel pakistan yemekleri - pakistan yemeklerinin özellikleri - pakistan mutfağı hangi ülkelerden etkilenmiştirAltkıta'nın en zengin ve lezzetli mutfaklarından biri olan Pakistan Mutfağı, Hint Mutfağı ile çok benzerlik gösterir ve Altkıta Mutfağı'nın tüm özelliklerini taşır
Pakistan'da günde üç öğün yemek yenir Şehirde, sabah kahvaltısında genellikle "Continental Breakfast" dediğimiz, ekmek, tereyağı, reçel ve bazen de yumurtadan oluşan kahvaltı yapılır Öğleden sonra ve akşam ise geleneksel Pakistan yemekleri yenir
Kırsal kesimde ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde bu durum çok farklıdır Kahvaltı ana öğündür Bu kesimde kahvaltıda "Lassi" denilen ayran, taze yapılarak hemen içilir ve yanında "Chapati" (çapati) dediğimiz yassı ekmek yenir Bu ekmeğe bazen taze tereyağı da süren Pakistanlılar, bazen de bu ekmekle "Curry" (köri) denilen et veya sebzeden yapılan yemeği yerler Öğle yemeği saat 12 00'ye doğru, hafif şeyler yenerek geçiştirilir Ama akşam yemeği yine sıcak yemektir ve tüm aileyi bir araya toplar Akşam yemeğinde genellikle et ve sebze körileri nan, çapati, puri gibi yassı ekmeklerle yenir
Pakistan Mutfağı'nda et, sebze ve bakliyat az çok eşit şekilde tüketilir Ekmek ve pirinç de mutfağın vazgeçilmez öğelerindendir Pirinç, haşlanmış olarak yendiği gibi kırmızı ve beyaz etlerle ve sebze ile birlikte de pişirilir
Pakistan halkı yemek yemeyi çok sever Onlar için yemeğin lezzeti ve görünüşü çok önemlidir Yemeği daha lezzetli bir hale getirmek için çok değişik baharatlar kullanırlar Genelde bu baharat karışımları içinde kullanılacakları yemeklere göre özel olarak hazırlanır ve hemen kullanılır Bunların en önemlisi "Garam masala" denilen baharatlar karışımıdır ve biryanide ve çeşitli et kolilerinde kullanılır Pakistanlıların en sık yedikleri ve sevdikleri et yemekleri ise, tika (tavuk şiş), köri ve köftelerdir Aynca Tandoori dedikleri ve Tandoor'da pişirilen etler de mutfağın en lezzetli el yemeklerindendir Tandoor pişmiş topraktan yapılan yuvarlak yarım küre şeklinde ve toprağa gömülü bir fırındır
Pakistan Mutfagı'nın bir diğer önemli yemek çeşidi de "Balti" lerdir Bu yemek Pakistan'ın kuzeydoğusunda eski Balistan'da yapılır Balti, Balti tavada yapılır ve yemek ismini içinde pişirildiği bu tavadan alır Bu tava Çinlilerin kullandığı Wok'a benzeyen derin bir tavadır ve demir dökülerek yapılır Balti tava yemek olarak bir nevi köridir ama içinde az aromalı baharatlar kullanılır ve az acılıdır
Balti tava et ve tavukla hazırlanır, yani bir çeşit, bu parça yağlı, taze sarımsaklı, zencefilli, kişnişli çok hafif taze otlar, kökler ve baharatlarla zenginleştirilmiş et yemekleridir Yemeği zenginleştirmek için kullanılan baharatlar siyah hardal tohumu, kişniş tohumu, rezene, casia tohumu, karanfil, kakule, kimyon ve tarçındır Ayrıca garam masala da Balti'erde kullanılır
Pakistanlıların bir diğer önemli yemeği de "Dhal"dır Dhal kuru bakliyattan yapılır, özellikle de mercimek, kuru fasulye ve nohuttan
Pakistanlılar çok yoğurt yerler Yoğurdun içine genellikle, kimyon ve nane gibi baharat ve otlar koyarak "Raita" yaparlar Hemen her yemekte mutlaka bir Raita çeşidi bulunur
Dini ve kültürel bayramlarda özel yemekler hazırlanır Bunların arasında en ünlüleri safranlı biryani ve hindisian cevizi kullanılan tatlılardır
Pakistan tatlıları genellikle süt ve süt ürünlerinden yapılır Pakistanlılar "Kir" dedikleri bir nevi sütlacın ve helva, lokma gibi tatlıların üzerine gümüş yaprakları hatta çok zengin aileler altın yapraklan koyarak ikram ederler Gümüşün ve altının sağlığa çok iyi geldiğini, hatta pek çok ilaca katkı maddesi olarak da kullanıldığını söylerler
Pakistan yemeklerinde kavurma, kızartma, haşlama gibi, hemen hemen tüm pişirme teknikleri uygulanır Hatta bazı yemekler bu tekniklerin hepsi birden uygulanarak pişirilir Pakistan'da taze ve kuru meyveden yapılan pek çok içki tüketilir Pakistan Mutfağı, Afgan, Türk ve Orta Asya Mutfaklarından etkilenmiştir
Size burada Pakistan'ın en ünlü yemeklerinin tariflerini veriyorum Aşağıda okuyacağınız tariflerde soğanı kahverengi bir renge dönüşünceye kadar kavurmanızı söyleyeceğim Bu konuda dikkatli olun ve soğanı yakmayın Yanmadan çok kavrulmuş olan soğan yemeğinize çok özel bir tat verecektir
alıntı
|
|
|