Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deligrad, savaşı

Deligrad Savaşı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deligrad Savaşı

Deligrad Savaşı - Deligrad Savaşı Tarihi - Deligrad Savaşı Hakkında

Deligrad Muharebesi(Aralık,1806) Sırbistan'daki ilk ayaklanma,bölgedeki ipleri tamamen elegeçiren ve İstanbul hükümetinin söz geçiremediği yeniçeri seçkin tabakasının kovulmaya başlandığı 1804 başlamıştıİhtilalin lideri Kara Yorgi elde etmiş olduğu bir kaç ufak tefek başarıdan sonra hedefini Sırbistan'ın özğürlüğü olarak belirledi

Sırbistan'da suların bir türlü durulmaması üzerine Osmanlı padişahı III Selim bölgeye büyük bir ordu gönderdiSırplar Türk kuvvetlerini Deligrad'da karşılamaya karar verdilerSırpların sağ kanadı Bela Palanka'da Mladen Milovanoviç komutasında 6,000 askerden oluşmaktaydıMerkez ise Kunovacı dağına yerleştirilmiş 18000 kişilik bir kuvvetten oluşmaktaydıSol kanata 6000 asker ile Voyvoda Milanko komuta etmekteydiAyrıca Niş tarafından gelebilecek beklenmedik bir Türk saldırısına karşıda fazladan o bölgede 4500 yedek asker bulundurulmasına karar veridiStanoje Glavas ise emrindeki seçkin ve tecrübeli askerlerle Osmanlı ordusunun durumunu tesbit etmeye çalışacak ve ayrıca Onlara ani saldırılar yaparak yıpratmayı deneyecekti

Türk ordusu yardımcı kuvvetler ve yeniçerilerin desteğinde 55000 kişiden oluşmaktaydıSırplar birkaç osmanlı saldırısına dayandıTürk mevzilerine pekçok kez saldıran Sırplar,9 Osmanlı topunu elegeçirdilerOsmanlı ordusu ikiye ayrılmaya başladı ve Pazvanoğlu'nun emrinin altında Türk kanadı çabucak,Mladen Milovanoviç tarafından yenilgiye uğratıldıBunun üzerine Türkler geri çekilmek zorunda kaldılar

Üstün Osmanlı kuvvetleri karşısında gösterilen kararlılık sonrasında kazanılan bu zafer sırp asilerine büyük moral kazandırdıBüyük bir yenilgiden çekinen İbrahim Paşa Sırplar ile mütareke görüşmelerine başladı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com