Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
erguvan

Erguvan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erguvan

Erguvan Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Erguvan Hakkında - Erguvan Faydaları - Erguvan Yetiştiriciliği

( Cercis siliguastrum)

Baklagiller familyasındandır

2-10 metre boylarında kışın yapraklarını döken bir çalı yada ağaççıktır7-10 cm çapında ve kalp biçimli yapraklarının üst yüzü koyu yeşil alt yüzü mavimsi yeşildirÇiçekler erken ilkbaharda henüz yapraklar çıkmadan bizzat dalların hatta gövdenin üzerinde kümeler halinde açar; ne pembe ne mor , mavimsi pembe ;erguvani renkte!

Erguvanın Batı?daki yaygın dallarından biri Aşk ağacıyken özellikle Hiristiyanlık dünyasındaki adı da Yahuda ağacıdırİsa?yı Romalılara ispiyonluyan havarisi Yahuda sonradan duyduğu pişmanlıkla kendini bu ağaççığa asar;erguvan da efsaneye göre önceleri beyaz açarken utancından kızarır şimdiki yaygın rengiyle açmaya başlar

Erguvan asıl Anadolu?nun vazgeçilmez ağaçcıklarından biridirBursa?da Emir Sultan döneminden başlayarak yüzyıllarca erken ilkbaharda erguvanların açtığı mart sonlarıyla nisan başlarında bir hafta boyunca süren bir erguvan şenliği Erguvan Bayramı düzenlenmiş?Bu bayramın yapılması bölge halkınca bolluk bereket olarak değerlendirilmiş

Erguvan günümüzde de Bursa?da olsun İstanbul?da olsun diğer Marmara Ege Akdeniz şehirlerinde olsun sevilen ,övülen,sahip çıkılmaya çalışılan bir ağaçcıktırBursa Büyükşehir Belediyesine bağlı Yerel Gündem 21 bünyesinde son yıllarda iki erguvan kitabı yayınlanmıştırErguvan zamanı(2002) ve Erguvan muhabbeti(2005)

Yine tarihte hafif ekşi lezzetiyle çeşni katmak üzere salatalara erguvan çiçekleri serpilirdiBugün de Batı Anadoluda çiçekler çiğ yada yağda kavrularak yenmekteSalamurası yapılmakta

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com