Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
banotu

Banotu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Banotu



Banotu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Banotu Hakkında - Banotu Faydaları - Banotu Yetiştiriciliği

BANOTU (SİYAH) GAVUR HAŞHAŞI


HYOSCYAMUS NIGER L


(Solanaceae-fam)



BULUNDUĞU YERLER:Memleketin her tarafında ve genellikle yol boylarında bulunur


YAPISI:Bir veya çok yıllık yapışkan, fena kokulu, yumuşak tüylü, dallı, sap; 80 cm kadar yükseklikte otsu bir bitkidirYapraklar tüylü, parçalı, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü daha açık yeşildirDip yaprakları uzun saplı ve rozet şeklinde olup çiçek açma zamanında solarlarSap yaprakları; almaşık, sapsız ve gövdenin yarısını sararÇiçekler; iri, adeta yaprak koltuklarına yapışık vaziyette olup, sap ve dalların yukarısında, bir tarafa dizili üzüm tanecikleri biçimindedirÇiçekler büyük çömlek şeklinde, ağız kısmı huni gibidirÇanak yaprakları; 5 parçalı, sarımsı parçadırDüzensiz menekşe damarları ile alacalanmış olup, taç yaprakları da 5 parçadırMeyve; çömlek biçiminde kapalı kapsülden ibaret olup, içi böbrek şeklinde kırışık tohumlarla doludur


KULLANILAN KISIMLAR:Çiçek açma devresinde, Haziran-Temmuz aylarında, iki yaşındaki bitkilerden toplanan yapraklardırKoparılan yapraklar iyice tabakalar halinde sepetlere konmalı, çuval veya torbalara konan veya kalın tabakalar halinde tutulan yapraklar çabuk kızışır ve kuruma esnasında kararırlarGölgede veya 40 derece ısılı fırınlarda kurutulurÇabuk kurutulması lazımdırKuru yaprakları boz yeşil, hafif uyuşturucu kokulu ve az acı bir lezzettedir%12 rutubete müsaade edilirTahta sandıklarda paketlenirAranılan bir bitkidirKuru ve havadar yerlerde muhafaza edilirBitkilerin toplama, kurutma işlerinde çalışanlar, işten sonra ellerini sabunla yıkamalıdır


KİMYEVİ TERKİBİ:Hiosserin ve hiossinikrin alkaloidleri;muma benzer madde, reçine maddesi vs tohumlar yağlı maddeler ve doymamış asidleri ihtiva eder


HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Bitki antispastik ve ağrı kesici tesirdedirTükrük, mide ve ter bezi salgılarının azalmasını sağlar


Halk tababetinde mide ve bağırsak ağrılarına, nevralji, boğmaca, menenjit, romatizma, paraliz (sinir ve beyin), başağrısı, alkolik ve aterozklerotik heyecanlarında, yaşlılıkta titreme, uykusuzluk vs de kullanılırHaricen diş ağrısında ağız çalkalanır1/10 nisbetinde yapraklar, kuvvetli isirto tentürü ile nevralji, romatizma ve nikrisilletine karşı oğuşturmada kullanılırBu maksat için taze baotu yaprakları aynı nispette lahaha yaprakları kaynatılarak lapa halinde konurKuru banotu yaprakları sigara gibi sarılarak dişetleri şişkinliklerine karşı, tatula, güzelavratotu ve oğulotu yaprakları ile sarılarak sigara-astımlı veya iltihabi menşe’li nefes darlığına karşı içilir


KULLANIŞI:1 çorba kaşığı ufalanmış kuru yaprak 0,5 lt kaynar suda 1 saat bekletilir, süzülürGünde 3 defa yemeklerden evvel birer çorba kaşığı alınırDoktor kontrolü altında kullanılmalıdır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.