Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
işgın, rhabarbarum, rheum

İşgın - Rheum Rhabarbarum

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İşgın - Rheum Rhabarbarum

Işgın - Rheum Rhabarbarum

Işgın (Rheum rhabarbarum), Polygonaceae (kuzukulağıgiller) familyasından mayıs-haziran aylarında çiçek açan, 100-150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir dağ bitkisi

Yapraklar bitkinin taban kısmında toplanmışlardır Yaprak, kalp veya böbrek şeklinde, 30-60 mm ebadında, kenarları dişli, damarlar alt yüzden dışarı doğru çıkıktır Çiçekleri geniş bir bileşik salkım durumunda toplanmıştır Çanak yaprakları 6 parçalıdır Meyveleri 10-15 mm uzunluğunda, kırmızımtrak renkli ve kanatlıdır Toprak altında etli bir rizomu bulunmaktadır

Kullanıldığı yerler

Taze sürgün ve gövdesi sebze olarak ve şekerle pişmiş tatlı olarak yenir

Toksik etkileri

Işgın yapraklari zehirli maddeler icerir Yapraklarinda pek cok bitkide bulunan oldurucu ve asindirici etkisi olan oksalik asit bulunur Saf oksalik asidin oldurucu dozajinin her bir kilo vucut agirligi icin 375mg oldugu yahut 65kg bir insan icin 25gr oldugu tahmin edilmektedir Yapraklardaki oksalik asit miktari degiskenlik gostermesine ragmen bunun 05% oraninda oldugu soylenebilir Yani oldurucu dozajda oksalik asit alabilmek icin asagi yukari 5kg yaprak yenilmesi gerekmektedir ki bu da pratikte pek mumkun degildir Ancak yapraklar oksalik asit yaninda bilinmeyen bir baska toksini de icermektedir

Kokleri yaklasik 5000 yildir kuvvetli bir laksatif olarak kullanilmaktadir Kokler ve govde emodin ve rein gibi antrakinonlar bakimindan zengindir Bu maddeler ishal yapici ve bosaltimi hizlandirici etkileriyle bilinmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com