![]() |
Japon Bayır Turpu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japon Bayır TurpuJapon Bayır Turpu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Japon Bayır Turpu Yetiştiriciliği - Japon Bayır Turpu Hakkında JAPON BAYIRTURPU (Wasabia japonica) Turpgiller familyasındandır ![]() ![]() (Wasabi, Japonya’da “ Dağ gülhatmisi” demektir ![]() ![]() ![]() Bu durumda bitkinin bilimsel “ japon gülhatmisi”) 45 cm boylarında kabak yapraklarını andıran iri yaprakları ve dört taçyapraklı beyaz çiçekleri 5-15 cm uzunluğunda köksapları olan hepyeşil çok yıllık otsu bir bitkidir ![]() Japonya kökenlidir ve hep bu yöreye özgü kalmıştır ![]() ![]() ![]() Japonyanın en çok Hotaka kentinde üretilir ![]() ![]() Üretimi çok zordur ![]() ![]() Hala dağlarda akan ince dere yataklarında yetişen bitkiler başka yerlerde yetişen yada yetiştirilenlerden hem görüntü hemde lezzet açısından daha kalitelidir ![]() Tarihte kültürel yolla üretimine Japonya da ancak 10 yy da başlanabilmiştir ve genellikle tıbbi amaçlarla kullanılmıştır ![]() ![]() En değerli kısımları köksaplıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vasabi günümüzde baharatçılarda iki şekilde bulunur:Toz olarak yada tüplerde hazır macun olarak japonyanın ve üretim bölgesinin dışında bitkiyi taze olarak bulmak zordur ![]() ![]() Kurutulmuş Japon bayırturpu suyla ıslatılmadan yenecek durumda değildir, çok acı ve itici lezzetlidir, ancak birkaç dakika suda kaynatıldıktan sonra yenecek lezzete erişir ![]() Mutfakta kullanılan bayırturpu bitkinin köksaplarının rendelenmesiyle elde edilir ![]() ![]() Bu ürün bayırturpu ve hardalla karıştırılır, çünkü onlar gibi güçlü bir lezzeti vardır;ağza önce bir sıcaklık duygusu yayılır ardından yerini tatlı ve kokulu bir lezzet alır ![]() Türkiyede de öncelikle Japon yemekleri olmak üzere , patates, soya gibi çeşitli yemeklere çok acı bir sos olarak eklenir ![]() ![]() ![]() Japon bayırturpunun bileşiminde sinigrin , metiltiyoheptil gibi baharlı lezzeti meydana getiren maddelerle potasyum, kalsiyum gibi mineraller bulunur ![]() Mikrop öldürücü , kanser yok edici, pıhtılaşmayı önleyici,ishal kesici,spazm çözücü, iltihap giderici etkileri vardır ![]() Antiseptik oluşu özellikle japon mutfağında çiğ yenen çeşitli balık yemekleri için çok önemlidir ![]() |
![]() |
![]() |
|