Telepinu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
TelepinuTelepinu buyuk firtina tanrisinin ogludur Bolluk ve bitki tanrisidir Telepinu kayboldugu zaman ocakta atesler sondu Tapinaklarda tanrilar bunaldi Agillarda koyunlar boguldu Ahirlarda sigirlar oldu Koyun kuzusunu inek danasini birakti![]() Telepinu kayboldugu zaman tarladan ekinleri beraber goturdu Artik arpa bugday bitmez oldu Koyunlar sigirlar ve insanlar ciftlesmez gebeler dogrumaz oldular Agaclar kurudu filizler curudu kaynaklar kesildi![]() Ulaaai kitlik burudu Insanlar tanrilar acliktan kivrandilar Buyuk gunes tanrisi bir ziyafet hazirladi Bin tanriyi cagirdi Yedilerse de doymadilar ictilerse de kanmadilar![]() Bunun uzerine firtina tanrisi oglu Telepinu'yu arastirdi Telepinu ise kizarak kacmis butun iyi seyleri beraberinde goturmustu![]() Buyuk tanrilar kucuk tanrilar Telepinu'yu aramaya ciktilar Gunes tanri kartali oncu gonderdi ve (Git yuksek daglari dereleri yamaclari arastir)dedi Kartal gitti Telepinu'yu bulamadi geri dondu Gunes tanriya: (Kudretli tanri! Telepinu'yu bulamadim) dedi![]() Firtina tanrisi bas tanricaya: (Ne yapalim? Acliktan olecegiz) dedi Gunes tanricasi firtina tanrisina: (Ne istersen yap Telepinu'yu aramaya kendin git) dedi![]() Firtina tanrisi Telepinu'yu aramaya gitti Onun sehrindeki evinin kapisini caldi Fakat o evde degildi Kapi acilmadi Kendi evine donerek tahtina oturdu![]() Tanrica kartali bir daha gonderdi Ona: (Git Telepinu'yu ara!) dedi Firtina tanrisi tanricaya: (Buyuk tanrilar kucuk tanrilar onu aradilar fakat bulamadilar Bu kartal mi onu bulacak? Bunu gozu keskinse onlarin gozleri de keskindir) dedi![]() Tanrica yine kartali gonderdi: (Git yuce daglari ara tara!)dedi Kartal uctu yuce daglari arastirdi bulamadi Su haberi getirdi: (Ben onu bulamiyorum)![]() Tanrica bu defa Ari'yi gonderdi: (Git Telepinu'yu sen ara! Bulursan onun ellerini ayaklarini sok! Onu al getir Mum al onu yika temizle ve bana getir) dedi![]() Firtina tanrisi tanricaya dedi ki: ( Buyuk tanrilar kucuk tanrilar onu aradilar fakat bulamadilar Bu ari mi onu bulacak?)Tanrica firtina tanrisina dedi ki: (Sen ariyi birak O gidip onu bulacak)![]() Ari oradan uctu Aramaya basladi Her tarafi dolasti Irmaklari kaynaklari arastirdi Sonunda Telepinu'yu uyurken buldu Telepinu acele evine geldi O zaman ocaklara ates geldi agillara koyun ahirlara sigir doldu Ana cocugunu koyun kuzusunu ve inek danasini dogurdu
|
|
|
|