![]() |
Mustafa Kemal Atatürk 'Ün Anıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mustafa Kemal Atatürk 'Ün AnılarıMustafa Kemal Atatürk 'ün Anıları - Atatürk'ün anıları - Atatürk' ün Yaşamış Olduğu Hatıralar Gazi, çiftliğinde dolaşıp hava alırken oldukça yaşlı bir kadına rastladı ![]() Atatürk attan inerek bu ihtiyar kadının yanına sokuldu ![]() - Merhaba nine ![]() Kadın Ata'nın yüzüne bakarak hafif bir sesle; - Merhaba dedi ![]() - Nereden gelip nereye gidiyorsun? Kadın şöyle bir duralayıp, - Neden sordun ki, dedi ![]() Paşa gülümsedi ![]() - Ne sahibiyim ne de bekçisiyim nine ![]() ![]() Buranın bekçisi de Türk milletinin kendisidir ![]() ![]() - Tabii söyleyeceğim, ben Sincan'ın köylerindenim bey, otun güç bittiği, atın geç yetişdiği, kavruk köylerinden birindeyim ![]() ![]() - Muhtar niçin Ankara'ya gönderdi seni? - Gazi Paşamızı görmem için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Senin Gazi Paşa'dan başka bir isteğin var mı? Kadını birden yüzü sertleşti ![]() - Tövbe de bey, tövbe de! Daha ne isteyebilirim ki ![]() ![]() ![]() Vatanımızı gurtardı ![]() ![]() Şehitlerimizin mezarlarını onlara çiğnetmedi daha ne isteyebilirim ondan? Onun sayesinde şimdi istediğimiz gibi yaşıyoruz ![]() ![]() Onu görmeden ölürsem gözlerim açık gidecek ![]() ![]() dolu olmuştu, çok duygulandığı her halinden belliydi ![]() Bana dönerek, - Görüyorsun ya Gökçen, işte bu bizim insanımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Attan indim ![]() ![]() Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü ![]() ![]() ![]() Ikisi de ağlıyordu ![]() ![]() ![]() Ata da onun ellerini öptü ![]() ![]() ![]() - Tek ineğimim sütünden kendi ellerimle yaptım Gazi Paşa, bunu sana hediye getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradakilere şu emri verdi; 'Bu anamızı alın burada iki gün konuk edin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mustafa Kemal Atatürk 'Ün AnılarıAtatürk Anıları 2 Atatürk, kendisinin insanüstü bir varlık olduğunu söylemelerini hiç hoş karşılamazdı ![]() ![]() Bir gün sofradakilerden biri: - Paşam, demişti, kimbilir çocukluğunuzda ne müstesna bir insandınız ![]() ![]() Atatürk güldü ve Conker’e döndü: - Nuri anlatsın, dedi ![]() Nuri Bey her zamanki şakacı diliyle: - Bakla tarlasında karga çobanlığı ederdi, yanıtını verdi ![]() ![]() ![]() - Aman efendimiz, diyecek oldu, Atatürk hemen sözünü kesti: - Bana, insanlar üstünde bir doğuş atfetmeye kalkışmayınız ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mustafa Kemal Atatürk 'Ün AnılarıAtatürk Anıları 3 İstiklal Harbi günlerinde, Sakarya Meydan Muharebe''lerinin en kritik dönemlerinde, top seslerinin Ankara''dan duyulmaya başlandığı ve Büyük Millet Meclisi''nin Kayseri''ye nakledilmesinin bile düşünüldüğü günlerde Atatürk, günlük çalışmalarının büyük bir kısmını yürüttüğü ve bugün müze olarak değerlendirilen Ankara Tren İstasyonundaki evde, bir sabah erken kalktığı bir sırada Çavuş Ali Metin''e: Acele olarak Fevzi Paşa''yı telefonla ara, bul ve hemen buraya gelmesini söyle ![]() ![]() Ali Metin, Fevzi Paşa''yı telefonla arayıp bulduğunda, Fevzi Paşa da Atatürk''ün yanına gelmek üzere, hemen evden çıkmakta olduğunu söylüyor ![]() Bugün gördüğün rüyayı yaz ve bana ver, diyor ![]() Kendisi de bir kâğıt kalem alıp aynı şekilde o gün gördüğü rüyayı, Fevzi Paşa''ya vermek üzere yazmaya başlıyor ![]() ![]() Her ikisinin de yazdıklarını kendi kâğıtlarından okuyan Ali Metin, her iki kâğıtta da şu rüyanın yazılmış