Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürü, pakistan, yemek

Pakistan Yemek Kültürü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pakistan Yemek Kültürü



pakistan mutfağı - geleneksel pakistan yemekleri - pakistan yemeklerinin özellikleri - pakistan mutfağı hangi ülkelerden etkilenmiştirAltkıta'nın en zengin ve lezzetli mutfaklarından biri olan Pakistan Mutfağı, Hint Mutfağı ile çok benzerlik gösterir ve Altkıta Mutfağı'nın tüm özelliklerini taşır


Pakistan'da günde üç öğün yemek yenir Şehirde, sabah kahvaltısında genellikle "Continental Breakfast" dediğimiz, ekmek, tereyağı, reçel ve bazen de yumurtadan oluşan kahvaltı yapılır Öğleden sonra ve akşam ise geleneksel Pakistan yemekleri yenir


Kırsal kesimde ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde bu durum çok farklıdır Kahvaltı ana öğündür Bu kesimde kahvaltıda "Lassi" denilen ayran, taze yapılarak hemen içilir ve yanında "Chapati" (çapati) dediğimiz yassı ekmek yenir Bu ekmeğe bazen taze tereyağı da süren Pakistanlılar, bazen de bu ekmekle "Curry" (köri) denilen et veya sebzeden yapılan yemeği yerler Öğle yemeği saat 1200'ye doğru, hafif şeyler yenerek geçiştirilir Ama akşam yemeği yine sıcak yemektir ve tüm aileyi bir araya toplar Akşam yemeğinde genellikle et ve sebze körileri nan, çapati, puri gibi yassı ekmeklerle yenir


Pakistan Mutfağı'nda et, sebze ve bakliyat az çok eşit şekilde tüketilir Ekmek ve pirinç de mutfağın vazgeçilmez öğelerindendir Pirinç, haşlanmış olarak yendiği gibi kırmızı ve beyaz etlerle ve sebze ile birlikte de pişirilir


Pakistan halkı yemek yemeyi çok sever Onlar için yemeğin lezzeti ve görünüşü çok önemlidir Yemeği daha lezzetli bir hale getirmek için çok değişik baharatlar kullanırlar Genelde bu baharat karışımları içinde kullanılacakları yemeklere göre özel olarak hazırlanır ve hemen kullanılır Bunların en önemlisi "Garam masala" denilen baharatlar karışımıdır ve biryanide ve çeşitli et kolilerinde kullanılır Pakistanlıların en sık yedikleri ve sevdikleri et yemekleri ise, tika (tavuk şiş), köri ve köftelerdir Aynca Tandoori dedikleri ve Tandoor'da pişirilen etler de mutfağın en lezzetli el yemeklerindendir Tandoor pişmiş topraktan yapılan yuvarlak yarım küre şeklinde ve toprağa gömülü bir fırındır


Pakistan Mutfagı'nın bir diğer önemli yemek çeşidi de "Balti" lerdir Bu yemek Pakistan'ın kuzeydoğusunda eski Balistan'da yapılır Balti, Balti tavada yapılır ve yemek ismini içinde pişirildiği bu tavadan alır Bu tava Çinlilerin kullandığı Wok'a benzeyen derin bir tavadır ve demir dökülerek yapılır Balti tava yemek olarak bir nevi köridir ama içinde az aromalı baharatlar kullanılır ve az acılıdır


Balti tava et ve tavukla hazırlanır, yani bir çeşit, bu parça yağlı, taze sarımsaklı, zencefilli, kişnişli çok hafif taze otlar, kökler ve baharatlarla zenginleştirilmiş et yemekleridir Yemeği zenginleştirmek için kullanılan baharatlar siyah hardal tohumu, kişniş tohumu, rezene, casia tohumu, karanfil, kakule, kimyon ve tarçındır Ayrıca garam masala da Balti'erde kullanılır

Pakistanlıların bir diğer önemli yemeği de "Dhal"dır Dhal kuru bakliyattan yapılır, özellikle de mercimek, kuru fasulye ve nohuttan

Pakistanlılar çok yoğurt yerler Yoğurdun içine genellikle, kimyon ve nane gibi baharat ve otlar koyarak "Raita" yaparlar Hemen her yemekte mutlaka bir Raita çeşidi bulunur


Dini ve kültürel bayramlarda özel yemekler hazırlanır Bunların arasında en ünlüleri safranlı biryani ve hindisian cevizi kullanılan tatlılardır

Pakistan tatlıları genellikle süt ve süt ürünlerinden yapılır Pakistanlılar "Kir" dedikleri bir nevi sütlacın ve helva, lokma gibi tatlıların üzerine gümüş yaprakları hatta çok zengin aileler altın yapraklan koyarak ikram ederler Gümüşün ve altının sağlığa çok iyi geldiğini, hatta pek çok ilaca katkı maddesi olarak da kullanıldığını söylerler


Pakistan yemeklerinde kavurma, kızartma, haşlama gibi, hemen hemen tüm pişirme teknikleri uygulanır Hatta bazı yemekler bu tekniklerin hepsi birden uygulanarak pişirilir Pakistan'da taze ve kuru meyveden yapılan pek çok içki tüketilir Pakistan Mutfağı, Afgan, Türk ve Orta Asya Mutfaklarından etkilenmiştir


Size burada Pakistan'ın en ünlü yemeklerinin tariflerini veriyorum Aşağıda okuyacağınız tariflerde soğanı kahverengi bir renge dönüşünceye kadar kavurmanızı söyleyeceğim Bu konuda dikkatli olun ve soğanı yakmayın Yanmadan çok kavrulmuş olan soğan yemeğinize çok özel bir tat verecektir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.