Mazot Ve Kimyevi Gübre Desteklemesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mazot Ve Kimyevi Gübre DesteklemesiGübre Desteklemesi - Gübreleme Hakkında - Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi üretim yapan çiftçiye yönelik aracısız bir destekleme türüdür Ülkemizde gerçek çiftçilere işledikleri arazi baz alınarak ödenen Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi ile üretici desteklenirken, aynı zamanda çiftçiler başvuru sırasında ibraz ettikleri belgeler ve beyan ettikleri bilgiler ışığında kayıt edilmekte ve planlı tarıma geçişin anahtarı olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) oluşturulmaktadır ÇKS sayesinde Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi'nin ve diğer tarımsal desteklerin doğrudan üretim yapan çiftçinin eline geçmesi garanti altına alınmaktadır![]() Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi Nedir? Hedefleri nelerdir? Nasıl başvurulur? Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi daha önceki girdi, fiyat ve kredi desteklemelerinin yerine üreticiye doğrudan tarımsal üretim yaptığı birim alan dikkate alınarak verilen bir desteklemedir Diğer desteklemelerin aksine sadece tarımsal üretim yapan üreticiye ödenen, aracısız ve şeffaf bir destekleme şeklidir![]() Tarımsal üretim yapan çiftçinin refah ve gelir düzeyini artırmak, yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla yapılan Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesiödemeleri, aynı zamanda ileride Türk tarımında yapılacak diğer uygulamalar ve daha etkin tarım politikaları için güncel ve modern bir tarımsal veri tabanı oluşturma hedefine de hizmet etmektedir Kaynak kullanımını daha az etkileyen bir araç olarak Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi, tüm ülkenin refah artışına katkıda bulunur Bugüne kadar bu tür güncel bir tarım envanterinin eksikliği, tarımın temel sorunlarına etkili çözümler geliştirilememesinde önemli rol oynamıştır Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi ile birlikte üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olması ile üreticilere ait gerçek ve doğru bilgilere ulaşılmış olacaktır Bu bilgilerin değerlendirilmesi sonucunda ülkesel ve bölgesel tarım politikalarının etkinliği artacaktır![]() Oluşturulacak Çiftçi Kayıt Sistemi ile tarıma yapılacak desteğin hedef kitleye doğrudan ulaşması sağlanacaktır Daha önceki destekleme uygulamaları, tarım ürünleri fiyatlarında istikrarsızlığın önemli bir nedeni olarak, verimdeki oynamalarla birleşince üretici gelirlerinde yüksek belirsizliklere yol açmaktaydı Ayrıca, desteklemeler için ayrılan kaynaklardan çok az bir kısmı üreticiye ulaşmaktaydı Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi ile destekleme kaynaklarının doğru kişiye doğru zamanda ulaşması sağlanmış olacaktır![]() Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesinden yararlanmak için başvuruların tarımsal üretimin yapıldığı İl/İlçe Tarım Müdürlüğü'ne yapılması gerekmektedir Başvurularda aşağıda belirtilen belgelerin tam ve eksiksiz olarak sunularak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olunması gerekmektedir Başvurunun yapıldığı arazi ve bilgilerin gerekli kontrolleri ve incelemeleri tamamlandıktan sonra Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi ödemesi, başvuru yapan üreticiye doğrudan yapılmaktadır![]() MAZOT VE KİMYEVİ GÜBRE DESTEĞİ BAŞVURULARINDA İSTENECEK BİLGİ VE BELGELER İstenecek bilgi ve belgeler Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin aşağıda belirtilen belgeleri, başvuru sırasında il/ilçe müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir ![]() a) Başvuru dilekçesi (EK-1) ![]() b) Güncelleştirilmiş çiftçi kayıt formu c) Faydalanmak istediği ilave Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi ödemesi ile ilgili talep formu ve/veya dilekçeleri (Form ve dilekçeler tavsiye edilen üretim tekniklerini kullanan çiftçiler tarafından her bir üretim tekniği için ayrı ayrı verilecektir) ![]() d) İlk defa Çiftçi Kayıt Sistemine Kaydolacak çiftçiler için, Çiftçi belgesinin örneği, (Daha önceki yıllarda başvuru yapmışsa Çifçti Belgesi istenmez 29 Ocak 2009 tarih 27125 Sayılı Resmi Gazete Anayasa Mahkemesi Kararı gereğince )(Maliye Bakanlığının 2/12/2000 tarihli ve 24248 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 237 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, Ziraat Odası bulunan yerlerde bu odalar tarafından verilen, Ziraat Odası bulunmayan yerlerde ise il/ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenen belge ![]() Çiftçi belgesinin örneği üzerine "aslına uygundur" ibaresi yazılarak alınır Asıl nüsha, üzerine görünür şekilde "2009 yılı doğrudan gelir desteği ödemesinde esas alınmıştır" ibaresi konularak çiftçiye iade edilir Yürütülen diğer uygulamalarda kullanılmak üzere 2009 yılında alınan çiftçi belgeleri, 2009 yılı Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi uygulaması için de geçerlidir Çiftçi belgesinin aslının çiftçi tarafından 5 yıl süreyle saklanması zorunludur Çiftçi belgesindeki tarım arazisi bilgileri ile çiftçinin ibraz etmiş olduğu tarımsal arazi bilgilerinin birbirleriyle uyumlu olması gerekmektedir 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 19 uncu maddesine göre ziraat odaları çiftçilere verecekleri çiftçi belgelerinden ücret almayacaklardır ),e) Tohumluk, gübre, ilaç girdilerinden en az birine ait fatura örneği (Faturaların aslı görüldükten sonra, fotokopisi il/ilçe müdürlüğünce onaylanarak alınacaktır Tarımsal faaliyette bulunduğu arazi büyüklüğü 100 dekar ve üzerinde olan çiftçilerden toplamı en az 200 YTL olan girdi faturası Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemesi başvuruları sırasında istenecektir Organik tarım bilgi sisteminde kayıtlı olan araziler için bu belgeler istenmeyecektir)
|
|
|
|