Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efsanesi, hesiodos

Hesiodos Efsanesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hesiodos Efsanesi

hesiodosun anlamı - hesiodosun özellikleriMö Vııı Yüzyılda yaşamış olan hesiodos, boitia’lı bir çiftçiydi Onun kim olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, khalkis’te bir şairler yarışmasını kazanmış olduğu biliniyor

Hesiodos’un evrenin oluşumuyla ve tanrıların soyağacıyla ilgili görüşleri mitolojik kavrayışta ussal arayışın doğuşunu göstermesi açısından önemlidir Hesiodos’a göre başlangıçta yalnızca khaos yani esneyen boşluk vardı

sonsuz ve karmaşık khaos bir gücülükten başka bir şey değildir, böyle olmakla kavranılamaz bir şeydir Khaos’tan nyks (gece) ve erebos (yer altı ya da ölülerin bulunduğu dipsiz boşluk) oluşmuştur

Nyks, khaos’un kızı, erebos da oğludur, nyks’den ve erebos’tan eros (aşk) olmuştur, onun olmasıyla düzen ve güzellik karmaşanın yerini almıştır

eros, ether’i (ışık) ve aitheros’u (gün) oluşturmuştur Bu arada “her şeyin sarsılmaz temeli” gaia (yer) ortaya çıkmıştır Gaia da uranos’u (yıldızlı gök) oluşturmuştur

Daha sonra gaia ve uranos başta okeanos olmak üzere pek çok varlığı oluşturmuşlardır, bu varlıkların başında kyklops ve titan’lar gelir Gaia’yla uranos’un çocukları kronos ve rea tanrıların başı zeus’un ana-babasıdır

Kyklops denilen devler alnının ortasında iri bir gözü olan yaratıklardır Dağlar kadar iri olan bu yaratıklardan sonra titan’lar gelmiştir Titan’lar da üstün güçleri olan varlıklardır, bunlardan tanrılar oluşmuştur

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com