07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Jüt (Corchorus Capsularis - Corchorus Olitorius )
Jüt (Corchorus capsularis - Corchorus olitorius ), Jüt (Corchorus capsularis - Corchorus olitorius ) bitki tanitimi
Jüt
Corchorus capsularis, Corchorus olitorius
Familyası
Ihlamurgiller (Tiliaceae)
Türkiye'de yetiştiği yerler
Yerli bitki değildir
Tropik bölgelerde yetişen,2-4 m yüksekliğinde yıllık lif bitkisi Vatanı Doğu Hindistan'dır Jüt adını taşıyan lif elde etmek için yetiştirilir Ticarette kullanılan jüt, iki cins bitkiden elde edilir: Birisi, Corchorus capsularis, diğeri ise Corchorus olitoriustur Bu bitkilerin bir sene içerisinde boyu 2-4 metreye ulaşır
Tabii olarak Hindistan'da yetişir Çin ve Malezya'da yetiştirilmeye başlanmıştır Colitorius cinsi Akdeniz memleketlerinde de tanınmış ve yetiştirilmeye başlanmıştır Amerika'ya ulaşması 1870 senelerine rastlar Amerika'da Teksas ve Güney Karolina eyaletlerinde üretilmektedir
Dünya jüt üretiminin hemen hemen hepsi Hindistan'a ve Pakistan'a aittir Üretimin buralarda fazla olmasının bir sebebi de işçiliğinin çok ucuz olmasıdır Jüt toplaması oldukça zordur Bitki üç ayda yetişkin hale gelir Çiçek açtığı vakit toplanması gerekir Tohum dönemine rastlayan mahsul ağır olur, ama lifler kalınlaşmış ve sertleşmiştir Toplanan jüt bitkisi balyalanarak havuzlara atılır Havuzların üzeri orman bitkileri, hatta hayvan gübresi ile örtülerek bekletilir Bu kirli ve havasız su içinde jüt kabukları çürüyerek açılır Kabuklar içinden lifler çıkarılıp serilerek kurutulur Bundan sonraki işlemlere fabrikalarda makinalarla devam edilir Pamuk ipliği üretiminde olduğu gibi taraklardan geçirilerek temizlenir, tamamen liflerine ayrılır, bobinlere ip olarak sarılır İp kalınlıkları maksada göre değişiktir
Jüt lifi elde etmede Bangladeş ve Hindistan'ı Brezilya, Tayvan takip eder
Kullanıldığı yerler
Kabukları ve liflerinden istifade edilir Jütün tekstil sanayiindeki önemi, liflerinin çok ince oluşundandır Ayrıca çok ucuza yetiştirildiği için de iktisadidir Jüt lifleri halat, ip, çuval gibi çok kullanılan malzeme imalatında da kullanılır
Yiyecek olarak: Kıbrıs'lı Türkler bu bitkinin yapraklarını kuruttuktan sonra Molehiya isminde bir yemek olarak tüketirler
|
|
|