olduğunu görüyor: Hz ![]() ![]() ![]() "-Mustafa''ya söyle, korkmasın, sonunda zafer onların olacak ![]() Bilindiği gibi, aynı gecede rüyalarında Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ''Mustafa Kemal'' ve ''Mustafa Fevzi''dir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mustafa Kemal Atatürk 'Ün AnılarıAtatürk Anıları 4 Mahmut Bey kardeşim anlatıyor: Atatürk at yarışlarını pek severdi ![]() O haftaki koşulara yanlarında İnönü de olmak üzere maiyeti ile birlikte gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Atam; bugün bendenizin yetiştirdiği atlardan biri koşacak, neticeden ümitvarım, arzu buyurursanız bu hayvan için bir bilet alın, kulunuza büyük bir şeref bahşedersiniz! dedi ![]() Atatürk, albayı yukarıdan aşağıya süzdü ![]() - Paşam, dedi ![]() ![]() - Efendim, bu hafta siz oynayıp kazanın, ben de haftaya oynar, kazanırım şeklinde bir cevap verdi ![]() Ata, yaverine döndü: - Bana bu at için 100 liralık bilet alın ![]() Albay teşekkür etti selâm verdi ve kenara çekildi ![]() Biz de heyecan ile o koşuyu beklemeye başladık ![]() ![]() ![]() ![]() - Albay bu ne? Ne halt ettin? O, kıpkırmızı kulaklarından kan fışkıracak sanki önüne bakıyor ![]() - Baytar yine ne var? Diye sordu ![]() ![]() - Paşam siz albaya kızarak onu sakın hırpalamayınız ![]() ![]() Cevabını verdim ![]() Biraz evvelki yakan gözler, sertleşen yüz adaleleri yerini eski hatıraların tatlı gülüşüne bıraktı ![]() ![]() Selim Cavit Yazman |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mustafa Kemal Atatürk 'Ün AnılarıMustafa Kemal Atatürk Anıları - Atatürk Anıları 5 Atatürk'ün gömüleceği yer ve toprak: O'nun kabri Ankara'da olacaktır ![]() ![]() ![]() Bir akşam Atatürk'ün etrafında toplananlar arasında, O'nun ölümlü oluşu üzerinde durulmuş ve özellikle kendisi 1926 suikast girişiminden sonra söylediği cümleyi tekrar etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memleketin bütün sınır boylarından getirilecek toprak üzerinde yatmak ![]() ![]() Atatürk, böyle bir fikrin uygulanmasından ancak, ölümlü vücudu için hoşlanacağını ve gurur duyacağını anlatırken bana bakarak: "Bunu unutma!" demişti |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mustafa Kemal Atatürk 'Ün AnılarıMustafa Kemal Atatürk Anıları - Atatürk Anıları 6 YANINA ALDIĞI İLK ER Atatürk, Samsun'a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü ![]() ![]() - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı ![]() ![]() ![]() - Söyle niçin ağlıyorsun? İç Anadolu'nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti ![]() ![]() - Üzülme çocuğum, dedi ![]() Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu ![]() Günlerden birgün İtalyan Büyükelçisi, Atatürk ile görüsmek ister ve huzura kabul edilir ![]() O zamanin muhtelif ekonomik-siyasi konulari hakkinda konusulduktan sonra, Büyükelçi : -Ekselans, dün Roma ile yapmis oldugum bir görüsmede hükümetimizin Hatay'i almak istedigi kararini size iletmem söylendi" der ![]() Odada buz gibi bir hava eser ![]() eder ve iki dakikaliginina odadan ayrilir ![]() Döndügünde ayaginda çizmeleri, üzerinde maresal üniformasi, belinde tabancasi vardir ![]() Fevzi Çakmak'ın baglanmasini ister ve Çakmak' a: - Pasa, İtalyan dostlarimiz Hatay'a gelmek istiyorlarmis ![]() miyiz? Fevzi Çakmak durumu anlar ve "biz haziriz Pasam" diye yanitlar ![]() ![]() ![]() Ata, Büyükelçiye döner ve: "Biz hazirmisiz ![]() isterlerse gelip Hatay'i alabilirler" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|