Prof. Dr. Sinsi
|
Tatula
Tatula Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tatula Yetiştiriciliği - Tatula Hakkında
Tatula
TATULA
DATURA STRAMONIUM L
(salanaceae-fam )
Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında gürlükler arasında yetişir
Yapısı: Kökü iğ şeklinde, beyaz, gövde 1m kadar yüksek, içi boş , sulu, çıplak, üst yarısı yaba şeklinde dallanır, bir yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar uzun saplı, derin kesik, sivrice, üstü koyu, altı açık yeşil, yalnız körpe yapraklar sık kıllıdır Çiçekler beyaz iri, kısa saplı, hafifçe 5 dilli çanak borumsu, 5 çizgili, huni şeklindeki taç yaraklar pileli ve erkek organları 5 adettir Meyve çatlayan 4 bölümlü sarı yeşil ile kahve rengi kozalak iri ve dikenlidir Tohumlar siyah, sert, buruşuk böbrek şeklindedir
Kullanılan Kısımlar: Yapraklar kullanılır Bunlar çicek açma zamanıda (Haziran-eylül aylarıda)iyi gelişmiş olanlar sapsız toplanır Gölgede veya 40 dr ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt tarafı açık yeşil, az baygın kokulu ve az acı tattadır Rutubet payı % 13 tür Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muahafaza edilir
Kimyevi Terkibi: Atropin alkaloidi, skopolamin, l-hiossiamin (kuruduğunda atropine dönüşür ),tanenler, potasyum nitrat, eterik yağ, karitin vs Tohumlar % 25 kadar katı yağ ihtiva eder Bunun terkibine (linol, olein, palmiti, stearin ve lignoslerin asidleri gliseridleri) girer
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Sakileştirici ve ağrı kesici özelliktedir Tatula yaprakları halk tababetinde boğmaca ve basit öksürükler, nefes darlığı, baş ağrısı, kabus, romatizma, sara, başa kan fışkırması (hücumu), nüzüller (paralis), menejit, ensefalit (beyin iltihabı), podakra, sinir hastalıkları, kalp ızdırapları, histeri nöbetleri vs de kullanılır Yaprak veya tohumları (1/10) nisbetinde alkol içerisinde , romatizmal şişkinlikler ve nüzüllerde oğuşturulmakta kullanılır, sırf yapraklar nefes darlığında sigara gibi içilmekte kullanılır
Kullanılışı: Yapraktan bir kahve kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, ve bir saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evel birer bardak alınır Tohumlardan 4-5 adeti dövülerek yemeklerden sonra su ile alınır
DİKKAT BU BİTKİ ZEHİRLİDİR DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR
|