Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayır, japon, turpu

Japon Bayır Turpu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Japon Bayır Turpu



Japon Bayır Turpu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Japon Bayır Turpu Yetiştiriciliği - Japon Bayır Turpu Hakkında


JAPON BAYIRTURPU

(Wasabia japonica)

Turpgiller familyasındandırVasabi de denir


(Wasabi, Japonya’da “ Dağ gülhatmisi” demektirİki bitkinin yapraklarının benzerliği bu adın verilmesine yol açmıştırJaponica ise Japon yada Japonyalı

Bu durumda bitkinin bilimsel “ japon gülhatmisi”)

45 cm boylarında kabak yapraklarını andıran iri yaprakları ve dört taçyapraklı beyaz çiçekleri 5-15 cm uzunluğunda köksapları olan hepyeşil çok yıllık otsu bir bitkidir

Japonya kökenlidir ve hep bu yöreye özgü kalmıştırAnayurdu olan bu ülkede bin yılların kültürüdürBuradaki dağların dere yataklarında bataklık ve akarsu kenarlarında yetişir


Japonyanın en çok Hotaka kentinde üretilirİnsanlar burada zamanlarının çogunu bu bitkinin çevresinde çıkan zararlı böceklere karşı koruma uğraşıyla geçirirler

Üretimi çok zordurÇümkü çok bol su ve güneş isteğinin yanında bitkinin birde hep biraz yabani kalmak isteyen bir yanı vardır

Hala dağlarda akan ince dere yataklarında yetişen bitkiler başka yerlerde yetişen yada yetiştirilenlerden hem görüntü hemde lezzet açısından daha kalitelidir

Tarihte kültürel yolla üretimine Japonya da ancak 10 yy da başlanabilmiştir ve genellikle tıbbi amaçlarla kullanılmıştırHalen üretimi öncelikle mutfak alanında olmak üzere artış gösterirken bu arada bitkinin köksaplarından sanayide kullanılmak üzere biyokimyasal ürünler de elde edilmektedir



En değerli kısımları köksaplıdırEsmer kabuklu , açık yeşil, kalın, etli köksapı, ticari değere ancak 2-5 yılda ulaşırBunlar ince ince doğranarak kullanılırAcı kendine özgü yakıcı hoş bir lezzeti vardır, yiyeceklere yeşil bir renk katarJapon mutfağında çiğ balıktan yapılma onlarca yemekte yer alırBunların başında da “sushi” ve “sashimi” gibi ünlü japon yemekleri gelir

Vasabi günümüzde baharatçılarda iki şekilde bulunur:Toz olarak yada tüplerde hazır macun olarak japonyanın ve üretim bölgesinin dışında bitkiyi taze olarak bulmak zordurHatta japon bayırturpu diye satılanların çoğu turp hardal ve benzeri bitkilerden elde edilen ürünlerdir

Kurutulmuş Japon bayırturpu suyla ıslatılmadan yenecek durumda değildir, çok acı ve itici lezzetlidir, ancak birkaç dakika suda kaynatıldıktan sonra yenecek lezzete erişir


Mutfakta kullanılan bayırturpu bitkinin köksaplarının rendelenmesiyle elde edilirAromasından tam olarak yararlanmak için onu yemeğe son anda eklemek gerekir

Bu ürün bayırturpu ve hardalla karıştırılır, çünkü onlar gibi güçlü bir lezzeti vardır;ağza önce bir sıcaklık duygusu yayılır ardından yerini tatlı ve kokulu bir lezzet alır

Türkiyede de öncelikle Japon yemekleri olmak üzere , patates, soya gibi çeşitli yemeklere çok acı bir sos olarak eklenirSalatalara, peynire, bisküvilere, likör ve şaraplara da girer


Japon bayırturpunun bileşiminde sinigrin , metiltiyoheptil gibi baharlı lezzeti meydana getiren maddelerle potasyum, kalsiyum gibi mineraller bulunur

Mikrop öldürücü , kanser yok edici, pıhtılaşmayı önleyici,ishal kesici,spazm çözücü, iltihap giderici etkileri vardır

Antiseptik oluşu özellikle japon mutfağında çiğ yenen çeşitli balık yemekleri için çok önemlidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.